Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ούτε λόγος για αποτεφρωτήριο οστών των νεκρών στο δήμο Ξάνθης

Ούτε λόγος για αποτεφρωτήριο οστών των νεκρών στο δήμο Ξάνθης

0
nektrotafeia-empros

ΚΥΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος δίνει στους δήμους την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας των Κέντρων Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών (ΚΑΟΝ)

Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος: «Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα ούτε έχουμε πρόβλημα από τότε που έγινε το οστεοφυλάκιο»

Μια προσπάθεια ν’ ανοίξει και πάλι το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών στην χώρα μας επιχειρεί η πολιτεία ξεκινώντας πρώτα από αποτεφρωτήρια οστών των νεκρών. Συγκεκριμένα εκδόθηκε ΚΥΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης οστών νεκρών (ΚΑΟΝ) και παρέχει την αρμοδιότητα στους δήμους. Η ΚΥΑ είναι προϊόν αναγκαιότητας σε μια προσπάθεια να αποσυμφοριστούν τα νεκροταφεία – ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις – στα οποία αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί περίπου τρία εκατομμύρια οστά νεκρών στα χωνευτήρια – σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης.

Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Υπεύθυνοι για την εγκατάσταση και λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών (ΚΑΟΝ) είναι μόνο οι δήμοι και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ ενώ αποκλείονται οι ιδιώτες. Οι άδειες χορηγούνται από τις περιφέρειες εντός των διοικητικών ορίων των οποίων πρόκειται να εγκατασταθούν τα ΚΑΟΝ. Και όπως επισημαίνουν πηγές από το ΥΠΕΚΑ, τέτοια κέντρα δεν μπορούν να διαχειριστούν ιδιώτες.

Τα ΚΑΟΝ μπορούν να λειτουργήσουν είτε εντός των κέντρων αποτέφρωσης νεκρών είτε εντός των νόμιμων κοιμητηρίων. Τα κέντρα αποτέφρωσης οστών είναι εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης, αφού εντάσσονται στην κατηγορία «μηχανολογικών εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών». Αυτό σημαίνει ότι έχουν ενταχθεί στο αδειοδοτικό πλαίσιο των βιομηχανιών – βιοτεχνιών, άρα μπορούν να λειτουργήσουν σχεδόν παντού εκτός από τις περιοχές αμιγούς κατοικίας.

«Μακριά από μας», λέει ο δήμαρχος Ξάνθης

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος για το θέμα και αναφορικά με το κατά πόσο προτίθεται ο δήμος να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει ένα αποτεφρωτήριο οστών των νεκρών στα δημοτικά κοιμητήρια απάντησε πως: «Δεν τέθηκε ποτέ στην Ξάνθη τέτοιο ζήτημα» και πως ο ίδιος προσωπικά δεν θα το ήθελε. Είπε επίσης πως από τότε που δημιουργήθηκε ο χώρος του οστεοφυλακίου (πριν το 2010) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συμφόρησης με τα οστά των νεκρών. Εξάλλου όπως σημείωσε ο δήμος Ξάνθης έχει υιοθετήσει την πρακτική της εκταφής των νεκρών μετά την παρέλευση επταετίας.

Ταμπού για την χώρα μας η αποτέφρωση νεκρών

Με την προώθηση της καύσης των οστών ανοίγει και πάλι το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών. Εάν και το ζήτημα δεν υφίσταται νομικά αφού προβλέπεται από τη νομοθεσία εδώ και μια δεκαετία, εν τούτοις ταμπού αιώνων το καθιστούν ανενεργό.

Έτσι, ένα δικαίωμα και μια επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δεν συνιστά επιλογή -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- για τον Έλληνα καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ένα αποτεφρωτήριο. Αυτό έχει ως συνέπεια περίπου 4.000 νεκροί να μεταφέρονται ετησίως για αποτέφρωση στη Βουλγαρία, με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος για τις οικογένειές τους.

Η εκταφή κοστίζει ανάλογα με το νεκροταφείο περίπου 300 ευρώ, η φύλαξη των οστών στα οστεοφυλάκια από 30 έως 50 ευρώ τον χρόνο, ενώ τρισάγια, μνημόσυνα και ευχές πληρώνονται και αυτά από τους συγγενείς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…