-1 κιλό μανιτάρια λευκά, σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, κομμένα στα τέσσερα
-500 γρ. φασόλια γίγαντες
-1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
-2 μέτρια καρότα καθαρισμένα, κομμένα σε ροδέλες
-2 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά), κομμένες σε φετάκια
-130 γρ. ελαιόλαδο
-2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
-1 πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι), κομμένη σε μικρά καρέ
-150 ml λευκό κρασί
-450 γρ. ντοματάκια ολόκληρα (από κονσέρβα), με το χυμό τους, πολτοποιημένα
-3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-2 φύλλα δάφνης
Μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς. Την επομένη, τους σουρώνουμε, τους ξεπλένουμε και τους βράζουμε σε αρκετό νερό και μέτρια φωτιά μαζί με τα δαφνόφυλλα. Ξαφρίζουμε και μετά σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προς το τέλος του βρασμού αλατίζουμε. Κρατάμε 2 ποτήρια από το νερό του βρασμού, στραγγίζουμε καλά τους γίγαντες και πετάμε τις δάφνες.
Σ’ ένα τηγάνι σοτάρουμε με το λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 – 2 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 – 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί και προσθέτουμε την ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης, αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα μεγάλο πυρέξ ή σε μια γάστρα βάζουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε το μείγμα της σάλτσας, το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των φασολιών, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με το καπάκι ή αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο στους 170° – 180° C να ψηθούν για 45 λεπτά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Mετά το 45λεπτο ψήσιμο, βγάζουμε τους γίγαντες από το φούρνο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το μαϊντανό, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με τη γαλέτα. Αν τα υγρά έχουν σωθεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι ή αλουμινόχαρτο για περίπου 30 λεπτά ακόμη.