Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξύλα μόνο για …προσάναμμα από το Δασαρχείο Ξάνθης

Ξύλα μόνο για …προσάναμμα από το Δασαρχείο Ξάνθης

0
kausoxila-empros

Κάτοικος Σταυρούπολης: «Στο Παρανέστι που είναι παραδίπλα δίνουν διπλάσια χωρικά…» – 9 – 11 χωρικά δίνει το Δασαρχείο Δράμας σύμφωνα με την Δασάρχη κα Ε. Κωνσταντινίδου

Στο Κένταυρο αναγκάζονται και να μεταφέρουν τα ξύλα από το Διάσπαρτο. Δασάρχης Ξάνθης: «Δεν φτάνουν τα λεφτά της επιδότησης για περισσότερα χωρικά»

Κρύο και δύσκολο χειμώνα αναμένουν να περάσουν οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής του νομού μας αφού και φέτος – όπως και τα τελευταία 7 με 8 χρόνια – η ποσότητα των καυσόξυλων που χορηγεί σε μικρότερη τιμή το Δασαρχείο Ξάνθης φτάνει μόλις τα 5 χωρικά (περίπου 2,5 τόνοι) και δεν φτάνουν φυσικά να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης του χειμώνα που διαρκεί 6 μήνες παρά μόνο το πολύ για 2,5 μήνες αν υπολογίσει κανείς πως ένα νοικοκυριό με μία ξυλόσομπα καίει κατά μέσο όρο 1 τόνο ξύλα τον μήνα.

Κάτοικος Σταυρούπολης: «Στο Παρανέστι που είναι παραδίπλα δίνουν διπλάσια χωρικά…»

Ο κ. Γρηγόρης Παναγιωτίδης είναι κάτοικος Σταυρούπολης και εκφράζει την δυσαρέσκεια όλων των κατοίκων των ορεινών οικισμών από το γεγονός ότι αυτά τα χωρικά που χορηγεί το Δασαρχείο δεν φτάνουν ούτε για… προσάναμμα – όπως λέει. Μάλιστα αναφέρει πως παρατηρείται το φαινόμενο τα πιο ορεινά χωριά που απέχουν 1 – 2 χιλιόμετρα από τον νομό Δράμας και διαμένουν μόνο λίγοι υπερήλικες να παίρνουν μόνο 5 χωρικά ενώ στους κατοίκους των διπλανών οικισμών του νομού Δράμας χορηγούνται διπλάσια χωρικά : «Έχουμε πρόβλημα και μάλιστα διαχρονικό. Στην Δράμα χορηγούν 10 χωρικά εδώ 5 . Και μην φανταστεί κανείς ότι είναι δωρεάν… Μας τα δίνουν 5 ευρώ πιο φτηνά το χωρικό δηλαδή το όφελος είναι 20 – 25 ευρώ. Ο χειμώνας εδώ είναι βαρύς και οι περισσότεροι που έχουν μείνει είναι ηλικιωμένοι. Θα πρέπει να υπάρχει μια μεγαλύτερη μέριμνα από την πολιτεία», τονίζει ο κ. Παναγιωτίδης.

Στο Κένταυρο αναγκάζονται και να μεταφέρουν τα ξύλα από το Διάσπαρτο

Στο υπάρχον πρόβλημα φέτος προστέθηκε και ένα ακόμη που αφορά του κατοίκους του Κενταύρου και είναι ότι και παίρνουν λιγότερα χωρικά αλλά και επιβαρύνονται και με την μεταφοράς των ξύλων από το Διάσπαρτο. Μάλιστα το πρόβλημά τους μεταφέρθηκε και στην Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν δύο βουλευτές του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όπως αναφέρουν: «Στις 27 Οκτώβρη και 3 Νοέμβρη κλιμάκιο του Δασαρχείου Ξάνθης βρέθηκε στον Κένταυρο για να χορηγήσει σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους ΟΓΑ, τρίτεκνους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67%, μακροχρόνια άνεργους, οικογένειες στρατευμένων) ξυλεία που βρίσκεται πλησίον του χωριού σε χαμηλή τιμή. Ωστόσο, ενώ δεν έχουν καλυφθεί όλοι οι κάτοικοι που έχουν ανάγκη κι ενώ υπάρχει ξυλεία πλησίον του χωριού, αυτή προβλέπεται να δοθεί σε ξυλεμπόρους και οι κάτοικοι του Κενταύρου παραπέμπονται σε ξυλεία που υπάρχει στο Διάσπαρτο, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, πολλά χιλιόμετρα μακριά από το χωριό. Ταυτόχρονα στον Κένταυρο περιορίζεται η ποσότητα που μπορεί να πάρει κάποιος στα 5 χωρικά, ενώ σε άλλες περιοχές χορηγούνται 8 και 9 χωρικά».

Δασάρχης Ξάνθης: «Δεν φτάνουν τα λεφτά της επιδότησης για περισσότερα χωρικά»

Απαντώντας ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Χρήστος Μήλιος επεσήμανε πως αναφορικά με το ζήτημα των κατοίκων του Κενταύρου αυτό συνέβη επειδή δεν επαρκούσε η ξυλεία που δεσμεύτηκε κοντά στον οικισμό του Κενταύρου και γι αυτό δεσμεύτηκαν άλλα χωρικά στο Διάσπαρτο. Σημείωσε δε πως για το θέμα ενημερώθηκε και ο βουλευτής κ. Ζεϊμπέκ και πως είναι κάτι εντελώς περιστασιακό. Αναφορικά με την ποσότητα που επιδοτείται σημείωσε πως όλοι οι δικαιούχοι παίρνουν μόνο 5 χωρικά επειδή έχει μειωθεί η επιδότηση που δίνει το υπουργείο για να δεσμεύει το Δασαρχείο ξυλεία από τους συνεταιρισμούς ξυλεμπορίας και να την χορηγεί σε μειωμένη τιμή στους δικαιούχους. Συγκεκριμένα σημείωσε πως για φέτος η επιδότηση ανήλθε στις 130.000 ευρώ και επειδή δεν κατέστη δυνατόν να καλυφτούν οι ανάγκες ζητήθηκε από το Δασαρχείο και συμπληρωματική και χορηγήθηκαν άλλες 60.000 ευρώ  

9 – 11 χωρικά χορηγεί το Δασαρχείο Δράμας και στο ¼ της τιμής εμπορίου

Η Δασάρχης Δράμας κα Ελισάβετ Κωνσταντινίδου μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως το Δασαρχείο με βάση τη Ρυθμιστική διάταξη για την καυσοξύλευση και με βάση το Π.Δ. που εντάσσει το νομό Δράμας στου 4 ψυχρότερους νομού της χώρας διανέμει από 9 – 11 χωρικά, ανάλογα με την ορεινότητα των οικισμών που διαμένουν. Ενδεικτικές τιμές που προβλέπει σχετική εγκύκλιος είναι: Για τους συνταξιούχους ΟΓΑ , πολύτεκνους ΑΜΕΑ κ.λ.π. δρυς 14,23 ανά χωρικό και οξιά 12,81 ανά χωρικό ενώ για τους υπολοίπους κατοίκους δρυς 17,27 και οξιά 15,28 ευρώ. Να σημειώσουμε πως το ένα χωρικό αντιστοιχεί με μισό τόνο και ένας τόνος στο εμπόριο κοστίζει 120 ευρώ. Η ωφέλεια είναι μεγάλη αν υπολογίσει κανείς ότι τα 10 χωρικά θα του κοστίσουν 142, 30 από το Δασαρχείο ενώ τα ίδια χωρικά στο εμπόριο κοστίζουν 600 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών – ΣΤΗΡΙΖΩ ξεκινά τη συλλογή τροφίμων για τα Χριστούγεννα

Η δράση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια κατά τη διάρκ…