Ζητούν παραμονή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης στην Διομήδεια ενώ εδώ και 14 χρόνια δεν έχουν μπορέσει να βγάλουν ένα τοπικό ρυμοτομικό!
Το 2002 με απόφαση δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης παραχωρήθηκε οικόπεδο στο στρατόπεδο Στεφανίδη για το Μουσικό. Έκτοτε χάνονται τα ίχνη της απόφασης…
Το φλέγον θέμα της κτηριακής… αποκατάστασης του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης που ως γνωστόν από το 2002 στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο της Διομήδειας, χωρίς περίφραξη και χωρίς τον απαραίτητο αριθμό αιθουσών για να καλύψει τις αιτήσεις των παιδιών απ’ όλο τον νομό για να φοιτήσουν σ’ αυτό που έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, συζητήθηκε ως πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αβδήρων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Αυγούστου. Εισηγητής ήταν ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης ο οποίος και πρότεινε έκδοση ψηφίσματος για την παραμονή του στην Διομήδεια αλλά και την κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων.
Το ζητούμενο όμως είναι αν αρκεί το Ψήφισμα για να κτιστεί το Σχολείο….
Επί της ουσίας με την έκδοση ψηφίσματος η δημοτική αρχή Αβδήρων αποσκοπεί στο να επαναβεβαιώσει ότι επιθυμεί την παραμονή του Μουσικού Σχολείου στο δήμο Αβδήρων και ότι έχει την πρόθεση να επισπεύσει τη διαδικασία ανέγερσης σχολείου σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Διομήδειας που έχει παραχωρηθεί από το 2004. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι ο δήμο στήριξε πάντα το Μουσικό σχολείο και ότι: « εδώ και πολλά έτη εργάζεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου και τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρου για την ανέγερση Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου, παρά τις γραφειοκρατικές αντιξοότητες, τις πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες και των σύνθετων προϋποθέσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός σχολείου. Οι συγκεκριμένες διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της έγκρισης και του χαρακτηρισμού του χώρου», ενώ δεσμεύεται: « ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης στον οικισμό της Διομήδειας». Απ την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης υποστηρίχθηκε πως ο επικεφαλής της παράταξης Βασίλης Τσολακίδης ήταν ο δήμαρχος που με την βοήθεια και του τότε αντιπροέδρου της Βουλής αποδέχτηκε το αίτημα του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και στέγασε το σχολείο στο Πνευματικό Κέντρο της Διομήδειας. Υπενθυμίζεται πως το σχολείο λειτούργησε το 1997 και συστεγαζόταν στο 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης στην περιοχή της Εκτενεπόλ και μετεγκαταστάθηκε στην Διομήδεια το 2002. Μάλιστα αναφέρθηκε πως έγιναν αμέσως ενέργειες παραχωρήθηκε το οικόπεδο και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για ωρίμανση του έργου. Υποστηρίζει δε (εξέδωσαν και ανακοίνωση) πως: «άλλοι θεσμικοί παράγοντες που τότε την αρμοδιότητα για το χτίσιμο σχολείων πρότειναν άλλες λύσεις για κτίσιμο καινούργιου σχολείου στην Ξάνθη σε ιδιωτικά οικόπεδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση. Ωστόσο η αντιπολίτευση δεν ενέκρινε το ψήφισμα παρότι δήλωσε ότι συμφωνεί με την παραμονή του σχολείου στο δήμο Αβδήρων και ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για να επισπευτούν οι διαδικασίες για το τοπικό ρυμοτομικό. Αντίθετα ο επικεφαλής της «Δημοκρίτειας Κίνησης» κ. Κώστας Αντωνιάδης ενέκρινε το ψήφισμα και πρότεινε να υπάρχει συνεργασία όλων των παρατάξεων για επίσπευση της διαδικασίας και επειδή είναι χρονοβόρα και δαπανηρή η εκπόνηση μελέτης να αγοραστεί μια έτοιμη μελέτη με τις προδιαγραφές που προβλέπονται για τα Μουσικά σχολεία της χώρας από τον Οργανισμό Σχολικών κτηρίων.
Για την «Οδύσσεια» του Μουσικού Σχολείου μίλησαν ο Διευθυντής και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων
Παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο – παρότι δεν προσκλήθηκαν όπως μας διαβεβαίωσαν – ήταν ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου κ. Παναγιώτης Κουτάκης και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Ελένη Φωκίωνος. Ο κ. Κουτάκης επεσήμανε πως αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει την διοίκηση του σχολείου είναι η εύρυθμη λειτουργία και υπό τις παρούσες συνθήκες αυτή δεν διασφαλίζεται αντίθετα υπάρχει δυσλειτουργία καθώς απαιτούνται παραπάνω αίθουσες και περίφραξη του σχολείου και μια σειρά ακόμη ανάγκες που δεν καλύπτονται. Είπε επίσης πως είναι στο σχολείο από το 2001 και έχει ζήσει όλη την Οδύσσειά του ενώ συμπλήρωσε πως : «Ένα ψήφισμα για την παραμονή του σχολείου είναι περιττό όταν οι εξελίξεις είναι στα χέρια σας». Επέρριψε δε ευθύνες για κωλυσιεργία και στο δήμο και στις δημοτικές αρχές διαχρονικά καθώς και στην τότε νομαρχία για το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος στο θέμα: «Ο δήμος επαναπαύεται ότι εκτελεί την συμβατική αλληλογραφία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα έγγραφο του δήμου προς την Νομαρχία τον Ιούλιο του 2010 έκανε 1.5 χρόνο για να πάει στην περιφέρεια. Κι όσο για την πλειάδα μελετών που λένε κάποιοι ότι υπάρχουν, γνωρίζω καλά πως δεν υπάρχει καμιά μελέτη». Τέλος ο κ. Κουτάκης ανέφερε πως έχει στείλει έγγραφη ερώτηση στον δήμο Ξάνθης ζητώντας να πληροφορηθεί τι έγινε η απόφαση που είχε πάρει το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης επί δημάρχου Μ. Στυλιανίδη το 2002 για παραχώρηση του οικοπέδου στο Στρατόπεδο Στεφανίδη για την ανέγερση Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Η κα Φωκίωνος υπερθεμάτισε λέγοντας πως: «Θα’ μασταν χαρούμενοι αν μέχρι τώρα είχε βρεθεί μια λύση αλλά 17 χρόνια είναι πάρα πολλά για να κτιστεί ένα σχολείο . Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει βούληση. Τόσα χρόνια δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος. Έτσι κι εμείς στρεφόμαστε και απευθυνόμαστε όπου μπορούμε. Επικεντρωνόμαστε στην Ξάνθη γιατί είναι σχολείο για όλο τον νομό. Είναι λυπηρό που ακόμη και τώρα το μόνο που μας λέει ο δήμος Αβδήρων είναι να κάνουμε υπομονή ενώ δεν δεσμεύεται ότι θα μας διαθέσει επιπλέον αίθουσες».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr