Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε καλό επίπεδο η αντισεισμικότητα των κτηρίων στην Ξάνθη

Σε καλό επίπεδο η αντισεισμικότητα των κτηρίων στην Ξάνθη

0
seismografos

Υπερτερούν τα κτήρια που κατασκευάστηκαν μετά το 1985 – Όπως κατέγραψε το πρόγραμμα ΕΠΑΝΤΥΚ κατά την περίοδο 2000 – 2005 το 30% των κτηρίων ήταν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985

Η Θράκη είναι στην ζώνη μέτριας σεισμικότητας – Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος του ΤΕΕ – Θράκης Α. Πλέσιας

Η έντονη σεισμικότητα που παρατηρείται στην γειτονική μας Ιταλία το τελευταίο διάστημα με τους ισχυρότατους σεισμούς που έχουν σημειωθεί προκαλεί …δονήσεις και στην χώρα μας που εκφράζονται με έκδηλη ανησυχία για συσχέτιση του φαινομένου, η οποία επιτείνεται και από τις δηλώσεις σεισμολόγων σύμφωνα με τις οποίες προειδοποιούν για μεγάλο σεισμό και στην χώρα μας. Με δεδομένο ότι ως χώρα είμαστε χαρακτηρισμένη ως υψηλής σεισμικότητας και άρα την συνειδητοποίηση ότι ο Εγκέλαδος δεν θα μας λησμονήσει αλλά θα ξαναχτυπήσει το κυρίαρχο ερώτημα που εγείρεται είναι πόση… κτηριακή αντισεισμικότητα διαθέτουμε ώστε να αντέξουν οι κτηριακές υποδομές μας τον …χορό των Ρίχτερ και να μην ζήσουμε εικόνες βιβλικών καταστροφών.

Η αντισεισμικότητα του κτηρίου είναι συνάρτηση της παλαιότητάς του

plesias 1Απάντηση το ερώτημα αυτό κλήθηκε να δώσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, πολιτικός μηχανικός Αργύρης Πλέσιας. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Πλέσιας έχει επιπλέον γνώση για τις κτηριακές κατασκευές της Ξάνθης καθώς κατά την περίοδο 2000 – 2005 ήταν επικεφαλής της Ομάδας που υλοποίησε το πρόγραμμα ΕΠΑΝΤΥΚ που αφορούσε στην καταγραφή και την μελέτη της κατάστασης οικοδομικών τετραγώνων μέσα στην πόλη. Αυτό που εξ αρχής επισημαίνει είναι σαν μια γενική εκτίμηση είναι πως η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών στην χώρα μας γενικότερα και της Ξάνθης ειδικότερα είναι πως βρίσκεται σε ένα υψηλό επίπεδο δεδομένου ότι υπερτερεί ο αριθμός των κτηρίων που έχουν κτιστεί μετά τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 1985 που θεωρείται ότι παρέχει άρτια αντισεισμική θωράκιση. Ωστόσο υπογραμμίζει πως η επιστημονική γνώση προχωράει και πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις.

Οι Αντισεισμικοί Κανονισμοί

Να σημειώσουμε πως ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός έγινε με βασιλικό διάταγμα το 1959 κι όλα τα κτήρια που κατασκευάστηκαν μετά από το 1960 πληρούν τις προδιαγραφές αυτού του Κανονισμού, οι οποίες ωστόσο ξεπεράστηκαν στο διάβα του χρόνου και στην αλλαγή του μοντέλου των κατασκευών. Ορόσημο για την αλλαγή του Κανονισμού αποτέλεσε ο καταστροφικός σεισμός της Θεσσαλονίκης του 1977 που δημιούργησε την αναγκαιότητα για έναν νέο Κανονισμό που θα συμπεριλαμβάνει όλη την αποκτηθείσα επιστημονική γνώση. Έτσι σχεδιάστηκε ο Κανονισμός του 1985 που τροποποιήθηκε το 1995 και ανά μια 5ετία επικαιροποιείται με διάφορες τροποποιήσεις: «Υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη της γνώσης. Γι αυτό είναι απαραίτητη και η επικαιροποίηση του Κανονισμού. Για παράδειγμα αν έχεις ένα διαμέρισμα που κτίστηκε το 1970 επιβάλλεται να κάνεις μετατροπές καθώς έχει αλλάξει και το μοντέλο ζωής μας. Για παράδειγμα τότε θεωρούνταν φυσικό τα αδέλφια είτε του ιδίου φύλου είτε ετερόφυλα να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο τώρα θεωρείται αδιανόητο. Αλλάζουν οι εποχές, οι συνθήκες, όλα μεταβάλλονται κι αυτές οι μεταβολές αφορούν και τις κατασκευές», επισημαίνει ο κ. Πλέσιας. Προσθέτει δε πως με δεδομένο πως ένα κτήριο έχει 100 χρόνια ζωής τα προ του 1959 έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και είτε έχουν κατεδαφιστεί είτε έχουν αναστυλωθεί και πως κάθε 10 χρόνια το ποσοστό ανανέωσης των κτηρίων ανέρχεται σε 10 – 15% , αυτό καταδεικνύει και το μέγεθος της αντισεισμικής θωράκισης καθώς τα περισσότερα κτήρια είναι με τους νεώτερους Κανονισμού.

Πριν 15 χρόνια το 30% των κτηρίων της Ξάνθης κτίστηκαν μετά το 1985

Αναφορικά με τα στοιχεία που καταγραφή από το πρόγραμμα ΕΠΑΝΤΥΚ ο κ. Πλέσιας ανέφερε πως ήδη πέρασαν 15 χρόνια και πως τότε το 30% των κτηρίων της Ξάνθης είχαν κτιστεί μετά το 1985. Σημείωσε δε πως οι έλληνες μηχανικοί έχουν αναπτύξει υψηλό επίπεδο αντισεισμικής γνώση εφάμιλλη με τους Ιάπωνες, τους Νεοζηλανδούς και τους Αμερικανούς και πως έλληνες καθηγητές έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία του ευρωπαϊκού κανονισμού.    

Η Θράκη είναι στην ζώνη μέτριας σεισμικότητας

Με δεδομένο ότι περιοχή χαμηλής σεισμικότητα δεν υπάρχει στην χώρα μας, η Θράκη έχει ενταχθεί στην ζώνη μέτριας σεισμικότητας με την διαβάθμιση να περιλαμβάνει 3 ζώνες. Αναφορικά δε με το κατά πόσο το επίπεδο της επιστημονικής γνώσης παρέχει την δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης ενός σεισμού ο κ. Πλέσιας επεσήμανε πως οι επιστήμονες παρατηρούν τα ρήγματα, τις ασυνέχειες που υπάρχουν στα χείλια των ρηγμάτων καθώς και τις τάσεις που αναπτύσσονται σ’ αυτά, της απομάκρυνσης ή της συμπίεσης δηλαδή. Απ’ αυτές τις παρατηρήσεις εξάγουν συμπεράσματα για την πιθανότητα μιας διέγερσης του ρήγματος ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατό να προβλεφθεί πότε, που θα γίνει ένας σεισμός και ποιο θα είναι το μέγεθός του. Κατά συνέπεια – όπως σημειώνει ο κ. Πλέσιας – οι όποιες προβλέψεις είναι σε επίπεδο εικασίας και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμμετοχή του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης στην εορτή της Εθνικής Ημέρας των Η.Α.Ε.

Ο Νεζντέν Χεμσερή εκπροσώπησε τη Μουφτεία Ξάνθης στην εκδήλωση της Πρεσβείας των Ηνωμένων …