Καταθέτουν τις απόψεις τους και κάνουν εκτιμήσεις για την επομένη μέρα ο βουλευτής Χ. Ζειμπέκ και ο π. βουλευτής Τ. Μάντατζη .Την βιωματική του εμπειρία καταθέτει ο περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης
Εγκλωβίστηκε με αποστολή στην γέφυρα του Βοσπόρου – Μάνα από την Ξάνθη πήγε στην Πόλη να φέρει τον γιο της…. περπατούσε σκυφτή μέχρι το πατρικό της σπίτι …για να προφυλαχθεί από τους πυροβολισμούς
Ισχυρό αντίκτυπο είχε το πραξικόπημα στην Τουρκία σε μερίδα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Ώρες αγωνίας έζησαν πολλοί μουσουλμάνοι συμπολίτες μας που έχουν παιδιά που σπουδάζουν, συγγενείς και φίλους στην γειτονική χώρα ενώ έντονος ήταν o προβληματισμός και το ενδιαφέρον για την έκβαση της προσπάθειας ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης από όλους τους πολίτες που εμφορούνται από τα δημοκρατικά ιδεώδη.
Ζεϊμπέκ: «Ο λαός της Τουρκίας όμως απέδειξε πως μόνο αυτός μπορεί να αλλάζει κυβερνήσεις»
Στο πλευρό του προέδρου Ερντογάν ήταν απ’ την πρώτη στιγμή σύσσωμη η ηγεσία της μειονότητας που αντέδρασε με συγκέντρωση διαμαρτυρίας νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου όταν έγινε γνωστό ότι προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με 8 στρατιωτικούς οι οποίοι και ζήτησα πολιτικό άσυλο. οκτώ συμμετέχοντες του πραξικοπήματος. Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν ο πρώην βουλευτής Ξάνθης ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή, Ροδόπης Χατζηοσμάν, οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης Ιμπραημ Σερίφ και Αχμετ Μετέ, ο δήμαρχος Αρριανών Αχμέτ Ριντβάν, ο πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος DEB Μουσταφα Αλη Τσαβούς και άλλοι. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία ζητώντας την έκδοσή τους χαρακτηρίζοντας τους «προδότες πραξικοπηματίες. Η πορεία διήρκησε λίγη ώρα ενώ μετά την επιστροφή στην Κομοτηνή ορισμένα μέλη της μειονότητας συγκεντρώθηκαν στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής όπου συζήτησαν τις εξελίξεις. Στην συγκέντρωση δεν συμμετείχε ο βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χ. Ζειμπέκ, ο οποίος μιλώντας στο «Ε» καταδίκασε το πραξικόπημα ενώ αναφορικά με το θέμα των 8 είπε πως το χειρισμό του θέματος την έχει ο πρωθυπουργός και τα ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας και όπως είπε βρίσκεται επίσης στα χέρια τη δικαιοσύνης: «Είναι ένα καταδικαστέο γεγονός που εκδηλώθηκε από μια μερίδα του Στρατού. Ο λαός όμως απέδειξε με τη στάση του πως μόνο αυτός μπορεί να αλλάζει κυβερνήσεις. Ο πρωθυπουργός μας ήταν από τους πρώτους που πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του προέδρου Ερντογάν και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Πιστεύω και εύχομαι γρήγορα να επιστρέψει η Τουρκία στην ομαλότητα και την ηρεμία και να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε αυτή η εξέγερση. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και συναίνεση», δήλωσε ο κ. Ζεϊμπέκ.
Μάντατζη: Πιστεύω ότι η χώρα μας να παραδώσει τους 8 πραξικοπηματίες. Μεταφέρω όλο το συναίσθημα της μειονότητας»
Νύχτα μεγάλης αγωνίας πέρασε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης μέχρι να επικοινωνήσει με τον γιο του που βρίσκεται στο Εσκί Σεχίρ λίγο έξω από την Άγκυρα και ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Μιλώντας στο «Ε» τόνισε πως όλη η μειονότητα ανησυχεί γιατί: «Θεωρούμε την Τουρκία μητέρα πατρίδα μας. Όλοι μας έχουμε κάποιο συγγενή κάποιο φίλο ή παιδιά που είναι στην Τουρκία. Μας ενόχλησε πολύ που έγινε αυτό. Το θεωρούμε προδοσία και γι αυτό διαμαρτυρηθήκαμε ζητώντας την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών. Σύσσωμη η μειονότητα είναι κατά του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε από μερίδα του στρατού και το καταδικάζει. Ευτυχώς οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, πρόταξαν τα στήθη μπροστά από τα τανκς και έσωσαν την Δημοκρατία στην Τουρκία. Θεωρώ ότι κέρδισε η Δημοκρατία και ότι ο πρόεδρος Ερντογάν βγαίνει πιο ενισχυμένος και θα ενισχύσει περισσότερο την Δημοκρατία». Αναφορικά με τα σενάρια περί «στημένου» πραξικοπήματος ο κ. Μάντατζη τα χαρακτήρισε: «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», σημείωσε δε πως: «προσωπικά πιστεύω ότι ήταν υποκινούμενο από το εξωτερικό». Τέλος αναφορικά με το αν ότι η μη έκδοση των 8 θα είναι αιτία διαταραχής των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Μάντατζη είπε: «Πιστεύω ότι η χώρα μας θα τους παραδώσει και πρέπει να τους παραδώσει. Μεταφέρω όλο το συναίσθημα της μειονότητας. Όλοι μας πιστεύουμε όπως ο Θεός φύλαξε την Τουρκία και την Ελλάδα. Είναι 3 εκ. Σύριοι στην Τουρκία. Τι θα γινόταν με την συμφωνία αν επικρατούσαν οι πραξικοπηματίες; Ευτυχώς και για τις δύο χώρες που κέρδισε η Δημοκρατία στην Τουρκία».
Πως βίωσε το πραξικόπημα ο περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης
Από κοντά έζησε το πραξικόπημα ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης που μαζί με την δήμαρχο Καβάλας κα Τσανάκα και πολυμελή αποστολή έμειναν εγκλωβισμένοι επί 6 ώρες στην γέφυρα του Βοσπόρου όταν διακόπηκε η κυκλοφορία. Ο ίδιος περιέγραψε με εμφανή την συγκινησιακή φόρτιση την βιωματική του εμπειρία: «Ξαφνικά βρισκόμασταν στο δρόμο και γυρίζαμε προς το ξενοδοχείο, μας ακινητοποίησαν και πληροφορηθήκαμε τι συνέβαινε. Δεν ξέραμε ποιοι είναι οι εχθροί, ποιοι είναι οι φίλοι, ποιοι είναι αυτοί που κρατούν τα αυτόματα, ποιοι είναι αυτοί που γυρίζουν μαζί με την αστυνομία.
Υπήρχε μια κατάσταση που το σύννομο με το έκνομο ήταν πάρα πολύ κοντά. Και αυτό είναι κάτι που δεν περιγράφεται. Περνούσαν πάνω από τα κεφάλια μας FANTOM F-16 , έριχναν βόμβες σε συγκεκριμένους στόχους, όχι πολλές. Ακουγόταν πυροβολισμοί από διάφορα σημεία, βλέπαμε λάμψεις και όσο περνούσε η ώρα η κατάσταση αυτή επιδεινωνόταν.
Κάποια στιγμή άρχισε να ηρεμεί. Είχαμε πληροφόρηση κυρίως από τη χώρα μας, ότι επικρατεί η πλευρά του Ερντογάν, αλλά όλο αυτό ξέρετε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι επισφαλές, μέχρι το τέλος και περιμέναμε να δούμε πού θα καταλήξει. Κατά τις 5 περίπου το πρωί μας επιτρέψανε στο ξενοδοχείο, κοιμηθήκαμε κανά δυο-τρεις ώρες και γυρίσαμε πίσω στην πατρίδα μας. Και πρέπει να σας πω ότι είναι γλυκιά η πατρίδα. Η χαρά αυτή επισκιάστηκε προς στιγμήν από τα γεγονότα που ακολούθησαν. Ιστορικά και τα μεν και τα δε, αν και άλλης υφής».
Μάνα από την Ξάνθη πήγε στην Πόλη να φέρει τον γιο της…. περπατούσε σκυφτή μέχρι το πατρικό της σπίτι …
Με την ψυχή στο στόμα περιμένει την άφιξη του 14χρονου γιου του και της μητέρας του ο κ. Μπελιούλ Αχμέτογλου, κάτοικος Ξάνθης. Ο μικρός διαμένει στην Κωνσταντινούπολη στους παππούδες του καθώς η μητέρα του κατάγεται από εκεί και φοιτά σε Κολέγιο στη β΄ Γυμνασίου. Όπως μας λέει η γυναίκα του μόλις άνοιξαν τα σύνορα έφυγε για την Πόλη για να φέρει το παιδί και τους γονείς της αφού απευθύνθηκε πρώτα στο ελληνικό προξενείο και εξασφάλισε βίζα: «Τους περιμένουμε το βράδυ. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η γυναίκα μου μου είπε ότι ακούγονται πυροβολισμοί και πως για να πάρει ΤΑΞΙ και να πάει στο πατρικό της σπίτι που είναι κοντά στην πλατεία Ταξίμ χρειάστηκε να περπατάει σκυφτή για να προφυλαχθεί».
Μαιράννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr