90 βιοκαλλιεργητές στο προηγούμενο πρόγραμμα. Σε διαβούλευση το νέο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας ύψους 555 εκ. ευρώ
Πρόβλημα από την καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων, υποσημειώνει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης
Κερδίζει ολοένα έδαφος στον νομό μας η Βιολογική Γεωργία καθώς παρατηρείται μια αύξηση του ενδιαφέροντος των αγροτών για να ενταχθούν στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που προκηρύσσει το ΥΠΑΑΤ με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Πρόκειται για προγράμματα επιδότησης για διάφορες καλλιέργειες όπως σιτάρι, κριθάρι, τριφύλλι, κηπευτικά κ.λ.π. μόνο όμως με βιολογική πιστοποίηση.
90 βιοκαλλιεργητές στο προηγούμενο πρόγραμμα
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας της Π.Ε Ξάνθης και του Τμήματος Βιολογικών καλλιεργειών στο προηγούμενο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ είχαν ενταχθεί 90 αγρότες με καλλιέργειες καλαμποκιού μηδικής (τριφυλλιού), κριθαριού, βαμβακιού , ελιάς. Να σημειώσουμε ότι για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται η σύνταξη φακέλου που ελέγχεται από την Διεύθυνση Γεωργίας και εγκρίνεται από το Υπουργείο. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 5 χρόνια με τα 2 πρώτα να είναι μεταβατικά και να απαγορεύεται η παραγωγή προϊόντων μέχρι την πιστοποίηση που γίνεται από ειδικές ιδιωτικές εταιρείας πιστοποίησης.
Πρόβλημα από την καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων
Να σημειώσουμε ότι οι Βιοκαλλιεργητές έχουν εξασφαλισμένη καλύτερη τιμή στην αγορά καθόσον το βιολογικό προϊόν έχει υπεραξία και πιο υψηλή τιμή ωστόσο έχουν και υψηλό κόστος παραγωγής. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης οι βιολογικές καλλιέργειες απαιτούν περισσότερη εργασία καθώς δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και κατά συνέπεια ο παραγωγός πρέπει ή να καταβάλει προσωπική εργασία αν έχει λίγα στρέμματα ή να προσλάβει εργάτες κι αυτό αυξάνει το κόστος παραγωγής. Ο κ. Δαλάτσης ωστόσο επιβεβαιώνει την αύξηση του ενδιαφέροντος των αγροτών του νομού μας να ενταχθούν σε πρόγραμμα βιολογικών καθώς το ποσοστό της επιδότησης είναι ικανοποιητικό και ανάλογα με την καλλιέργεια ξεκινά από 20 – 60 ευρώ το στρέμμα ωστόσο εντοπίζει ένα άλλο πρόβλημα που αφορά την… ασυνέπεια του Υπουργείου στην πληρωμή των δόσεων των δικαιούχων του προγράμματος. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το υπουργείο καθυστερεί έως και 3 χρόνια την καταβολή των δόσεων και στο πρόγραμμα με τα Βιολογικά και στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα καθόσον πρέπει να έχεις το κεφάλαιο. Υποτίθεται ότι θέλουν να βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα όμως κρατάτε χρήματα που δικαιούμαστε», σημειώνει ο κ. Δαλάτσης.
Σ’ ότι αφορά τις Βιολογικές καλλιέργειες οι περισσότεροι αγρότες προτιμούν μηδική που δεν έχει υψηλό κόστος υπάρχουν όμως και κάποιοι με σιτάρια και κριθάρια, καλαμπόκια και βαμβάκια. Τέλος υπάρχει ένας με βιολογική καλλιέργεια πιπεριάς.
Σε διαβούλευση το νέο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ: Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 19 και μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2016, το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του Μέτρου 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του Μέτρου ανέρχεται σε 555 εκ. ευρώ. Δικαιούχοι του Μέτρου 11 είναι οι ενεργοί αγρότες, που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης. Η προκήρυξη του Μέτρου 11 θα γίνει σύντομα, ώστε το πρώτο έτος εφαρμογής να είναι το 2017. Οι δικαιούχοι θα κληθούν, μετά από σχετική δημόσια Πρόσκληση, να υποβάλουν αίτηση ένταξης, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα βασίζεται στα στοιχεία της εκμετάλλευσης του κάθε ενδιαφερόμενου, όπως αυτά δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr