Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα 2 μήνες φυλάκιση για παράνομη είσοδο στη χώρα στους 8 τούρκους στρατιωτικούς

2 μήνες φυλάκιση για παράνομη είσοδο στη χώρα στους 8 τούρκους στρατιωτικούς

0
toyrkoi-diki

Το Δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της απειλής για τη ζωή τους – Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου

Τι είπαν στην απολογία τους – «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για την στήριξη», η κοινή δήλωση των 8

Ποινή φυλάκισης 2 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομόλησαν με ελικόπτερο στην χώρα μας το Σάββατο, υποστηρίζοντας πως δεν πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα και υποβάλλοντας αίτημα για πολιτικό άσυλο. Οι 8 τούρκοι δικάστηκαν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και κρίθηκαν ένοχοι ενώ το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της απειλής για τη ζωή τους, και κρίθηκαν αθώοι για τις δύο άλλες κατηγορίες: για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση (οι επτά) και για εκτέλεση παράνομης πτήσης (ο πιλότος του ελικοπτέρου) με το οποίο προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Για την ώρα θα είναι διοικητικά κρατούμενοι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το άσυλο. Να σημειώσουμε ότι μετά τη δίκη οι τούρκοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα Κρατητήρια της Καβάλας όπου κρατούνται για λόγους ασφαλείας και θα παραμείνουν μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου. Την δίκη κάλυψαν ελληνικά, γερμανικά, τουρκικά, ΜΜΕ ενώ τούρκοι δημοσιογράφοι έβγαιναν σε ζωντανές συνδέσεις. Κατά την άφιξη μάλιστα των κατηγορουμένων στο Δικαστήριο προκλήθηκε φραστική επίθεση από μια Τουρκάλα που ξεδίπλωσε μια τουρκική σημαία και άρχισε να φωνάζει στα τουρκικά συνθήματα εναντίον τους. Παρόντες και οι τούρκοι που εμφανίζονται ως δικηγόροι από ΜΚΟ της Τουρκίας, ένας εκ των οποίων, κατά την έναρξη της διαδικασίας, ζήτησε να παραστεί ως πολιτική αγωγή, κάτι που φυσικά δεν του επιτράπηκε να κάνει αφού δεν είχε άδεια άσκησης του νομικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της δίκης, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, όταν ένας από αυτούς τους τούρκους δικηγόρους, πλησίασε πάλι προς τους 8 και άρχισε να βρίζει και να απειλεί, με αποτέλεσμα να προσαχθεί από την αστυνομία.

Η απολογία των 8 και η δίκη

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» Αλεξανδρούπολης και την δημοσιογράφο Κική Ηπειρώτου που παρακολούθησε την δίκη στις καταθέσεις οι 8 στρατιωτικοί, δήλωσαν όλοι ότι είναι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, με ειδικότητες πιλότων και τεχνικών σε μη πολεμικά στρατιωτικά ελικόπτερα, αλλά σε ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται από τον στρατό για μεταφορά ασθενών. Όπως κατέθεσαν, ήταν διαμοιρασμένοι σε 3 διαφορετικά ελικόπτερα, τα οποία έλαβαν εντολές για μεταφορά τραυματιών, από τον αξιωματικό υπηρεσίας της μονάδας τους στην Κωνσταντινούπολη, δίχως όμως να γνωρίζουν εκείνη την ώρα ότι υπήρχε σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, δεν μπόρεσε κανένα από τα 3 ελικόπτερα να πάρει τραυματίες, αφού άρχισαν να δέχονται πυρά, άγνωστο, όπως είπαν, από ποιούς. Μετά από την επίθεση που δέχθηκαν, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη μονάδα τους, ωστόσο τους είπαν να μη γυρίσουν πίσω διότι κινδυνεύει η ζωή τους. Έτσι, προσγειώθηκαν σε ένα στρατόπεδο κοντά στη μονάδα τους, όπου και έμειναν 4-5 ώρες. Εκεί, ενημερώθηκαν μέσω ίντερνετ από τα κινητά τους τηλέφωνα για το τι συνέβαινε στην Τουρκία. Τα ξημερώματα, ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από τη μονάδα με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να φύγουν, κάποιοι μάλιστα πηδώντας από τα παράθυρα, για να σωθούν. Οι 8 συγκεντρώθηκαν σε μία δασική έκταση, όπου συνέχισαν μέσω τηλεφώνων να ενημερώνονται για τις φρικαλεότητες που ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη στη χώρα τους. Γύρω στις 10 το πρωί πήραν από κοινού την απόφαση να επιβιβαστούν σε ένα ελικόπτερο που δεν είχε δεχθεί πυροβολισμούς και να έρθουν στην Ελλάδα. Αρνήθηκαν ότι ήταν οπλισμένοι, ενώ όπως επισημάνθηκε από τις συνηγόρους τους, όλοι διαθέτουν πράσινα διαβατήρια, που σημαίνει πως με πολύ λίγες διαδικασίες και πιο εύκολο από ό,τι συνηθίζεται μπορούν, υπό κανονικές συνθήκες, να περνούν τα σύνορα και να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες».

Η δήλωση των 8: «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για την στήριξη»

Μια από τις δικηγόρους των στρατιωτικών η κα Κατερίνα Δαπουδάνη μετά το πέρας της δίκης ανέγνωσε την κοινή τους δήλωση : «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για την στήριξη. Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση από το ελληνικό κράτος. Δεν είχαμε όμως άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση στην Τουρκία. Καλούμε όποια ΜΚΟ θέλει να μας βοηθήσει».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …