Η λύση που αντιτείνει το Ποτάμι – Εκδήλωση στην Ξάνθη με κεντρικό ομιλητή τον γραμματέα Παναγιώτη Καρκατσούλη
Όταν τον δημόσιο ξοδεύει 38 εκ. ευρώ για …γραμματόσημα και 230 εκ. ευρώ για τηλέφωνα!
Στα καταστροφικά αποτελέσματα της υπεροφολόγησης ως συνταγή ανάκαμψης της οικονομίας που ακολουθήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις στην περίοδο της κρίσης αναφερόταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ποτάμι στην Ξάνθη – το Σάββατο 7 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στην Εμπορική Λέσχη – στα πλαίσια της καμπάνιας που οργάνωσε με ανάλογες εκδηλώσεις και σ’ άλλες πόλεις. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο γραμματέας του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης ενώ συμμετείχαν επίσης ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο επιχειρηματίας και μέλος του Ποταμιού κ. Μονδρινός και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Δημοσθένης Δούκας. Να σημειώσουμε ότι αρχικά αντί του κ. Μονδρινού είχε ανακοινωθεί ως ομιλητής ο γιατρός κ. Απόστολος Σουλιώτης ωστόσο λόγω κάποιου έκτακτου περιστατικού δεν παρέστη.
Με περικοπή δαπανών του Δημοσίου απαντά το Ποτάμι στην υπερφορολόγηση
Αυτό που έγινε σαφές και καταδείχθηκε με στοιχεία είναι ότι ή υπερφολόγηση που αφορά τα γνωστά υποζύγια – μισθωτούς , συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες – οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυση της οικονομίας και στην περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας που ήδη είναι εξουθενωμένη από την παρατεταμένη πολιτική της λιτότητας. Ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχουμε δει είναι ότι πάμε σ’ ένα πρόγραμμα που δεν έχει κανένα αναπτυξιακό χαρακτήρα που λειτουργεί διαλυτικά για την οικονομία. Το μόνο που περιλαμβάνει είναι πάρα πολλοί φόροι που απευθύνονται στα ίδια υποζύγια όπως και παλαιότερα. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η υπερφολογόγηση – όταν ένας μισθωτός, ένας εργαζόμενος πάνω από το μισό του εισοδήματός του πρέπει να το καταβάλλει για φόρους πάσης φύσεως – αυτό έρχεται σε μια στιγμή που ο ελληνικός λαός είναι ήδη εξουθενωμένος από 6 χρόνια πολιτικών λιτότητας. Αυτή η νέα υπερφολογόση θα φτωχοποιήσει περαιτέρω μεγάλα στρώματα του πληθυσμού οδηγώντας σε παράλυση της παραγωγικής διαδικασίας και είναι παράδοξο πως τις δημόσιες δαπάνες από τις οποίες θα μπορούσαν να επέλθουν οικονομίες κλίμακας η κυβέρνηση τις αφήνει άθικτες». Αυτό είναι και το «κλειδί» για την ανάπτυξη – σύμφωνα με το Ποτάμι και η αντιπρότασή του απέναντι στην πολιτική της υπερφορολόγησης.
Â
Όταν τον δημόσιο ξοδεύει 38 εκ. ευρώ για …γραμματόσημα
Συγκεκριμένα ο κ. Καρακατσούλης ανέφερε μερικά παράδειγμα με αλόγιστες δαπάνες του δημοσίου οι οποίες αν εξορθολογούν θα αποφέρουν έσοδα και δεν θα χρειαστούν νέοι φόροι: «Υπολογίσαμε πως αν μπορούσε κάποιος να πετύχει 3% μείωση των δαπανών το δημόσιο αυτόματα θα εξοικονομούσε αυτό το ποσό που υποτίθεται πως θα βγει από την υπερφορολόγηση δηλαδή 5.5 δις. Αυτό δεν σημαίνει απολύσεις όπως λέει η κυβέρνηση αλλά για ένα «μάζεμα» του δημοσίου. Το ελληνικό δημόσιο πέρσι έδωσε 38 εκ. ευρώ για γραμματόσημα στις επιστολές που έστειλε! Επίσης πλήρωσε 230 εκ. ευρώ έξοδα τηλεφώνου όταν σήμερα υπάρχει το ίντερνετ και αν τα είχαμε προωθήσει στοιχειωδώς θα είχαμε πετύχει εξοικονομήσεις. Το δημόσιο δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο», υποστήριξε ο κ. Καρκατσούλης.
Â
Το μάρμαρο το πληρώνει ο ιδιωτικός
Την ίδια στιγμή που ο δημόσιος τομέας συνεχίζει τις δαπάνες και …αναπτύσσεται, ο ιδιωτικός τομέας: «…πεθαίνει! 1.5 εκ. οι άνεργοι, τα νέα παιδιά φεύγουν από την χώρα. Αυτό είναι από τα χειρότερα που έχουν συμβεί! Να μην έχεις μέλλον, ούτε προοπτική και το μόνο που κάνεις ως κυβέρνηση είναι να διαχειρίζεσαι τις συντάξεις των μεγάλων…. και να προσπαθείς να τους πείσεις ότι είναι επίτευγμα να παίρνουν 284 ευρώ!», είπε με ειρωνικό τόνο ο κ. Καρκατσούλης καυτηριάζοντας την κυβερνητική πολιτική.
Â
Προσχηματικός ο διάλογος για το ασφαλιστικό καταγγέλλουν οι παραγωγικοί φορείς
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τσιακίρογλου ο οποίος απεικόνισε ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον που δεν διορθώνει το νέο ασφαλιστικό και το φορολογικό αλλά το επιδεινώνει. Χαρακτήρισε δε προσχηματικό τον διάλογο που έγινε και πως η κυβέρνηση δεν έλαβε υπ’ όψιν τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΟΚΕ: «Είναι δημοσιονομικό το πρόβλημα του ασφαλιστικού και δημιουργείται αναστάτωση στην αγορά . Εκφράσαμε την αντίθεση μας στον προσχηματικό διάλογο ο οποίος ξεκίνησε και ήταν προσχηματικός γιατί και τα δεδομένα που μας έφεραν ήταν πλασματικά. Για παράδειγμα συζητούσαν για το ασφαλιστικό των πτυχιούχων Λογιστών, Μηχανικών και φαρμακοποιιών και μας παρουσίαζαν τους μισούς λογιστές και μηχανικούς και φαρμακοποιούς απ’ όσοι πραγματικά είναι . Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει την μείωση των φορολογικών συντελεστών και να υπάρξει αφορολόγητο αποθεματικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες.».
Â
Η υπερφορολόγηση έχει πιάσει …ταβάνι
Αναφερόμενος στην υπεροφολόγηση και στις επιπτώσεις της στην επιχειρηματικότητα τόνισε: «Με τους υπάρχοντες συντελεστές ΦΠΑ και την υπάρχουσα φορολογία το επιχειρείν δεν μπορεί να προχωρήσει. Όχι συνέχεια υπεροφολόγηση. Έχει πιάσει ταβάνι…250.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει. 18.000 επιχειρήσεις κλείνουν το μήνα
Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες…».
Τέλος ο κ. Μονδινός ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, πως οι δημόσιες δαπάνες δεν έχουν μειωθεί κατ’ ελάχιστο και πως το μόνο που έχει καταφέρει είναι να κάνει αναδιανομή …φτώχειας καταλήγοντας στην θέση ότι είναι αναγκαία η περικοπή των δαπανών του δημοσίου ως λύση απέναντι στην υπεφορολόγησης που έχει «γονατίσει» τον λαό.