«Όργωσε» τον νομό μας. Επισκέφτηκε παραγωγικές μονάδες και συναντήθηκε με τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Μύκης
Παρουσίασε το νέο παραγωγικό μοντέλο που προωθεί το ΥΠΑΑΤ με έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία. την πιστοποίηση και την επωνυμία των προϊόντων
Το μήνυμα ότι η πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβέρνησης γενικότερα είναι η στροφή στον παραγωγικό τομέα μέσα όμως από ένα νέο μοντέλο παραγωγής που θα επικεντρώνεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα παραγωγής με «συνεταίρο» την καινοτομία και θα στοχεύει στις ξένες αγορές έχοντας πιστοποιημένο brand name, οργανωμένα και μέσα από συλλογικότητες (Ομάδες παραγωγών , συνεταιρισμούς) ανέδειξε και παρουσίασε στην Ξάνθη ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.
«Όργωσε» τον νομό μας ο Μπόλαρης
Ο κ. Μπόλαρης, την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου «όργωσε» κυριολεκτικά τον νομό μας και συνοδευόμενος από τους βουλευτές του νομού κυρίους Ζεϊμπέκ και Γιαννακίδη καθώς και τον γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χατζηθεοδώρου. Επισκέφθηκε παραγωγικές μονάδες αγροτικές και κτηνοτροφικές όπως την μονάδα του κ. Κοτόπουλου στον δήμο Τοπείρου και τον αγρότη που βραβεύτηκε κ. Χρήστο Κούτρα στο Κουτσό. Στην συνέχεια είχε συνάντηση με τα μέλη του αλιευτικού συνεταιρισμού της Βιστονίδας καθώς επίσης με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά». Επίσης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μύκης κ. Καπζά και το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Μητροπολίτη Ξάνθης. Στις 7.30 το απόγευμα παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και αργότερα παραβρέθηκε σε κομματική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο χώρο.
Μπόλαρης: «Η Ξάνθη έχει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής ποιοτικών προϊόντων»
Τη διαπίστωση ότι ο νομός μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα επεσήμανε ο κ. Μπόλαρης εκφράζοντας την ικανοποίηση από την ποιότητα των προϊόντων του. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των αγροτών που παράγουν και εξάγουν σπαράγγια αξιοποιώντας την γεωθερμία, ακτινίδια, δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά και τους αλιείες του συνεταιρισμού της Βιστονίδας που παράγουν τον καλύτερο «κέφαλο» της χώρας όπως είπε. Επίσης μιλώντας για την κτηνοτροφία του νομού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην φυλή αγελάδας Χόλσταιν που εκτρέφουν κτηνοτροφικές μονάδες του νομού αλλά και τα αμνοερίφια της ορεινής περιοχής που εξαιτίας του τρόπου εκτροφής θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως βιολογικά. Αυτά τα ανέφερε για να καταδείξει ότι υπάρχει στο νομό μας μια πολύ καλή και ποιοτική πρώτη ύλη που αν συνδεθεί με την καινοτομία και αποκτήσει πιστοποίηση θα μπορεί να αποφέρει πλούτο στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας και όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Η παραγωγική ανάπτυξη είναι ένα όμορφο ψηφιδωτό. Για να έχει την εικόνα ενδιαφέρουν όλες οι ψηφίδες. Στην χώρα η κάθε ψηφίδα είναι κάθε μια παραγωγική προσπάθεια. Σήμερα χαρήκαμε ζωντανές όμορφες ψηφίδες από την παραγωγική βάση στην Ξάνθη. Είναι στην κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί όλος ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Δηλαδή έμφαση στην ποιότητα, την πιστοποίηση, την καινοτομία στις εξαγωγές στην επωνυμία».
Η πολιτική του «Όλα τα λεφτά όλα τα κιλά» απαξίωσε το ελληνικό βαμβάκι
Επίσης αναφέρθηκε στην καλλιέργεια του βαμβακιού επισημαίνοντας πως αυτή απαξιώθηκε από την πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβέρνησης του τύπου: »Όλα τα λεφτά όλα τα κιλά» και πως το ελληνικό βαμβάκι που θεωρούνταν το πιο ποιοτικό του κόσμου απαξιώθηκε. Απαντώντας και σε ερώτηση σχετικά με τα ΕΝΚΛΩ σημείωσε: «Θέλουμε ποιοτικό βαμβάκι, που θα είναι ένα εκλεκτό προϊόν, θα καταλήγει στις πιο απαιτητικές αγορές και ενθαρρύνουμε τη δημιουργία clusters που θα περιλαμβάνουν την παραγωγή, τους εκκοκκιστές, την κλωστοϋφαντουργία».
Αλλαγή στην λογική της κατανομής των χρημάτων στην νέα προγραμματική περίδο 2014 – 2020
Παράλληλα ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε πως ο πρωτογενής τομέας έχει το χρηματοδοτικό του εργαλείο που μπορεί να του δώσει την κινητήριο δύναμη για να επενδύσει στην ποιότητα και την καινοτομία. Σημείωσε δε πως το υπουργείο αλλάζει την λογική στην κατανομή των χρημάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 και πλέον δεν θα είναι το ζητούμενο μόνο η ταχύτητα στην απορρόφηση αλλά αφού γίνεται η αξιολόγηση και η ιεράρχηση των επενδυτικών σχεδίων θα υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στην συνέχεια ταχύτητα στην απορρόφηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε: « η λογική ταχύτητας στην απορρόφηση από μόνη της έχει οδηγήσει σε εγκλήματα».
Πληρώνει ο ΕΛΓΑ – Έχουν καταβληθεί οι επιδοτήσεις από το 2012
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με το πρόβλημα που δημιουργεί στους αγρότες η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού κα φορολογικού νομοσχεδίου ο κ. Μπόλαρης υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο σημειώνοντας πως είναι δίκαιο και πως και οι αγρότες ιδιαίτερα οι μεγαλοαγρότες πρέπει να φορολογούνται όπως όλοι οι έλληνες,. Παραδέχτηκε όμως πως τα αγροτικά προϊόντα έχουν υψηλό κόστος παραγωγής κυρίως από τις τιμές των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων καθώς και των καυσίμων.
Επίσης ο Αν. Υπουργός ερωτηθείς για τον ΕΛΓΑ και το καθεστώς των επιδοτήσεων υπογράμμισε πως ενώ στο παρελθόν καθυστερούσε για 2 χρόνια για πρώτη φορά έχει καταβάλλει αποζημιώσεις ήδη μέχρι και το Μάρτιο του 2016 ενώ σ’ ότι αφορά τις επιδοτήσεις είπε ότι έχουν καταβληθεί οι επιδοτήσεις για τα έτη 2012 – 2014.
Αν και όταν για το Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ξάνθης
Ερωτηθείς για την ΕΒΖ Ξάνθης και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της όπως ήταν πρόταγμα στην προεκλογική ατζέντα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπόλαρης δεν είπε κάτι συγκεκριμένο. Επεσήμανε τα προβλήματα της βιομηχανίας και την προσπάθεια της κυβέρνησης να την στηρίξει και πως στόχος είναι να εξυγιανθεί και να διευρυνθεί. Όταν γίνει αυτό τότε θα μπορούσε να τεθεί και το θέμα του Εργοστασίου Ζάχαρης της Ξάνθης.
Οι συνεταιρισμοί
Υπέρμαχος της συνεταιριστικής ιδέας δήλωσε ο κ. Μπόλαρης ωστόσο δεν παρέλειψε να πει πως το συνεταιριστικό κίνημα στην χώρα μας απαξιώθηκε εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν και τον τρόπο λειτουργίας των συνεταιρισμών. Ωστόσο σημείωσε πως η Ε.Ε. ενισχύει και προωθεί τους συνεταιρισμούς και αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται σ’ όλες της χώρες της Ε.Ε. και στην χώρα μας έχουμε καλά παραδείγματα. Ο Αν. Υπουργός κατέληξε εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας μπορεί ν’ αλλάξει το κλίμα της οικονομίας και το μέλλον της χώρας.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr