Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μωραΐτης: «Ο νόμος Μπαλτά δημιουργεί προτεκτοράτο για την ΑΕΠΙ»

Μωραΐτης: «Ο νόμος Μπαλτά δημιουργεί προτεκτοράτο για την ΑΕΠΙ»

0
eve apr16

Άλλα περίμεναν κι άλλα τους ήρθαν… Καταγγελίες του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης για «σκανδαλώδη συμφωνία βουλευτών και ΑΕΠΙ»

Υπέρ των προτάσεων της ΚΕΕΕ 200 δημιουργοί

Δεν έχει τέλος αυτή η ιστορία με τα Πνευματικά Δικαιώματα και η όποια προσπάθεια να ψηφιστεί ένας νόμος που θα τροποποιεί τον 2121/1993 αμβλύνοντας τις αντιθέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων χρηστών, δημιουργών και ΟΣΔ, των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευµατικών Δικαιωµάτων και ως πιο γνωστή την Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Οι ελπίδες που είχε η Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδος ότι οι προτάσεις της προϊόν διαλόγου τον προηγούμενο χρόνο με δημιουργούς και ΟΣΔ ότι θα συμπεριληφθούν στην τροπολογία που φέρνει το Υπουργείο Πολιτισμού και θα πάψει το μονοπώλιο της ΑΕΠΙ εις βάρος των χρηστών αλλά και των δημιουργών εξανεμίστηκαν όταν έγινε γνωστό ότι αντίθετα ενισχύεται ο ρόλος της.

Καταγγελίες Μωραΐτη για «σκανδαλώδη συμφωνία βουλευτών και ΑΕΠΙ»

«Για πραξικοπηματική ανατροπή» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης που συμμετείχε στην Επιτροπής διαλόγου ως μέλος της ΚΕΕΕ καταγγέλλοντας «σκανδαλώδη συμφωνία, προϊόν διαπλοκής τριών βουλευτών και της οικογένειας που διοικεί την ΑΕΠΙ». Ο κ. Μωραΐτης εξαγγέλλει νέο κύκλο αντιδράσεων και νομικές διαδικασίες καθώς – όπως επισημαίνει – ο νόμος δεν συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία που και ουσιαστικά δημιουργεί ένα «προτεκτοράτο για την ΑΕΠΙ καθιστώντας την πανίσχυρη και αφαιρώντας το δικαίωμα στους χρήστες και τους δημιουργούς να αντιδράσουν αφού καταργεί την διαπραγμάτευση και δεν προβλέπει έλεγχο από τον Επίτροπο». Αυτό είναι και το αντικείμενο της κατεπείγουσας σύσκεψης με όλους τους παραγωγικούς φορείς που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Ξάνθης.

Υπέρ των προτάσεων της ΚΕΕΕ 200 δημιουργοί

Να σημειώσουμε πως με το σύνολο των προτάσεων της ΚΕΕΕ είχαν συναινέσει περίπου 200 δημιουργοί. Οι δημιουργοί σε επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά διευκρίνιζαν (Ιούλιο 2016) ότι στηρίζουν την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τις κοινοτικές οδηγίες (Οδηγία 2014/26) για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών, αλλά στρέφονται εναντίον της διάταξης της «υποχρεωτικής διαιτησίας» με τους «χρήστες» της μουσικής (π.χ. ξενοδοχεία, τηλεοπτικοί σταθμοί, εκδότες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων), η οποία δεν προβλέπεται, όπως λένε, στην Οδηγία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…