Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τρύγος στο αμπέλι «του Παππού» της οικογένειας Σγουρίδη

Τρύγος στο αμπέλι «του Παππού» της οικογένειας Σγουρίδη

0
trygos-sfouridis1

Φίλοι της αμπέλου είχαν την ευκαιρία να τρυγήσουν και να ξεναγηθούν σε μια όμορφη αγροτουριστική εκδήλωση στη Μάνδρα Αβδήρων

Ν. Σγουρίδης: «Ήταν μια μικρή γιορτή τρύγου που ευελπιστούμε να καθιερώσουμε»

Το πρωί της Κυριακής οι φίλοι της αμπέλου και της οινοποιίας Σγουρίδη είχαν μια ξεχωριστή ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια όμορφη αγροτουριστική εκδήλωση. Στους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας που εκτείνονται σε μια έκταση εκατό περίπου στρεμμάτων ανάμεσα στους λόφους της Μάνδρας Αβδήρων, στην τοποθεσία Λαφρούδα, οι ξανθιώτες οινοποιοί υποδέχθηκαν παλιούς και νέους φίλους σε ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και πλούσιας περιβάλλουσας αρχαιολογικής ιστορίας.

Η Οινοποιία Σγουρίδη

trygos-sgouridis2Η Οινοποιία Σγουρίδη υπήρξε το όραμα του Παναγιώτη και της Αναστασίας Σγουρίδη, οι οποίοι βασισμένοι στο μεράκι τους και την παράδοση της οικογένειας στην ποτοποιία δημιούργησαν σταδιακά μέσα στην περίοδο 2000-2005 έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 100 περίπου στρεμμάτων. Το όραμα τους θέτουν σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια οι δύο υιοί της οικογένειας Ναπολέων και Σγουρής, πολιτικοί μηχανικοί και οι δύο, που αποτελούν και τους ιδιοκτήτες της «Οίνοι Σγουρίδη Ε.Π.Ε.» με έναρξη εργασιών τον Απρίλιο του 2004. Ο βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνας εκτείνεται πλάι στη λιμνοθάλασσα του Λάγος, περιοχή που κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για την ποιότητα των οίνων της. Την γεωπονική επιστασία του αμπελώνα έχει αναλάβει η κα Aναστασία Σγουρίδου, γεωπόνος, ενώ η οινοποίηση και η εμφιάλωση της παραγωγής του αμπελώνα πραγματοποιείται έως τώρα στο Κτήμα Χατζηγεωργίου, στην Κάριανη Καβάλας, με υπεύθυνο οινολόγο τον κ. Νίκο Καρατζά. Στόχος της εταιρείας είναι να υποστηρίξει και να αναδείξει τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα μέσα από πειραματικές οινοποιήσεις ελληνικών ποικιλιών και την δημιουργία εξαίρετων μονοποικιλιακών και πολυποικιλιακών οίνων.

Μια πρωτότυπη και βιωματική αγροτουριστική εκδήλωση

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα αμπελοτεμάχια της περιοχής με ηλικία 50 ετών και το παρωνύμιο “του παππού», στη φυσική του διάσταση, και μάλιστα την πιο σημαντική στιγμή της καλλιεργητικής περιόδου, τον τρύγο. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο Ναπολέων, συνηθιζόταν από παλιά τα αμπέλια να έχουν κάποιο παρατσούκλι με το οποίο τα ξεχώριζαν οι ιδιοκτήτες τους. Το αμπέλι αυτό ονομαζόταν «του παππού» και προϋπήρχε πολλά χρόνια πριν ξεκινήσει η οικογένεια την δική της αμπελουργική ιστορία. Ξεναγώντας τους φίλους του κρασιού, ο Ναπολέων αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ωρίμανσης του αμπελιού, επιδεικνύοντας πώς πρέπει να τρυγηθεί το αμπέλι, πώς αναγνωρίζει κανείς τις διάφορες ποικιλίες, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη και να κατανοήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά γεύσεις και αρώματος μέσα από τις ποικιλίες ποικιλίες Παμίδι, Μοσχάτο, Μαυρούδι, Ασύρτικο κ.ά.

Δεν είναι μόνο το κρασί το δώρο της αμπέλου

Όπως τόνισε ο Ναπολέων, η εκδήλωση αυτή ήταν μια μικρή γιορτή του τρύγου, την οποία ευελπιστούν να καθιερώσουν σε ετήσια βάση. «Ήταν μια ευκαιρία για τους φίλους μας και τους φίλους του κρασιού να γνωρίσουν από κοντά το τελικό στάδιο του αμπελιού. Η καινοτομία φέτος ήταν ότι εκτός από τον τρύγο σερβίραμε στους παρισταμένους και μερικά χειροποίητα προϊόντα που προέρχονται από το σταφύλι και τα οποία βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Στοχεύουμε όμως να προχωρήσουμε στην συστηματική τους παραγωγή», ανέφερε ο ίδιος. Γεύσεις με βάση το σταφύλι όπως μαρμελάδα σταφυλιού, μουσταλευριά, πετιμέζι και σιρόπι κρασιού για ντρέσινγκ σε σαλάτες, κράτησαν γευστικά συντροφιά τους επισκέπτες καθώς διέσχιζαν τους καλά οργανωμένους αμπελώνες και φτάνοντας μέχρι τα όρια που σχηματίζουν οι μικρές λιμνοθάλασσες Λάφρη και Λαφρούδα, εκεί όπου το υφάλμυρο νερό φιλοξενεί διάφορα είδη πανίδας και χλωρίδας.

Ο πλούτος της Θρακικής γης στο ποτήρι και όχι μόνο

Ο καυτός ήλιος του Αυγούστου δεν επέτρεψε πολλές περιηγήσεις και όλοι φιλοξενήθηκαν κάτω από την σκιά μια μεγάλης συκιάς. Εκεί τους περίμεναν γευστικές δοκιμές από τις διάφορες ποικιλίες κρασιού και τσίπουρου της οικογένειας Σγουρίδη, με τη συνοδεία εκλεκτών μεζέδων, ενώ αποχωρώντας κάποιοι πήραν ως ‘’λάφυρο’’ μερικά μπουκάλια κρασιού. Στις βραβευμένες ετικέτες και τις διακρίσεις των κρασιών έρχονται να προστεθούν σιγά-σιγά και τα νέα προϊόντα, τα οποία έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι ο πλούτος της Θρακικής γης και η μοναδικότητά της κρύβουν μεγάλης δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο μέσα από τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και από την παροχή υπηρεσιών αγροτουρισμού με συνεργασίας που μπορούν να δημιουργήσουν μία ολοκληρωμένη αγροτουριστική διαδρομή, θελκτική για κάθε ντόπιο ή ξένο επισκέπτη.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντιμέτωποι με τον αόρατο εχθρό της ευλογιάς οι κτηνοτρόφοι

1.450 ζώα θανατώνονται σήμερα και αύριο στην Ξάνθη – Ξεπέρασαν τις 3.000 στην Ξάνθη και τι…