OÂÂ δήμαρχος Τοπείρου ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και μιλά για αδικία που δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Τοπείρου στην ειδική κατηγορία του αναπτυξιακού
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Ε. Γιαννακίδης: «Οι γνωστοί πολιτικοί κύκλοι κάνουν πολιτικό μποϋκοτάζ στον αναπτυξιακό νόμο…»
Â
Ετεροχρονισμένες αντιδράσεις έχουν προκληθεί για τον αναπτυξιακό νόμο και συγκεκριμένα από το γεγονός ότι στα ειδικά κίνητρα της παραμεθορίου δεν υπάγονται ο Καποδιστριακός Δήμος Αβδήρων και η Δημοτική ενότητα Τοπείρου εξαιτίας της χιλιομετρικής απόστασης από τα σύνορα που είναι μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων που είναι η προϋπόθεση. Να σημειώσουμε ότι ο νόμος ψηφίστηκε πριν τουλάχιστον 15 μέρες και 2 μήνες πριν το προσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση στην οποία – σύμφωνα με πληροφορίες μας – μόνο η Περιφέρεια ΑΜΘ ανταποκρίθηκε αποστέλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο Μίχογλου ζητά συνάντηση με Σταθάκη και μιλά για αδικία που δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Τοπείρου στην ειδική κατηγορία του αναπτυξιακού
Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από το δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου ο οποίος και σε επιστολή του με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Σταθάκη τους βουλευτές κα τον περιφερειάρχης ΑΜΘ, επικαλείται δημοσιεύματα ως πηγή πληροφόρησης για τις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και αποκλεισμό του δήμου του από τα ειδικά κίνητρα της παραμεθορίου και εκφράζει το αγωνιώδες ερώτημα: «Αλήθεια ποιος είναι ο «Τεχνοκράτης» που σας εισηγήθηκε χιλιομετρικό περιορισμό στην Ανάπτυξη;». Ο κ. Μίχογλου κάνει λόγο για «αδικία» και επιχειρηματολογεί επικαλούμενος την μειονεκτικότητα της περιοχής: Ζητώ άμεσα την άρση αυτής της αδικίας . . .
Να συμπεριληφθεί ο Δήμος Τοπείρου ως αναπόσπαστο μέρος μαζί με την Περιφέρεια ΑΜ-Θράκης στην κατηγορία των ειδικών περιοχών του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, προκειμένου να βελτιώσουμε την μειονεκτικότητα και τις ανισότητες μας και κυρίως να υποβοηθήσουμε την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.
Ανήκουμε κι εμείς στην Παραμεθόρια περιοχή . . .Εκείνο που πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι δεν σας ζητάμε χάρη. Ζητάμε εκείνο που δικαιούμαστε προκειμένου η περιοχή του Δήμου Τοπείρου να βρει τον βηματισμό της. Δεν μας το επιτρέπει η συνείδηση και η ηθική μας να χαρίσουμε τίποτα και σε κανέναν, δεν παραιτούμαστε από τίποτε….!!!
Παλεύουμε καθημερινά και θα παλέψουμε πολυδιάστατα….». Παράλληλα ζητά συνάντηση μαζί του (Γ. Σταθάκη) για να: « σας τα εκθέσω αυτοπροσώπως για να αντιληφτείτε το μέγεθος του ατοπήματος να εξαιρεθεί ο Δήμος Τοπείρου από την ειδική κατηγορία του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου».
Γιαννακίδης: «Οι γνωστοί πολιτικοί κύκλοι κάνουν πολιτικό μποϋκοτάζ στον αναπτυξιακό νόμο…»
Επί του θέματος κλήθηκε από το «Ε» να τοποθετηθεί ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Στάθης Γιαννακίδης. Σημειώνεται πως στο προσχέδιο του αναπτυξιακού νόμου αρχικά το όριο ήταν 20 χιλιόμετρα και με παρέμβαση και των βουλευτών της Ξάνθης τροποποιήθηκε στα 30 χιλιόμετρα. Ο κ. Γιαννακίδης χαρακτήρισε ως «πολιτικό μποϋκοτάζ γνωστών πολιτικών κύκλων» το θέμα που δημιουργήθηκε με τον αναπτυξιακό νόμο και σημείωσε πως η διαλογή και τα κριτήρια έχουν τεθεί με βάση τεχνοκρατικά στοιχεία που σχετίζονται με την απόδοση, την απορροφητικότητα και την αποτελεσματικότητα που είχαν σε κάθε περιοχή προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι. Τόνισε δε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος συντάχθηκε με βάση το σκεπτικό να επαλειφθούν οι παθογένειες του παρελθόντος, να μπει ένα τέλος στο πελατειακό πλέγμα που είχε δημιουργηθεί για την προώθηση επενδύσεων και να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η νομιμότητα. Έτσι δήλωσε: «Παρότι δεν μας ικανοποιεί απόλυτα το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται όλος ο νομός στην ειδική κατηγορία, όπως και ο νομός Καβάλας επίσης, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην ευόδωση επενδυτικών σχεδίων και εγχειρημάτων που κινούνται στη λογική της ανάπτυξης και μπορούν να προσδώσουν υπεραξία στις περιοχές που θα δραστηριοποιηθούν, όχι κάνοντας χάρες – όπως συνέβαινε παλιότερα – αλλά στην βάση της διαφάνειας και της νομιμότητας. . Εκτός από τον αναπτυξιακό νόμο υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το πρόγραμμα Leader, το ΕΣΠΑ και διάφορα άλλα που πρόκειται να ανακοινωθούν που μπορούν να λειτουργούν συνδυαστικά και να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα. Αυτό που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε είναι να λειτουργήσουν με τις πρακτικές και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», καταλήγει ο κ. Γιαννακίδης.
Â
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr