Μεγάλη δημοσκόπηση από το «ΕΜΠΡΟΣ»

0

Για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά, η εταιρεία «ΑΠΟΨΙΣ – S.M.R.» διενήργησε δημοσκόπηση στο Δήμο Ξάνθης, για λογαριασμό του «Ε». Η έρευνα επικεντρώθηκε στην τοπική πολιτική σκηνή του Δήμου αλλά και του νομού μας, αξιολογώντας ποσοτικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος του Δήμου Ξάνθης, το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Εθνικών Εκλογών του 2007, αριθμεί 43.596 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.
Η έρευνα απευθύνθηκε σε δείγμα τετρακοσίων ατόμων, ηλικίας άνω των δεκαοκτώ ετών, ανδρών και γυναικών, εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο Δήμο Ξάνθης, οι οποίοι με την μέθοδο της τηλεφωνικής συνέντευξης κλήθηκαν να δώσουν την γνώμη τους σε μία σειρά θεμάτων, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται από το «Ε» μέσα στις επόμενες ημέρες.
Για την μεθοδολογία της δημοσκόπησης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έγινε στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσωπευτικότητα ως προς τον πληθυσμό του Δήμου, ενώ ως προς το φύλο και τις ηλικιακές ομάδες πραγματοποιήθηκε στάθμιση με βάση τα στοιχεία της απογραφής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας. Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε από συνεντευκτές της «ΑΠΟΨΙΣ» τηλεφωνικά, από επιλεγμένο δείγμα νοικοκυριών, με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους κανόνες του Π. Ε. Σ. Σ.
Στόχοι της έρευνας ήταν:
• Η διερεύνηση των προβλημάτων που αξιολογούν οι ψηφοφόροι ως σημαντικότερα για τον εαυτό τους και τον Δήμο.
• Η καταγραφή της αναγνωρισιμότητας, της δημοτικότητας και των γενικότερων χαρακτηριστικών που συνθέτουν την δημόσια εικόνα ορισμένων προσώπων που πρωταγωνιστούν στην τοπική πολιτική σκηνή και τα οποία θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών
• Η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, από την μία, αλλά και στην πρόθεση ψήφου σε επίπεδο εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και εθνικών εκλογών από την άλλη.
• Η πρόθεση ψήφου των πολιτών σε συγκεκριμένους υποψηφίους
• Η ανάλυση των παραπάνω δεδομένων σε σχέση με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ερωτώμενων (φύλο, ηλικία, μορφωτικό – οικονομικό επίπεδο κλπ.)

Πιο συγκεκριμένα, στο ερωτηματολόγιο που τέθηκε υπ’ όψιν των συμπολιτών μας, υπήρχαν ερωτήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών σχετικά με την καθημερινότητα των δημοτών της πόλης μας, με την αξιολόγηση του έργου θεσμικών παραγόντων της πολιτικής ζωής του τόπου (Δήμαρχος, Νομάρχης), αλλά και μία συνολική αξιολόγηση του πολιτικού δυναμικού της Ξάνθης. Βέβαια αναπόφευκτα οι ξανθιώτες ρωτήθηκαν και για την γνώμη τους σχετικά με την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, όπως πρόθεση ψήφου, παράσταση νίκης και τελευταία επιλογή κομματικού χώρου, στις Εθνικές Εκλογές του 2007. Τέλος, υπήρχε στην δημοσκόπηση και ένα σκέλος σχετικό με τα προσωπικά στοιχεία του ερωτώμενου, όπως φύλο, ηλικία, μόρφωση και επάγγελμα, ώστε να είναι δυνατή η αντιπροσωπευτικότερη στάθμιση του δείγματος που επεξεργάζεται ήδη η «ΑΠΟΨΙΣ – S.M.R.» και τα οποία θα δημοσιευθούν εντός των ημερών.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…