Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Χωρίς ταμειακές και με λίγα στέκια τελικά οι φετινές Γιορτές

Χωρίς ταμειακές και με λίγα στέκια τελικά οι φετινές Γιορτές

0
organotiki giortes1

Χωρίς συντονισμένη απόφαση ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής

Οι ευθύνες της λειτουργίας ως επιχειρηματιών αποθαρρύνει τους συλλόγους. Θέλουν να ασκηθούν πιέσεις, αλλά ο χρόνος τελειώνει…

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής των Γιορτών παλιάς Πόλης, αφού οι σύλλογοι έφυγαν μετά από τέσσερις ώρες διασπασμένοι και χωρίς να έχει ληφθεί συντονισμένη απόφαση για το αν θα συμμετέχουν τελικά στις γιορτές ή όχι. Το συμπέρασμα από τις πολύωρες συζητήσεις, εγκλήσεις και αντεγκλήσεις είναι ότι κάποιοι σύλλογοι είχαν ούτως ή άλλως αποφασίσει να μην συμμετέχουν, κάποιοι αποθαρρύνθηκαν και δε θα συμμετέχουν λόγω των νέων οικονομικών και φορολογικών υποχρεώσεων, κάποιοι προχώρησαν τις διαδικασίες με τη φορολογική αρχή, έλαβαν την απαλλαγή ΦΠΑ των 10.000 € και θα στήσουν στέκια και τέλος κάποιοι άλλοι αν και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου δεν έχουν αποφασίσει ακόμη καθώς τους προβληματίζει αφενός η ευθύνη που πλέον τους βαρύνει και αφετέρου η στάση που θα διαμορφωθεί τελικά από την πλειονότητα των συλλόγων για τις γιορτές. Ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να επιτευχθεί ομοφωνία σε κοινή πρόταση, ενώ αναδείχθηκε ότι δυναμικές κινήσεις στο 90’ της προετοιμασίας δεν μπορούν να γίνουν, είτε από απροθυμία, είτε λόγω έλλειψης συντονισμού.

Π. Λύρατζης: « Εσείς παίρνετε το ρίσκο, άρα εσείς πρέπει να αποφασίσετε»

Το σύνολο σχεδόν των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων που συμμετέχουν παραδοσιακά στο θεσμό συμμετείχε στη συνεδρίαση της Τρίτης δια εκπροσώπων και υπήρχε διάχυτη η αναστάτωση σχετικά με τις νέες φορολογικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή όσων λειτουργούν στέκια στις γιορτές. Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης ενημέρωσε ότι τελικά ο Έφορος αποδέχθηκε να μην υπάρχουν ταμειακές, αλλά να αρκούν οι αποδείξεις λιανικής και εξήγησε ότι στο θέμα του χαρακτηρισμού της δράσης των συλλόγων ως επιχειρηματικής, με όλα τα παρελκόμενα η θέση του είναι αμετακίνητη. Σχολίασε ότι από τον Έφορο ενημερώθηκε ότι κάποιοι σύλλογοι ήδη δρομολόγησαν τις διαδικασίες για να συμμετέχουν στις γιορτές και άρα υπήρξε απόκλιση από το κείμενο που συντάχθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπου τέθηκε η πρόθεση των συλλόγων να μην κατέβουν στην γιορτές, αν ισχύσει το νέο καθεστώς. Πρόσθεσε ότι το επίσης σημαντικό θέμα της φορολογίας εισοδήματος, μπορεί να τεθεί σε επόμενο χρόνο και να ασκηθούν πιέσεις στο υπουργείο.

Κατόπιν τούτων, ο πρόεδρος τόνισε ότι οι ίδιοι πρέπει να αποφασίσουν αφού το ζήτημα της ευθύνης εναπόκειται αποκλειστικά στους συλλόγους.

Αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της επιχειρηματικής δραστηριότητας οι σύλλογοι

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κρητών, Μανόλης Εγγλεζάκης, λογιστής που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα υπογράμμισε ότι το κατά πόσο υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί θέμα ερμηνείας και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσει η πίεση προς τις πολιτικές αρχές για να παρέμβουν. Θέματα που επίσης τέθηκαν ήταν η διαφορά στη φορολόγηση φορέων που έχουν ΑΦΜ στην Αθήνα, η δικαιολόγηση διαφυγόντων εξόδων που προκύπτουν από την κατανάλωση των ίδιων των εθελοντών και κυρίως η ευθύνη για πιθανές φορολογικές παραβάσεις λόγω της συμμετοχής και εθελοντικής εργασίας μικρών παιδιών στα στέκια. Επίσης, δόθηκε βαρύτητα στην ευθύνη που καλούνται να αναλάβουν πλέον οι διοικήσεις ως… επιχειρηματίες που είναι και ένας εκ των βασικών λόγων που κάνει τους συλλόγους να απέχουν.

Ξυνίδης- Φανουράκης: «Πιέστε μέχρι τέλους»

Ο Θανάσης Ξυνίδης που επίσης συμμετείχε στη συνεδρίαση επέκρινε τον Πασχάλη Λύρατζη επισημαίνοντας ότι ρίχνει το βάρος της ευθύνης στους συλλόγους και ότι αν και το θέμα ήταν γνωστό ότι θα ανακύψει από πέρυσι και πάλι οι αρμόδιες αρχές κινήθηκαν την τελευταία στιγμή. Πρότεινε δε ακόμη και την ύστατη στιγμή να υπάρξει κινητοποίηση της δημοτικής αρχής με κάθοδο στην Αθήνα για να λυθεί πολιτικά το θέμα. Ο δε πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού απάντησε ότι επειδή το υπουργείο από τον Μάρτιο του 2015 είχε απαντήσει ότι αρμόδιος να επιληφθεί είναι ο τοπικός Έφορος που δεν απέστειλε κάτι σχετικό θεωρήθηκε ότι δε θα υπάρξει θέμα (!), ενώ αντιπρότεινε να συμμετέχουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην… επίσκεψη στο υπουργείο για να φανεί ότι υπάρχει ομοφωνία. Συμπλήρωσε πάντως ότι θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Μανόλης Φανουράκης που επίσης παραβρέθηκε, άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή τονίζοντας ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν ασκηθεί πιέσεις στους τρεις τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές για να συνδράμουν.

Κατά βούληση θα διαμορφώσει τη στάση του ο καθένας

Ο Πασχάλης Λύρατζης κάλεσε τους συλλόγους να δηλώσουν ξεχωριστά αν θα συμμετέχουν και κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία, καθώς τόνισαν ότι δεν πρέπει να στοχοποιούνται όσοι θα κατέβουν τελικά στα στέκια. Ακόμη, δεν έμειναν ασχολίαστες οι πιθανές συνέπειες για το καρναβάλι αν οι σύλλογοι αποφασίσουν να μη συμμετέχουν στις Γιορτές. Τελικά, πάνω από δέκα σύλλογοι δήλωσαν ξεκάθαρα ότι είναι ειλημμένη απόφαση να μη συμμετέχουν, ενώ οι υπόλοιποι έφυγαν με βαθύ προβληματισμό και γνωρίζοντας ότι τελικά ο καθένας θα πρέπει να πράξει κατά βούληση, ζυγίζοντας από τη μια τον «πατριωτισμό» για τη διατήρηση της ατμόσφαιρας του θεσμού, παίρνοντας το ρίσκο της ορθής λειτουργίας και αφετέρου τις συνθήκες που καλούνται να αναλάβουν και τη στάση που υιοθετήθηκε από τους ιθύνοντες και τους υπόλοιπους συλλόγους.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonisou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Βυζαντινού Φρουρίου” αναβιώνουν τα χελιδονίσματα

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 09:30, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής θ…