Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το ‘’αυγό’’ στην είσοδο της πόλης παραμένει… ραγισμένο

Το ‘’αυγό’’ στην είσοδο της πόλης παραμένει… ραγισμένο

0
avgo-spasmeno

Άσχημη εικόνα υποδοχής των επισκεπτών της Ξάνθης μια κατασκευή που θυμίζει είσοδο σε ερημωμένη πόλη

Από τον Ιούλιο διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος την παράταξη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» ότι δόθηκε εντολή για προμήθεια και αλλαγή των γυάλινων στοιχείων του

Το ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία πάντα διέπονται από μια έντονη υποκειμενικότητα. Κάτι που πολλοί θεωρούν ωραίο, μπορεί να είναι αντιαισθητικό και αποκρουστικό για άλλους. Αν ο λόγος ήταν για ένα οποιοδήποτε δημιούργημα δεν θα υπήρχε η ανάγκη να γραφεί αυτό το κείμενο. Αφορά όμως μία κατασκευή εν είδει ‘’μνημείου’’, η οποία δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια για να κοσμήσει τον κόμβο στην δυτική είσοδο της πόλης μας. Ένα αντιπροσωπευτικό κατασκεύασμα, δηλαδή, που θα υποδέχεται τους επισκέπτες της Ξάνθης, η οποία χαρακτηρίζεται στην κορυφή του ως ‘’η πόλη των χρωμάτων’’.

Βανδαλισμοί και αδιαφορία πριν ακόμη μπει κανείς στην πόλη

Το κύριο θέμα όμως είναι ότι η εν λόγω κατασκευή έχει αφεθεί στην τύχη της, όπως τόσα και τόσα άλλα. Καθώς δεν έχει κάποια επίσημη ονομασία, ούτε και το σχήμα της παραπέμπει με σαφήνεια σε κάτι, οι περισσότεροι Ξανθιώτες αναφέρονται σε αυτό ως ‘’Αυγό’’, ίσως και επειδή το βουνό που αποκαλούν πολλοί Αυγό (την κορυφή Σταύρου Τσακίρη) την βλέπει κανείς στο φόντο εισερχόμενος στην πόλη. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει είναι ιδιαίτερα απογοητευτική. Σπασμένα τζάμια και σκουριασμένα σίδερα συνθέτουν την πρώτη εικόνα που αποκομίζει κάποιος που επισκέπτεται την Ξάνθη. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει αποφασίσει αν θα το απομακρύνει, αλλά εφόσον συνεχίζει να βρίσκεται στο σημείο, θα πρέπει και να συντηρείται.

Από τον Ιούλιο η δέσμευση στην παράταξη Τσιακίρογλου ότι θα επιδιορθωθεί

Για το θέμα είχε καταθέσει ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουλίου η παράταξη «Ενωτική Πρωτοβουλία» του Σωτήρη Τσιακίρογλου. Την παραθέτουμε γιατί περιγράφει ακριβώς το ζήτημα. «Πριν από χρόνια, στην δυτική είσοδο της πόλης της Ξάνθης, τοποθετήθηκε ένα αρχιτεκτονικό έργο, όπου αναγράφεται το όνομα της πόλης μας και το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες της Ξάνθης. Δεν θα αναφερθούμε στο εάν το συγκεκριμένο έργο συνάδει με την αισθητική του χώρου και την τοπική πολιτισμική παράδοσή μας, διότι αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Πλην, όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο έργο επί μήνες τώρα είναι σπασμένο, παραμελημένο και όντας στην είσοδο της πόλης δίνει άσχημη εντύπωση στον κάθε επισκέπτη και προσδίδει χαρακτηριστικά εγκατάλειψης στην πόλη μας. Προτίθεται ο δήμος να επισκευάσει το έργο ή προτίθεται να το αποσύρει από το συγκεκριμένο χώρο;». Η απάντηση του κ. Δημαρχόπουλου, όπως έχει καταγραφεί, είναι ότι το έργο υφίσταται συνεχείς βανδαλισμούς και φθορές, ενώ ενημέρωσε πως έχει δοθεί εντολή για προμήθεια και αλλαγή των γυάλινων στοιχείων του. Από τότε δεν έχει γίνει το παραμικρό και δεν φαίνεται ότι θα γίνει κάτι, εξ όσων αντιληφθήκαμε μετά την επικοινωνία με το τμήμα συντήρησης των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης.

Την εικόνα της εγκατάλειψης ολοκληρώνουν και οι ενημερωτικές οδικές πινακίδες στον κόμβο, τις οποίες για να διαβάσει ο διερχόμενος οδηγός πρέπει να δει μέσα από οπαδικά συνθήματα που τις ‘’κοσμούν’’.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…