Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Προχωρά ο σχεδιασμός για την διαχείριση στερεών αποβλήτων στην ΑΜ-Θ

Προχωρά ο σχεδιασμός για την διαχείριση στερεών αποβλήτων στην ΑΜ-Θ

0
perifereiako-amoiridis

Θετική η γνωμοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων με διορθωτικές παρατηρήσεις

Κ. Καλουδής: «Πλέον είναι θέμα της ΔΙΑΑΜΑΘ να το προχωρήσει άμεσα, αλλά και του υπουργείου που αναμένεται να εγκρίνει την στατική μελέτη»

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας, το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ γνωμοδότησε θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου επικαιροποίηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, το βράδυ της Τρίτης 19 Ιουλίου. Το σχέδιο εκπόνησε η ΔΙΑΑΜΑΘ, ο περιφερειακός φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΑΜ-Θ, και έχει υποβληθεί για έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Βάσει όμως της νομοθεσίας, το περιφερειακό συμβούλιο υποχρεούται να γνωμοδοτήσει «επί της περιβαλλοντικής διάστασής του», όπως έκανε γνωστό ο εισηγητής του θέματος προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Κωνσταντίνος Καλούδης.

Κ. Καλούδης: «Παρά τις ελλείψεις το σχέδιο κινείται σε καλή κατεύθυνση»

Η θετική γνωμοδότηση αφορούσε τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ, αλλά και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ). Πρώτο συζητήθηκε το ΠΕΣΔΑ, για το οποίο ο εισηγητής κ. Καλούδης τόνισε ότι παρά τις παρατηρήσεις που κατέγραψε η υπηρεσία, αποτελεί μια καλή προσπάθεια, που κινείται σε σωστή κατεύθυνση και για αυτό η υπηρεσία γνωμοδότησε θετικά. Πριν τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης, η ανάλυση του ΠΕΣΔΑ ανατέθηκε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, οι οποίες τοποθετήθηκαν θετικά καταγράφοντας ωστόσο παρατηρήσεις. Όπως δήλωσε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Καλούδης: «Οι παρατηρήσεις που κάνουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στην εισήγησή τους αφορούν ζητήματα οργάνωσης και διαχείρισης σχεδιασμού. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ελλείψεις και αβλεψίες σε μια μελέτη, γι’ αυτό και την βλέπουν τόσα ‘’μάτια’’. Θεωρούμε όμως ότι είναι μία καλή προσπάθεια, μπορεί να βελτιωθεί, να διορθωθεί με την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων για να είναι πιο λειτουργικό το σχέδιο. Το υπουργείο έχει κάνει τις δικές του προτάσεις, επομένως η πρόταση μας είναι θετική». Αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, ο κ. Καλούδης σημείωσε ότι εφόσον η μελέτη ψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο είναι πλέον θέμα της ΔΙΑΑΜΑΘ να το προχωρήσει το συντομότερο, ενώ τόνισε ότι αναμένεται η έγκριση της στατικής μελέτης από το αρμόδιο υπουργείο.

Αντιπαράθεση και διαφωνίες από την αντιπολίτευση

Παρόλα αυτά, σύμφωνα δεν ήταν αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης, που κατέθεσαν τις επιμέρους αντιρρήσεις τους. Η κ. Κατερίνα Γεροστεργίου της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» σημείωσε ότι ο ΠΕΣΔΑ δεν προσεγγίζει αρκετά τον εθνικό σχεδιασμό, ενώ υπάρχουν διάφορα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παρόμοιες ήταν και οι παρατηρήσεις του κ. Σταύρου Τουρτούρη της «Ριζοσπαστικής Περιφέρειας», που μίλησε για μεγάλη απόσταση ΠΕΣΔΑ και Εθνικού Σχεδιασμού, ζητώντας να συζητηθεί ξανά ο Περιφερειακός σχεδιασμός. «Γιοφύρι της Άρτας» χαρακτήρισε τον ΠΕΣΔΑ ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος θεωρεί ότι ο σχεδιασμός γίνεται οικονομικός βραχνάς για τους πολίτες και πηγή εκμετάλλευσης για το κεφάλαιο, ενώ ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις της υπηρεσίας. Τελικά το σχέδιο καταψήφισαν η «Κοινωνική Συμμαχία», η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση», η «Οικολογία Αλληλεγγύη», η «Γνώση και Συνεργασία» και η «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ παρών δήλωσε η «Ελληνική Αυγή».

Νέος σχεδιασμός για τα επικίνδυνα απόβλητα

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε κατά τη συζήτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, ένα σχέδιο που αναφέρεται στο σύνολο των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται στη χώρα, όπως βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα, επικίνδυνα απόβλητα υγειονομικών μονάδων, επικίνδυνα απόβλητα εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, εξυπηρέτησης κοινού κλπ. Ακόμη, επικίνδυνα απόβλητα που εντάσσονται στην εναλλακτική διαχείριση, όπως απόβλητα έλαια, απόβλητα συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας αλλά και απόβλητα που περιέχουν αμίαντο. Και εδώ ο κ. Καλούδης εξέφρασε την άποψη της υπηρεσίας, ότι η μελέτη κινείται στη σωστή κατεύθυνση και με παρατηρήσεις που θα ενσωματωθούν γνωμοδοτεί θετικά, μια άποψη που δεν συμμερίστηκε το σύνολο της αντιπολίτευσης, με το θέμα να παίρνει την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου τελικά κατά πλειοψηφία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φιλοξενεί το τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Στις 18 και 19 Νοεμβρίου «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις. Θεσμική Μεταρρύθμιση. Κλ…