Λόγος – Αντίλογος – Διάλογος, πνευματική διεργασία με φιλοσοφικό και πολιτιστικό αποτέλεσμα σ’ ένα χώρο – τα Άβδηρα – κατ’ εξοχήν συνυφασμένο με την φιλοσοφία και τον πολιτισμό από τους αρχαίους χρόνους. Δημόκριτος, Πρωταγόρας, Λεύκιππος, Βίων, σύμβολα που προήγαν τη γνώση, διεύρυναν τη σκέψη, άνοιξαν νέους δρόμους στην έρευνα, θεμελιωτές της φυσικής, των μαθηματικών, της φιλοσοφίας, την επιστήμης.
Λόγος – Αντίλογος – Διάλογος, στεγάζονται από την Κυριακή 19 Ιουλίου οπότε και έγιναν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Αβδήρων «Αντιλογίας Δόμος», στο κέντρο των Αβδήρων. Σ’ ένα ανακαινισμένο ιστορικό αρχιτεκτόνημα του 1890 γνωστό ως «Σπίτι του Αμερικάνου» που κτίστηκε από Ηπειρώτες μαστόρους και αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Άβδηρα, ένα κτίριο στο οποίο σμίγει η ιστορία με την παράδοση και φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει ένα χώρο πολιτιστικής όσμωσης, διαλόγου αντιλόγου, επιστημονικής και καλλιτεχνικής έκφρασης ένα εργαστήρι ιδεών όπως αυτές κινήθηκαν στο έργο του Πρωταγόρα «Αντιλογίαι» όπως σημειώνει ο φιλόλογος κ. Ανέστης Ακριτίδης, ο οποίος είναι και ο …νονός του Πολιτιστικού Κέντρου Αβδήρων.
Εγκαίνια του «Αντιλογίας Δόμος»
Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων και παρέστησαν ο γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο βουλευτής κ. Αλέκος Κοντός, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Παυλίδης και Στυλιανίδης αντίστοιχα και δημότες του δήμου Αβδήρων.
Η δήμαρχος κα Εύα Τσακίρη τόνισε ότι το πολιτιστικό κέντρο «Αντιλογίας Δόμος» αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για εκδηλώσεις, ιστορίας, πολιτισμού, τέχνης, επιστήμης, πληροφόρησης, ενώ αναφέρθηκε και στην αξία που έχει το κέντρο για τους πολίτες: «…που μέσα από τέτοιες προσπάθειες κατανοούν καλύτερα τόσο το νόημα του παρελθόντος όσο και την αξία της συνένωσης με το παρόν και το μέλλον σε ιστορικά σημεία όπως τα Άβδηρα».Τέλος η κα Τσακίρη επεσήμανε: «Κάνουμε πράξη τον πολιτισμό, ζωντανεύουμε την ιστορία και την πνευματική μας κληρονομιά. Σ’ αυτούς του πολίτες που δικαιούνται να έχουν επικοινωνία με τον πολιτισμό, να γνωρίζουν το παρελθόν τους αλλά και να πορεύονται στον χρόνο υπερήφανοι ως συνεχιστές της φιλοσοφίας και των στάσεων ζωής των προγόνων τους. Το κτίριο αυτό, η υπερυψωμένη πλατεία, ο διαχρονικός πέτρινος αλευρόμυλος που εντάχθηκε στο «Α. Μπαλτατζής» και θα αναπαλαιωθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικού χαρακτήρα κι ευχαριστώ τον κ. Κοντό που το ενέταξε, ο ιστορικός ναός, το λαογραφικό μουσείο που είναι στο παλιό Δημοτικό Μουσείο, η παραδοσιακή βρύση, το πηγαδάκι που αναδείχθηκαν απ’ το πρόγραμμα της Περιφέρειας συνθέτουν το ιστορικό κέντρο των Αβδήρων».
Πρόταση Σταμάτη για διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για τον Πρωταγόρα στα Άβδηρα
Στον χαιρετισμό του ο κ. Σταμάτης επεσήμανε, την αξία της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τις δυνατότητες που δίνει στην περιοχή η δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου Επίσης κατέθεσε την πρόταση να εργαστούν όλοι για τη διοργάνωση στο «Αντιλογίας Δόμος» που διαθέτει μεταφραστικό κέντρο στο δεύτερο όροφο του κτιρίου ενός διεθνούς συνεδρίου για τον Πρωταγόρα.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Κοντός απέδωσε τα εύσημα στην κα Τσακίρη για το έργο της στο δήμο αλλά και για το γεγονός ότι είναι δυναμική διεκδικητική και ενίοτε …«πιεστική» προκειμένου να το υλοποιήσει
Τέλος ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στα έργα της ανάπλασης της πλατείας και όλου του οικισμού στο Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο, τονίζοντας ότι είναι εμφανές ότι έχει αλλάξει τελείως εικόνα τα Άβδηρα.
Να σημειώσουμε ότι το Πολιτιστικό Κέντρο είναι διώροφο και η ανακατασκευή και αναπαλαίωσή του χρηματοδοτήθηκε με 550 χιλιάδες ευρώ απ’ το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».
Εγκαίνια της έκθεση ζωγραφικής της Άννας και Κούλας Μπεκιάρη
Στον κάτω όροφο φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής γλυπτικής και χαρακτικής της Άννας και Κούλα Μπεκιάρη. Πρόκειται για τρία γλυπτά από ορείχαλκο της Άννα Μεκιάρη, μητέρα της Κούλας Μπεκιάρη, της οποίας φιλοξενούνται πίνακες και χαρακτικά έργα ξυλογραφίας. Τα έργα ανήκουν στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η διοργάνωση της έκθεση σηματοδοτούν τη συμμετοχή του Ιδρύματος στα «Δημοκρίτεια» που επίσημα άρχισαν με τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου και της έκθεσης.
Όπως μας πληροφορεί ο Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Σοφιανός Ουτατζής η Κούλα Μπεκριάρη γεννήθηκε το 105 και πέθανε το 1992.Έζησε στην Αθήνα φίλη και ιδιαιτέρα γραμματέας του Ζαχαρία Παπαντωνίου , φίλη και μαθήτρια του Γρυπάρη της Μυρτιώτισσας του Λύτρα του Παρθένη του χαράκτη Μελισαρίδη
Αφιέρωσε όλη της τη ζωή στη ν Τέχνη και μετά το θάνατό της δώρισε την περιουσία της στην Εθνική Πινακοθήκη και στην Ακαδημία Αθηνών για υποτροφίες. Η μητέρα είχε γεννηθεί στη Ρωσία.
Η μητέρα της Άννα ήταν από τη Ρωσία και ο πατέρας της ήταν Λαρισαίος μηχανικός και έχει παρασημοφορηθεί από το ελληνικό κράτος γιατί στο βαλκανικό πόλεμο του 1912 ήταν αυτός που έδωσε τη λύση οργανώνοντας γέφυρες στο Λουδία και το Αξιό και πέρασε ο ελληνικός στρατός με τον Κωνσταντίνο, μπήκε στη Θεσσαλονίκη πιο μπροστά από τους Βουλγάρους. Αυτή η σημαντική λεπτομέρεια έκρινε την κατάληψη της πόλης της Θεσσαλονίκης από τον ελληνικό στρατό.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@.gr