Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η «ομπρέλα» κοινωνικής προστασίας της Θ. Φωτίου

Η «ομπρέλα» κοινωνικής προστασίας της Θ. Φωτίου

0
fotiou- xanthi1

Ετοιμάζεται ο πρώτος νόμος – πλαίσιο για συντονισμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη κοινωνική πολιτική – Επεκτείνονται τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση μέχρι τέλος του έτους

Ιδρύονται τα Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους – Από 1/1/2017 Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σ’ όλη τη χώρα –

Ένα… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με κάθετες και οριζόντιες πολιτικές στον τομέα της Κοινωνικής Προστασίας και με ζητούμενο στόχο να δομηθεί ένα κοινωνικό κράτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σταθερές και νομικά κατοχυρωμένες δομές, που θα παρέχει μια ομπρέλα προστασίας σ’ όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ξάνθης σε ομιλία της στο Εργατικό Κέντρο, το Σάββατο 11 Ιουνίου το απόγευμα. Παράλληλα μ’ αυτό η κα Φωτίου σχολίασε και την πολιτική επικαιρότητα, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην συντονισμένο «πόλεμο» παραπληροφόρησης που δέχεται η κυβέρνηση από τα μεγάλα ΜΜΕ και «τα κόμματα που βασίζουν την πολιτική τους σε ψευδή δημοσιεύματα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά με στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα της στην ελληνική κοινωνία που ωστόσο « αντέχει» και «δεν έχει γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε. Ζήτησε δε από τους παρευρισκόμενους, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ενημερώνονται σωστά να επικοινωνούν το έργο της κυβέρνησης γιατί «είναι ό μόνος τρόπος να περάσει η αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Νέος νόμος για την Κοινωνική Προστασία – Κέντρα Κοινότητας και Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σ’ όλους τους δήμους από 1/1/2017

fotiou-kosmosΣυνοδευόμενη από τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης τον γραμματέα κ. Χατζηθεοδώρου η κα Θεανώ Φωτίου πέρασε το κατώφλι του Εργατικού Κέντρου αφού προηγουμένως με δηλώσεις της στο «Ε» έδωσε το περίγραμμα της Κοινωνικής πολιτικής και του νόμου – πλαισίου που ετοιμάζει. Ειδικότερα για την Ξάνθη σημείωσε ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης μέχρι τέλος του έτους και από 1/1/2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα επεκταθεί σ’ όλους τους δήμους και όχι μόνο στους 30 που δίνεται τώρα. : «Μ’ ενδιαφέρει να μπουν σε μια νέα βάση όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας και να μπει ισονομία και κανόνες σ’ όλο το μεγάλο απόθεμα Ιδρυμάτων ΝΠΙΔ ΜΚΟ. Γι αυτό θα γίνει ένας νόμος – πλαίσιο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα γιατί δεν έχει τίποτε για την κοινωνική προστασία. Έχει μια πολυνομία από την Φρειδερίκη …έως τώρα! Αυτό θα τελειώσει. Για αυτό θα ιδρύσουμε τα Κέντρα Κοινότητας και η Ξάνθη θα έχει δικό της Κέντρο Κοινότητας. Εκεί κάθε ευάλωτη ομάδα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να πληροφορείται ποια είναι τα προγράμματα ποιες παροχές δίνονται από το κράτος δεν θα χρειάζεται πια ούτε να παίρνει τον βουλευτή απ’ το χεράκι ούτε τον υπουργό, ούτε τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη. Θα μπορεί να πηγαίνει αξιοπρεπώς στον δήμο κα να ρωτά τι να κάνει. Κι αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή. Επίσης από 1/1/2017 θα ξεκινήσουμε σ’ όλη τη χώρα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με τρεις πυλώνες και μέχρι τότε η Ξάνθη θα εξακολουθεί να είναι κάτω από την ομπρέλα του νόμου με τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση. Θα το συνεχίσουμε δηλαδή μέχρι τέλος του έτους. Αυτό είναι καινούργιο, είναι μια είδηση. Συγχρόνως θα συνεχίσουμε σχολικά γεύματα και η επιδότηση ενοικίου για να υπάρχει μια ομπρέλα προστασίας για όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

Το Κοινωνικό …σταυρόλεξο της κας Φωτίου

Κατά τη ομιλία της στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου η κα Φωτίου αποσαφήνισε πως θα λειτουργεί το σύστημα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως θα βασίζεται σε έξι κατηγορίες που θα διατρέχονται από κοινές λογικές σε τρία επίπεδα. – Το πρωτοβάθμιο σύστημα που θα αφορά το σύνολο των ανοιχτών δομών (φτώχειας, στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία κ.ά.) καθώς και τα επιδόματα. Το δευτεροβάθμιο σύστημα φροντίδας (αφορά όλα τα ιδρύματα, 63 δημόσια ιδρύματα στο σύνολο) και θα διασφαλίζει κοινούς κανόνες για τα ιδρύματα και τους ωφελούμενους. Το τριτοβάθμιο επίπεδο που είναι η αποϊδρυματοποίηση, η επιτάχυνση με σοβαρά βήματα στον τομέα της υιοθεσίας και της αναδοχής. «Τα ιδρύματα θα ανοίξουν στην κοινωνία. Η κοινωνία θα μπει μέσα και τα ιδρύματα θα παρέχουν πράγματα στην κοινωνία», σημείωσε.

Πως θα λειτουργούν τα Κέντρα Κοινότητας

Σ’ ότι αφορά την νέα δομή αυτή του Κέντρου Κοινότητας η κα Φωτίου διευκρίνισε πως

τα κέντρα θα είναι συνδεδεμένα με ενιαίο και πληροφοριακό σύστημα με το υπουργείο. Οι υπάλληλοι του δήμου θα έχουν μπροστά τους μία πλατφόρμα ηλεκτρονική η οποία θα έχει τρία μητρώα: Το μητρώο ωφελούμενου (όπου καταχωρούνται τα επιδόματα που λαμβάνει ο κάθε πολίτης, τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς και οι δυνατότητες που παρέχονται για την στήριξή του από κάθε ίδρυμα), το μητρώο φορέων (ιδρυμάτων, νομικών προσώπων ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου) και το μητρώο των προγραμμάτων και αφορά «το σύνολο των προγραμμάτων της Ε.Ε.,. Έτσι ο υπάλληλος θα είναι σε θέση να πληροφορήσει τον ωφελούμενο τι επιδόματα δικαιούται και σε ποια προγράμματα μπορεί να ενταχθεί. Έτσι θα μπει ένα τέλος στις πελατειακές σχέσεις και επίσης στις όποιες κομπίνες γινόταν σε σχέση με τα επιδόματα – όπως είπε.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τα …«γεμιστά» της Φωτίου

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) εξηγώντας πως δίνεται σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά προκειμένου να μην αυξηθεί η μαύρη εργασία γι αυτό θα συνδυαστεί μ’ ένα πλέγμα μέτρων όπως την εύρεση εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ και τα Κέντρα Κοινότητας και εθελοντική εργασία ή κατάρτιση. Αυτές θα είναι οι προϋποθέσεις για να είναι κάποιος δικαιούχος του ΚΕΑ το οποίο θα επεκταθεί η παροχή του από τις 1/1/2017 σ’ όλη τη χώρα. Όπως σημείωσε όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της Κοινωνικής Πολιτικής στην οποία δίνει έμφαση η κυβέρνηση και γι αυτό έχει ιδρύσει ένα ανώτατο όργανο υπό την προεδρία του κ. Δραγασάκη την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματα των 700 εκ. ευρώ μέσω του Κοινωνικού Ταμείου στο οποίο επίσης θα προστεθούν τα έσοδα των 380 εκ. ευρώ από την Λίστα Λαγκάρντ και άλλα 700 εκ. ευρώ που έχουν γίνει απαιτητά. Κι όλα αυτά τα χρήματα θα χρηματοδοτήσει την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Προστασία. Τέλος ανέφερε και μια σειρά από δράσεις σε συνεργασία με δωρητές ιδιώτες επιχειρηματίες που στηρίζουν τα σχολικά γεύματα (Γρηγόρης) ή τη δωρεά της Παπαστράτος και του ΟΑΣΑ που παραχώρησε λεωφορεία για την στέγαση αστέγων. Επίσης ανέφερε πως έχει σκοπό να αξιοποιήσει τα «ρετάλια» της δημόσια περιουσίας, δηλαδή τα αζήτητα διαμερίσματα που θα ονομαστούν κοινωνικά διαμερίσματα και αφού μερεμετιστούν θα στεγάζουν αστέγους και πως θα «βάλει χέρι» και στα λεωφορεία που μένουν σταθμευμένα στα τελωνεία και ένα τέτοιο θα δοθεί και στον σύλλογο ΑΜΕΑ της Ξάνθης.: «Όλα αυτά είναι τα …γεμιστά της Φωτίου και είμαι περήφανη για αυτά» κατέληξε η κα Φωτίου υπενθυμίζοντας και την επίμαχη φράση που την συνοδεύει!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…