Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Άρχισαν οι πληρωμές των παραγωγών σιτηρών

Άρχισαν οι πληρωμές των παραγωγών σιτηρών

0

Παρασκευή και 13 μεν αλλά όχι γρουσούζικη για τους αγρότες αφού άνοιξε η κάνουλα του πακέτου Χατζηγάκη και δίνονται οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Σειρά έχουν οι παραγωγοί δημητριακών που συγκεντρώνονται στο υποκατάστημα της ΑΤΕ για να λάβουν 12 ευρώ το στρέμμα για το μαλακό σιτάρι και 10 ευρώ για το σκληρό.
Μέσα στον Μάρτιο και οι πληρωμές στους βαμβακοπαραγωγούς
Να θυμίσουμε ότι μέσα στον Μάρτιο θα πάρουν σειρά πληρωμής το συνδεδεμένο πριμ στο βαμβάκι και τα ποιοτικά πριμ σε σιτηρά και καλαμπόκι. Το βαμβάκι αναμένεται να είναι πρώτο στη λίστα της πληρωμής στις επόμενες μέρες, ενώ τα σιτηρά και καλαμπόκι πρόκειται να πληρωθούν περί τα τέλη του Μαρτίου. Γίνονται προσπάθειες επίσης να πληρωθεί και το συνδεδεμένο πριμ της βιομηχανικής ντομάτας πριν το Πάσχα, όπως επίσης και τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2008 και κάτι εκκρεμότητες από το 2007, καθώς και ό,τι απέμεινε από τις εξισωτικές. Όσον αφορά στα τεύτλα οι εκτιμήσεις λένε ότι η πληρωμή θα γίνει μετά το Πάσχα, ενώ για τα υπόλοιπα προϊόντα που έχουν να λαμβάνουν συνδεδεμένα και ποιοτικά πριμ η πληρωμή θα γίνει κατά τον Ιούνιο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, το αιγοπρόβειο γάλα, το βόειο κρέας, το λάδι και ο καπνός.
Τι θα πάρουν οι παραγωγοί
Οι αποζημιώσεις για τα δημητριακά αντιστοιχούν σε: 25 ευρώ το στρέμμα για το καλαμπόκι, 10 ευρώ για το σκληρό σιτάρι, 12 ευρώ για το μαλακό σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, τη βρώμη και το ρύζι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν πληρωθεί οι σπαραγγοπαραγωγοί με 200 ευρώ το στρέμμα. Σε 100 ευρώ ανά στρέμμα ανέρχεται ο καπνός και 45 ευρώ το στρέμμα το βαμβάκι.
Με αυτές τις αποζημιώσεις ολοκληρώνεται η πρώτη φάση υλοποίησης των εξαγγελιών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη.
Σε ότι αφορά τη δεύτερη φάση ακολουθούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ για τους ελαιοπαραγωγούς θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά τα αποτελέσματα επιστημονικής επιτροπής που κάνει έλεγχο.
Σημειώνεται ότι από τις ενισχύσεις θα αφαιρείται το 3%, μέσω των οποίων γίνεται η πληρωμή των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.
Επισήμανση
Όσοι δεν πληρώθηκαν τις αποζημιώσεις θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη εβδομάδα, τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση και το ποιοτικό παρακράτημα και αφού αναγνωριστούν και επίσημα ως δικαιούχοι των δικαιωμάτων (βρίσκονταν στον έλεγχο) θα ανοίξει ο κωδικός τους και για τον ΕΛΓΑ.
Σε ότι αφορά σε θέματα λαθών ονομάτων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην μη πληρωμή, οι παραγωγοί θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΛΓΑ, για την άμεση διόρθωση του λάθους και την πληρωμή τους μέσα σε μια εβδομάδα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…