Την απόφασή τους να «ανεξαρτοποιηθούν» από τον Σύνδεσμο Βιοτεχνών – Βιομηχάνων και την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης καθώς και από το Επιμελητήριο Ξάνθης, όπου ήταν ενταγμένοι, γιατί όπως είπαν: «δεν είδαν χαϊρ» δήλωσαν 40 βιοτέχνες του νομού μας ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του κ. Παναγιώτη Βασιλείου – βιοτέχνη, για ίδρυση ενός ανεξάρτητου συνδέσμου βιοτεχνών που σκοπός του θα είναι η προώθηση και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου, το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Νατάσσα» και είχε την μορφή ανοιχτής συζήτηση όπου τέθηκαν όλα τα ζέοντα προβλήματα του κλάδου. Ο πεσσιμισμός και η κατήφεια, απόρροια της «στενωπού» στην οποία περιήλθε ο κλάδος λόγω της απώλεια πολλών κινήτρων που είχε παλιότερα καθώς και η απογοήτευση από τους φορείς που τους εκπροσωπούσαν μέχρι τώρα ήταν έκδηλη στους βιοτέχνες και αποτυπώθηκαν στις απόψεις τους, αποτέλεσαν δε το αιτιολογικό της ίδρυσης ενός «Συνδέσμου Βιοτεχνών» (το ακριβές όνομα δεν οριστικοποιήθηκε) προκειμένου να «αποφασίσουμε για το μέλλον μας» όπως είπαν.
Μομφή κατά Επιμελητηρίου
Η πρωτοβουλία της ενεργοποίησης στην κατεύθυνση αυτή ανήκει στον κ. Βασιλείου, ο οποίος και ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα των βιοτεχνών που όλοι γνώριζαν αφήνοντας αιχμές και άμεση μομφή για παραμέληση του κλάδου από τους φορείς και ιδιαίτερα από το Επιμελητήριο Ξάνθης: «Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για μας! Δραστηριοποιούμαστε σε μια ευαίσθητη περιοχή. Κάποτε είχαμε κάποια κίνητρα, στήσαμε τις βιοτεχνίες μας και σιγά – σιγά μας τα πήραν. Είχαμε τη ρύθμιση χρεών με εγγύηση του δημοσίου μέχρι το 2006, σταμάτησε, το 12% μας το δίνουν με μεγάλη καθυστέρηση σταμάτησαν τα κεφάλαια κίνησης , πηγαίνουμε σαν πρόβατα επί σφαγή στις τράπεζες και τώρα το ΤΕΜΠΜΕ που ήταν δήθεν για μας το παίρνουν μέχρι και γιατροί και εμείς όχι…Πρέπει να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Για αυτό πρέπει να ιδρύσουμε ένα σύνδεσμο που θα διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων μας», ήταν η περιγραφή της κατάστασης των βιοτεχνών από τον κ. Βασιλείου που είχε την αποδοχή όλων.
Τόσο ο κ. Σιούτας και ο κ. Κατσαρίκας «ενοχλήθηκαν» από τη μορφή προς το Επιμελητήριο και προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις.
Στην ερώτηση: «Τι έκανε το Επιμελητήριο για μας», ο κ. Κατσαρίκας απάντησε, ομολογώντας εμμέσως ότι το Επιμελητήριο …έμεινε στην προσπάθεια: «Κάναμε παράσταση για τη ρύθμιση των δανείων και για το 12%. Δεν καταφέραμε …όμως το επιμελητήριο μπορεί να βοηθήσει».
Ο κ. Σιούτας σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαλότητα με το Επιμελητήριο και τους άλλους φορείς παρότι σημείωσε ότι το Επιμελητήριο λειτουργεί με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και τόνισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας με τους φορείς. Πρότεινε δε τον ορισμό μιας Επιτροπής 21 ατόμων που θα επεξεργαστεί και θα καταρτίσει το καταστατικό ώστε να υποβληθεί στο Πρωτοδικείο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης του συλλόγου.
Έξω τα κόμματα…
Ως εκπρόσωπος της γυναικείας επιχειρηματικότητας μίλησε η κα Χρυσούλα Γρηγορίου, η οποία τόνισε ότι αυτό που είναι αναγκαίο είναι να αποτάξουν τα κόμματα μέσα από το σχήμα αυτό, ειδάλλως δεν θα καταφέρουν τίποτε: «Οι πολιτικοί μας καπελώνουν». Παράλληλα στηλίτευσε τη λειτουργία του Επιμελητηρίου επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι που είναι εκεί ενώ κάνουν τα πάντα για να εκλεγούν μετατρέπονται σε «βουβά πρόσωπα»
Ο κ. Γιάννης Διαφωνίδης, εκδότης του «Ε» πήρε κατόπιν το λόγο τονίζοντας ότι είναι θετική αυτή η κίνηση όμως πρέπει να υποστηρίζεται από ένα πλαίσιο προτάσεων και ιδεών που θα αποτελούν το διεκδικητικό πλάνο. Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους φορείς και με τα κόμματα όμως σε μια βάση σωστής διαχείρισης.
Ακούστηκαν και άλλες απόψεις και στο τέλος έγινε η πρώτη πράξη ίδρυσης του συνδέσμου με την εγγραφή των μελών.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr