Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στα 6 εκ. ευρώ το Leader της Ξάνθης

Στα 6 εκ. ευρώ το Leader της Ξάνθης

0
leader2014-20

Πρόοδος στην νέα σύσκεψη – 16 εκ. ευρώ θα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Ροδόπης

Υπό συγκρότηση η 11μελής Διαχειριστική Επιτροπή – Θα συμμετέχουν 6 εκπρόσωποι από Ξάνθη

Σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης πραγματοποιήθηκε η νέα σύσκεψη για το Leader την Τετάρτη στις 12.30 το μεσημέρι στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου, Μύκης, ως δυνητικοί φορείς υλοποίησης του 40% του Leader του νομού, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, ως εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα που κατέχει την «μερίδα του λέοντος» και δη το 60% του Leader, ενώ από την πλευρά του νομού Ροδόπης συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Κεφαλίδης.

Βγήκε «λευκός καπνός» για το Leader του νομού – Τρέχουν να προλάβουν στο και πέντε

Η «καλή μέρα» φάνηκε από νωρίς καθώς εξέλιπαν οι εντάσεις της προηγούμενης σύσκεψης και έγινε πλέον σαφές το πλάνο διαχείρισης καθώς εκφράστηκε ως κοινή η θέση ότι: «προχωράμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να προλάβουμε και να καταθέσουμε προτάσεις» στο και πέντε μιας και το Leader ήδη προκηρύχθηκε. Για το λόγο αυτό δόθηκε βαρύτητα κυρίως σε τεχνοκρατικά θέματα και αμβλύνθηκαν οι όποιες αντιθέσεις ή ενστάσεις είχαν παρουσιαστεί στις προηγούμενες συσκέψεις, ενώ από την πλευρά της Ροδόπης δόθηκαν κάποια επιπλέον εχέγγυα που ικανοποίησαν και εμπέδωσαν το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας με κοινό στόχο την όσο τον δυνατόν καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του Leader και για τις δυο Περιφερειακές Ενότητες, Ροδόπης και Ξάνθης.

8+6+2 το Leader Ροδόπης – Ξάνθης που θα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Ροδόπης

Δεν πρόκειται για κάποια μαθηματική εξίσωση αλλά για το συνολικό «πακέτο» Leader που θα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Ροδόπης και αναλύεται σε: 8 εκ. ευρώ για την Ροδόπη, 6 εκ. ευρώ για την Ξάνθη και 2 εκ. ευρώ το Leader Αλιείας που είναι κοινό. Στο ερώτημα γιατί και στην Ξάνθη δεν αντιστοιχούν 8 εκ. ευρώ όπως στην Ροδόπη, η απάντηση είναι – όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως – πως αν η Ξάνθη είχε δική της Αναπτυξιακή τότε θα μπορούσε να απορροφήσει τα 8 εκ. ευρώ. Το …παρήγορο είναι πως τα προγράμματα θα λειτουργούν σαν …συγκοινωνούντα δοχεία και πως όλα θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις που θα υποβληθούν. Ειδικότερα όπως εξήγησαν οι τεχνοκράτες της Αναπτυξιακής Ροδόπης αν για παράδειγμα από την Ροδόπη οι προτάσεις που θα υποβληθούν δεν καλύπτουν τα 8 εκ. ευρώ και η Ξάνθη έχει προτάσεις πάνω από 6 εκ. ευρώ τότε τα υπόλοιπα της Ροδόπης θα κατευθυνθούν στην Ξάνθη και το αντίθετο ενώ δεν αποκλείεται να υπερκαλυφθούν τα ποσά όπως έχει συμβεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο που η Αναπτυξιακή Ροδόπης διαχειρίστηκε Leader ύψους 11 εκ. ευρώ.

Συγκροτήθηκε η Διαχειριστική Επιτροπή. 6 εκπρόσωποι από Ξάνθη – 5 από Ροδόπη

Σαν χειρονομία καλής θέλησης η Αναπτυξιακή Ροδόπης πρότεινε στην Διαχειριστική Επιτροπή που πρόκειται να συγκροτηθεί, τον ενιαίο φορέα που θα διαχειριστεί το Leader των δύο νομών να συμμετέχουν στο 11μελές Διοικητικό της συμβούλιο 6 εκπρόσωποι από Ξάνθη (3 του δημόσιου και 3 του ιδιωτικού τομέα) και 5 εκπρόσωποι από Ροδόπη. Έτσι το επόμενο βήμα είναι οι δήμοι να ορίσουν εκπροσώπους και αναπληρωματικούς με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και το ΕΒΕ με απόφαση του Διοικητικού του συμβουλίου. Δόθηκε δε το χρονοδιάγραμμα έως τις 20 Ιουλίου που πρέπει να ολοκληρωθεί η συγκρότηση και η αξιολόγηση της Επιτροπής ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των προτάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αναπτυξιακή Ροδόπης είχε κάνει την προετοιμασία της και έχει έτοιμες προτάσεις για το Leader Ροδόπης, ωστόσο περίμενε να επιλυθεί το ζήτημα της Ξάνθης. Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που σημειώθηκε εξέφρασε στο «Ε», τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης αλλά και ο πρόεδρος τη ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ότι έστω και στο …και πέντε ο νομός μας θα έχει την δυνατότητα να έχει ένα φορέα διαχείρισης του Leader ώστε να μην έχει απώλεια χρημάτων και επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…