Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Έρχεται «Κοινωφελής Εργασία» στον Δήμο Ξάνθης

Έρχεται «Κοινωφελής Εργασία» στον Δήμο Ξάνθης

0
ergasia-apr161

Συγκαταλέγεται στους 51 δήμους που θα «τρέξει» το νέο πρόγραμμα – Ο Γ. Γραμματέας Ξάνθης κ. Γ. Γκοδοσίδης στην συνάντηση με την Ράνια Αντωνοπούλου

10.559 θέσεις κοινωφελούς εργασίας μέσα στον Απρίλιο

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει ο βασικός κορμός του φετινού προγράμματος, που θα αφορά 6.918 θέσεις στους 17 πιο ευάλωτους δήμους-θύλακες μακροχρόνιας ανεργίας. Δύο με τρεις μήνες αργότερα θα προκηρυχθούν οι υπόλοιπες 12.656 θέσεις εργασίας σε 34 δήμους της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φετινών προσλήψεων σε ΟΤΑ στις 19.518 θέσεις.

Οι 51 δήμοι που θα πραγματοποιηθεί η Κοινωφελής Εργασία για το 2016

Σε 51 δήμους, που επιλέχθηκαν μέσα από κριτήρια ποσοστού μακροχρόνια ανεργίας κυρίως, θα πραγματοποιηθεί σε δύο σκέλη το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, με στόχο να προκύψουν έως 19.574 ωφελούμενοι. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, επισήμανε ότι οι 17 πρώτοι δήμοι, στους οποίους θα δοθούν 6.918 θέσεις απασχόλησης, είναι οι πιο ευάλωτοι που εντοπίστηκαν, ύστερα από ανάλυση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, του συστήματος Εργάνη και του ΟΑΕΔ.

Γι’ αυτό το λόγο καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε έως το τέλος του μήνα, να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους – ανέργους, με στόχο έως τα μέσα Ιουνίου να έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία μοριοδότησης, υποβολής ενστάσεων και τελικής έγκρισής τους, για να ξεκινήσουν εργασία. Ας σημειωθεί ότι στο εξής τα προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης θα είναι 8άμηνης διάρκειας και όχι 5άμηνης όπως ήταν έως τώρα. Για τους υπόλοιπους 34 δήμους αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων μέσα στους επόμενους 2 – 3 μήνες. Ας σημειωθεί ότι οι ωφελούμενοι θα αξιοποιηθούν σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, σε επισκευές κτιρίων και δομών των δήμων, όπως επίσης και σε παιδικές χαρές, πάρκα και βιβλιοθήκες.

Οι δήμοι αυτοί είναι:

Οι 17 Δήμοι

Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής.

Οι 34 Δήμοι

Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξανδρείας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλίδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης-Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπακτίας, Νεάπολης-Συκέων, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικκαίων, Φλώρινας, Χαλκηδόνας.

Από τα συνολικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κα Αντωνοπούλου διαπιστώνεται ότι θα προκύψουν έως 172.000 ωφελούμενοι μέσω των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν εντός του 2016. Οι 59.000 από αυτούς αναμένεται να είναι νέοι, μέσω του προγράμματος youth guarantee. Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι 74.000 θέσεις εργασίας, είτε υλοποιούνται ήδη είτε βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης. Επίσης, θα προκύψουν άλλοι 38 – 39.000 ωφελούμενοι από προγράμματα απασχόλησης που θα ανακοινωθούν έως το τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, από το περσινό πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης είχαν απομείνει 1.141 θέσεις που αφορούν τα υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και οι οποίες πρόκειται να προκηρυχθούν άμεσα.

Ο Γ. Γραμματέας Ξάνθης κ. Γ. Γκοδοσίδης στην συνάντηση με την κα Αντωνοπούλου

Η κα Αντωνοπούλου είχε χθες συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες των δήμων που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για το 2016. Τον δήμο Ξάνθης εκπροσώπησε ο γ. γραμματέας κ. Γιώργος Γκοδοσίδης. Να σημειώσουμε ότι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πόσες είναι οι θέσεις ούτε οι ειδικότητες που θα προκηρυχθούν.

Αιτήσεις για το πρόγραμμα αναβάθμισης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Ξεκινά στις 7 Απριλίου η υποβολή προτάσεων

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές». Το πρόγραμμα ενισχύει με ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 6.000 έως 80.000 ευρώ επιχειρήσεις από οκτώ στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, ενώ αν προσλάβουν εργαζoμένους πριμοδοτούνται με επιπλέον 1.500 έως 20.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι στα 78 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει ανοικτό έως τις 20 Μαΐου.

Αιτήσεις έως τις 11 Απριλίου στο νέο Voucher Τουρισμού για 6.650 ανέργους έως 29 ετών

Μέχρι τις 11 Απριλίου υποβάλλονται μετά από μικρή παράταση που δόθηκε οι ηλεκτρονικές αιτήσεις (στο http://insete-training.gr) για το νέο Voucher στον Τουρισμό, την υλοποίηση του οποίου έχουν αναλάβει από κοινού το ΙΝΣΕΤΕ και η ΕΕΔΕ. Το πρόγραμμα με τίτλο «Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον κλάδο του Τουρισμού για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» αφορά 994 νέους απόφοιτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ και 5.656 νέους που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το νέο Voucher περιλαμβάνει:

α) θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών,

β) πρακτική άσκηση διάρκειας έξι μηνών των ωφελουμένων, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας, συνολικής διάρκειας 420 ωρών,

γ) υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των ωφελουμένων από το ΙΝΣΕΤΕ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάρτιση. Η Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας αντιστοιχεί στο ποσό των 670 ευρώ και τη λαμβάνει ο πάροχος κατάρτισης για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Εκπαιδευτικό Επίδομα εισπράττεται από τους άνεργους νέους και περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ ανέρχεται στο ποσό των 2.458 ευρώ (εκ των οποίων 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.058 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα πρακτικής άσκησης), ενώ για τους αποφοίτους Υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας/Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται στο ποσό των 2.248 ευρώ, εκ των οποίων 400 ευρώ αφορούν το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και τα υπόλοιπα 1.848 ευρώ συνολικά το επίδομα πρακτικής άσκησης. Οι ωφελούμενοι μπορούν να κάνουν την πρακτική τους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσεις εκθεσιακού τουρισμού, επιχειρήσεις δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες εστίασης, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις κ.α.

Πρώτη σε ανεργία η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Σταθερά πρώτη στην κορυφή των χωρών τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ε.Ε. με την υψηλότερη ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 για τη ζώνη του ευρώ και από το 2009 για τους 28 της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα διατηρεί ακόμα τη θλιβερή πρωτιά με 24% (σ.σ.: για την Ελλάδα τα στοιχεία είναι του Δεκεμβρίου), με δεύτερη χώρα στον κατάλογο την Ισπανία με 20,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κροατία με 15,1%. Σε επίπεδο ευρωζώνης η ανεργία βρίσκεται στα επίπεδα του 10,3% ενώ σε επίπεδα Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο 8,9%. Οι χώρες με τη χαμηλότερη ανεργία ήταν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, η Γερμανία (4,3%), η Τσεχία (4,5%) και η Μεγάλη Βρετανία (5%). Όσον αφορά το συνολικό αριθμό των ανέργων σε επίπεδο ευρωζώνης ανέρχονται σε 16,6 εκατ. ενώ στα 28 κράτη-μέλη ανέρχονται σε 21,6 εκατομμύρια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

4 προσλήψεις ΥΕ στον Δήμο Ξάνθης +1 στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑΜΘ

Αιτήσεις για τις 1.113 θέσεις χωρίς πτυχίο έως Παρασκευή 22 Νοεμβρίου Ανοιχτές είναι από τ…