Μειωμένη η κίνηση παρά τους πολλούς νέους τίτλους – Σαφώς καλύτερη η κατάσταση σε σχέση με το περσινό δύσκολο καλοκαίρι
Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ, Σπανίδης και Πυργελή μας αποκαλύπτουν ποια είδη βιβλίων επιλέγουν οι Ξανθιώτες αναγνώστες για τις θερινές τους διακοπές
Η θερινή περίοδος αποτελεί παραδοσιακά την ιδανικότερη για να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο. Τα σχολεία κλείνουν, οι παράλληλες δραστηριότητες των περισσοτέρων σταματούν και σε συνδυασμό με τις διακοπές και τις εξορμήσεις σε παραλίες και θάλασσες είναι η κατάλληλη εποχή για αμέριμνο διάβασμα. Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί, και όχι άδικα, ως ο καλύτερος φίλος των διακοπών, πράγμα που επιβεβαιώνεται ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, παρότι για πολλούς οι διακοπές δεν είναι αυτονόητες και τόσο ξέγνοιαστες όσο ήταν άλλοτε. Σύμφωνα με τους βιβλιοπώλες της Ξάνθης, το βιβλίο παραμένει σταθερή αξία που θα κρατήσει συντροφιά σε πολλούς συμπολίτες μας και στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.
Δήμητρα Πυργελή: «Η ανάγνωση στις διακοπές είναι μια συνήθεια που δεν σταματάει εύκολα και δεν θα σταματήσει»
«Το βιβλίο σε ρίχνει τον χειμώνα σε έναν ωκεανό σκέψης, ενώ το καλοκαίρι γίνεται σεντόνι που σε σκεπάζει ελαφρά», μας είπε χαρακτηριστικά η Δήμητρα Πυργελή του ομώνυμου βιβλιοπωλείου στην οδό Ανδρέου Δημητρίου. Μια συνήθεια που δεν σταματάει ούτε αυτές τις δύσκολες από οικονομικής άποψης εποχές χαρακτήρισε το διάβασμα η ίδια, δηλώνοντας αισιόδοξη κυρίως για τις νεώτερες γενιές. «Τα νέα παιδιά διαβάζουν από τις μικρές ηλικίες και δεν παρασύρονται από το φαντεζί όπως οι παλιότερες γενιές. Τα νέα παιδιά αμέσως μετά το τέλος του σχολείου έρχονται για να προμηθευτούν τα εξωσχολικά τους βιβλία ή στέλνουν τους παππούδες τους με λίστες. Επιλέγουν κυρίως ιστορικά βιβλία και εκδόσεις που έχουν σχέση με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, κάτι για το οποίο έχουν προνοήσει οι εκδοτικοί οίκοι με μικρές φόρμες», ανέφερε η κα Πυργελή. Το αναγνωστικό κοινό της Ξάνθης έχει μια σαφή στροφή στα ιστορικά συγγράμματα και σε βιβλία ψυχολογίας, προσωπικής βελτίωσης, θρησκευτικότητας και όχι μόνο μυθοπλασίας, κάτι που, όπως σημείωσε η κα Πυργελή, καταγράφει και τις αναζητήσεις των συμπολιτών μας. Η ίδια προτείνει πολλές φορές βιβλία σε αναποφάσιστους αναγνώστες, αφού όπως τονίζει είναι πολύ σημαντικό να διαβάζει ο ίδιος ο βιβλιοπώλης, πολλώ δε μάλλον καθώς η ίδια είναι και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τόνισε μάλιστα την συμβολή του βιβλίου στον πολιτισμό και την παιδεία, εξαίροντας την όμορφη ελληνική γλώσσα που λαλούμε, που παραμένει όμορφη ακόμη και όταν μεταφράζει εντυπωσιακές ξένες γλώσσες.
Μαυρουδής Κουτσουράς: «Τα μυθιστορήματα συνεχίζουν να έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι»
Ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών του Βιβλιοπωλείου ΔΥΟ στην οδό Βενιζέλου, Μαυρουδής Κουτσουράς τόνισε ότι η ζήτηση δεν είναι η ίδια με παλιότερα. «Ο κόσμος επιλέγει πλέον έναν τίτλο σαν συντροφιά για το καλοκαίρι, όταν παλιότερα θα αγόραζε δύο και τρία βιβλία. Υπάρχουν βέβαια και τα ‘’ξεσπάσματα’’, όταν κάποιος αναγνώστης έρχεται και αγοράζει μαζεμένα αρκετά βιβλία σαν ένα απωθημένο», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέφερε σχετικά με τις προτιμήσεις των Ξανθιωτών: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος πέφτει στα βαθιά ιστορικά βιβλία το καλοκαίρι, αλλά πλέον ένα ιστορικό υπόβαθρο το θέλει. Είναι μια περίοδος που κυριαρχεί το μυθιστόρημα ακόμη και για πελάτες μας που κατά την διάρκεια της χρονιάς διαβάζουν πιο ‘’βαριά’’ βιβλία». Τα ερωτικά ή κοινωνικά μυθιστορήματα, που είχαν την τιμητική τους τα τελευταία χρόνια απέναντι σε εκείνα που έχουν ένα ιστορικό υπόβαθρο και αυτά που δίνουν αφορμή για προβληματισμό, συνεχίζουν να έχουν το αναγνωστικό τους κοινό, ιδίως την θερινή περίοδο που υπάρχει και πληθώρα τίτλων, αφού οι εκδοτικοί οίκοι έχουν ως κύριες εκδοτικές περιόδους τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι. «Κάποια βιβλία και μερικοί συγγραφείς συνεχίζουν να καταλέγονται στα ευπώλητα, αλλά εμείς δεν εστιάζουμε τόσο σε αυτά ως βιβλιοπωλείο, αφού αυτά τα βιβλία τα βρίσκει πλέον κάποιος και στα ταμεία των σούπερ μάρκετ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Μιχάλης Σπανίδης: «Τεράστια ποικιλία τίτλων, όχι όμως ανάλογη και η ζήτηση»
Ο εκδότης και βιβλιοπώλης Μιχάλης Σπανίδης, με 25 χρόνια παρουσίας στην αγορά του βιβλίου, βλέπει τα πράγματα λίγο πιο απαισιόδοξα, συγκρίνοντας την σημερινή κατάσταση με προηγούμενες χρονιές. «Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη και υπάρχουν βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα. Σαφώς φέτος η κατάσταση είναι καλύτερη από το περσινό δύσκολο καλοκαίρι, αλλά και πάλι η ζήτηση είναι πολύ μικρή» τόνισε ο κ. Σπανίδης, για να σημειώσει ότι προβλέπει μείωση των ξένων τίτλων στο άμεσο μέλλον, αφού πλέον το κόστος είναι μεγάλο για τους εκδοτικούς οίκους και το ενδιαφέρον του κόσμου μικρό. «Καταβάλλουμε προσπάθεια να είμαστε συνεχώς ενημερωμένοι με ό,τι κυκλοφορεί, τόσο σε σχολικά συγγράμματα και βοηθήματα όσο και σε ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία. Το ενδιαφέρον των νέων παιδιών για το βιβλίο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και σε αυτό θεωρώ ότι παίζουν μεγάλο ρόλο οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα κινητά που χρησιμοποιούν από μικρές ηλικίες. Εκεί που τα προηγούμενα χρόνια αρχίσαμε να χάνουμε το αναγνωστικό κοινό του Γυμνασίου, τώρα πλέον χάνονται και οι ηλικίες των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού», δήλωσε ο ίδιος. Από την άλλη, οι αγορές μέσω διαδικτύου έχουν μειώσει τις πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία, δρουν όμως και θετικά κάνοντας γνωστά στο κοινό βιβλία και συγγραφείς που δεν γνωρίζουν, καθώς διαδίδονται καλύτερα οι νέες εκδόσεις.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ