Αύξηση σε διαλύσεις εταιρειών αλλά και διαθήκες – Ελάχιστη κίνηση στην αγοραπωλησία ακινήτων
Στο 55% ανέρχεται η μείωση συμβολαιογραφικών πράξεων. Ακόμη χειρότερα τα δεδομένα από την ‘’ποιότητα’’ των πράξεων, αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης Χ. Τερζίδης
Στις συμβολαιογραφικές πράξεις αποτυπώνεται η κρίση που διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα στα στοιχεία εκείνα που καταδεικνύουν την σταθερή πτώση εργασιών που είχαν οι συμβολαιογράφοι την περίοδο 2004 – 2014. Ενδεικτική είναι η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, που διεξήχθη με τη συνεργασία των συμβολαιογραφικών συλλόγων, ανάμεσά τους και ο συμβολαιογραφικός σύλλογος Εφετείου Θράκης, που περιλαμβάνει τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης. Η έρευνα καταγράφει μείωση στις συμβολαιογραφικές πράξεις που ανέρχεται στο 55% (500.992 πράξεις το 2014 έναντι 1.114.479 πράξεων το 2004) και ανάλογη είναι η μείωση του εισπραχθέντος χαρτοσήμου. Ωστόσο, επειδή κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχουν γίνει καταργήσεις και αλλαγές στο χαρτόσημο, δεν κρίνεται ασφαλές να γίνουν διαχρονικές συγκρίσεις. Ως προς τη μεταβολή των αντικειμένων, κατά τα έτη 2004-2014 τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν οι πράξεις που αφορούν στα δάνεια με (78,1%), στις δωρεές «αιτία θανάτου» (74,5%), στις αγοραπωλησίες ακινήτων (73,8%) και στις γονικές παροχές (72,2%).
Μείωση πάνω από το μισό – Κίνηση στην αγορά ακινήτων μόνο στις τουριστικές περιοχές
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνει στο «Ε» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης Χρήστος Τερζίδης, με τον ίδιο να επισημαίνει τα εξής: «Η τεράστια μείωση των συμβολαιογραφικών πράξεων, σύμφωνα και με τα στοιχεία της έρευνας, ανέρχεται σε 55%. Όμως η μείωση αυτή του 55% είναι σε απόλυτους αριθμούς. Εάν δούμε την ποιότητα των πράξεων, τότε έχουμε ακόμα χειρότερα δεδομένα. Έχουμε πράξεις οι οποίες είναι αναλογικές και πράξεις οι οποίες είναι πάγιες. Οι πάγιες πράξεις είναι τα πληρεξούσια, αυτές που δεν έχουν αντικείμενο αποτιμητό σε χρήμα. Αναλογικές είναι εκείνες που έχουν αντικείμενο αποτιμητό σε χρήμα, όπως οι αγοραπωλησίες, οι δωρεές, οι γονικές παροχές, τα δάνεια. Αυτές είναι οι πράξεις που έχουν την μεγαλύτερη πτώση. Η πτώση αυτών των πράξεων κυμαίνεται σε 70% έως 80% πανελλαδικά, αλλά τα ίδια δεδομένα και χειρότερα υφίστανται στην περιοχή μας. Άλλωστε πρόκειται για περιοχή η οποία δεν έχει τουριστικό ενδιαφέρον, πλην βεβαίως της Θάσου. Σίγουρα εκείνες που κρατήθηκαν σε κάποιο επίπεδο είναι οι περιοχές που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ οι υπόλοιπες έχουν καταβαραθρωθεί όσον αφορά στην κίνηση των ακινήτων».
Αύξηση σε διαλύσεις εταιρειών και διαθήκες
Αύξηση σημειώνεται στις διαλύσεις εταιρειών με ποσοστό μεταβολής 90,3% και στις διαθήκες με 19%. Το 2014, οι λοιπές πράξεις συμμετέχουν στο 40% του συνόλου των συμβολαιογραφικών πράξεων, ενώ τα πληρεξούσια αποτελούν το 35%, οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 9% και οι γονικές παροχές το 5%. Κατά τον κ. Τερζίδη: «Ένα από τα χειρότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι αυξήθηκαν οι διαλύσεις εταιρειών. Οι διαλύσεις αυξήθηκαν κατά πολύ σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, κάτι που αποτυπώνει την διάλυση της οικονομίας της χώρας». Αντικείμενο των συμβολαιογράφων είναι οι ανώνυμες εταιρείες και οι ΕΠΕ. Πέραν αυτού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης, έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι διαθήκες, γεγονός που πάλι δείχνει ότι οι ακίνητες περιουσίες αλλάζουν χέρια, στην πλειονότητά τους, μετά θάνατον. Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες προτιμούν να αφήνουν διαθήκη και να μην τακτοποιούν τα ακίνητά τους εν ζωή, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τις δαπάνες. Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Οι δαπάνες μεταβίβασης είναι πολύ μεγαλύτερες από την σύνταξη μιας διαθήκης. Αυτό σε γενικές γραμμές παρατηρείται στην περιοχή μας».
Μείωση στις αποδοχές και στον αριθμό των συμβολαιογράφων
Η μείωση των συμβολαιογραφικών πράξεων συνεπάγεται και μείωση στις αποδοχές. Παράλληλα, οι συμβολαιογράφοι της χώρας και της περιοχής μας υπέστησαν τρεις αλλεπάλληλες μειώσεις των δικαιωμάτων τους από το 2009 και μετά, ενώ ταυτόχρονα έγινε αύξηση των θέσεων των συμβολαιογράφων με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος του Εφετείου Θράκης περιλαμβάνει όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, με 105 θέσεις συμβολαιογράφων. Σύμφωνα με τον κ. Τερζίδη, «ο αριθμός πρέπει να μειωθεί. Πρέπει να γίνει σοβαρή μείωση αν θέλουμε να υπάρχει βιωσιμότητα των συμβολαιογραφείων. Έτσι και αλλιώς προβλέπεται από τις διατάξεις, πλην όμως ουδέποτε έως τώρα η αρμόδια επιτροπή, η οποία ασχολείται με τον καθορισμό των θέσεων, εφάρμοσε το νόμο. Σίγουρα κάποιες θέσεις πρέπει να καταργηθούν. Υφίστανται θέσεις για τις οποίες ούτε καν υπάρχει ενδιαφέρον προς κάλυψη». Ένα από τα παραδείγματα που ανέφερε αφορά στη Σαμοθράκη, όπου εργάζονται δυο συμβολαιογράφοι και υπάρχει και μια κενή θέση, η οποία ουδέποτε πληρούται, καθώς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ