«Κλείδωσε» η συμφωνία. Η μερίδα του λέοντος στους δήμους – 65% έναντι 35% στην περιφέρεια
Προσφυγικό: Οι δήμαρχοι φοβούνται μη βρουν τον μπελά τους με τον Επίτροπο για τις δαπάνες στους πρόσφυγες – Ζητούν ρύθμιση με ΠΝΠ
«Κλείδωσαν» τα λεφτά που θα πάρουν ως αντισταθμιστικά δήμοι και περιφέρειες που διαπερνά ο αγωγός φυσικού αερίου TAP στην σύσκεψη που είχαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας με τους τρεις περιφερειάρχες ΑΜ – Θ , Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου και τον υπουργό κ. Σκουρλέτη. Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση της ΠΕΔ – ΑΜΘ την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι και κάθε δήμος πλέον ξέρει τι του αναλογεί με βάση τα χιλιόμετρα του αγωγού που θα φιλοξενεί στην επικράτεια του.
Η μερίδα του λέοντος στους δήμους – 65% έναντι 35% στην περιφέρεια
Η συμφωνία με τον TAP και τους περιφερειάρχες «κλείδωσε» στα 32 εκ. ευρώ που θα κατανεμηθούν ως εξης:10 εκ. η ΑΜ – Θ, 10 εκ. ευρώ η Κεντρική Μακεδονία, 8εκ. ευρώ η Ήπειρος και 5 εκ. ευρώ Αποθεματικό το οποίο θα κατανεμηθεί ως εξής: 2 εκ. ευρώ στην ΑΜ – Θ, 2 εκ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία και 1 εκ. ευρώ στην Ήπειρο. Έτσι η περιφέρειά μας θα πάρει 10+2 εκ. ευρώ σε έργα από τον TAP. Παράλληλα «κλείδωσε» και η συμφωνία της … ενδοπεριφερειακής κατανομής με την μερίδα του λέοντος να την παίρνουν οι δήμοι ήτοι το 65% και το 35% η περιφέρεια. Υπενθυμίζουμε πως αρχικά η περιφέρεια διεκδικούσε το 50% και οι δήμοι αντέδρασαν. Τελικά η διαπραγμάτευση έφερε τη συμφωνία σ’ αυτή την αναλογία. Στην ΠΕΔ εκφράστηκε η ικανοποίηση των δημάρχων, δεδομένου ότι το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε στους δήμους. Να σημειώσουμε ότι από το 35% που θα διαχειριστεί η περιφέρεια το 20% θα διατεθεί για έργα σ’ όλους τους δήμους και το 15% σε εκπαιδευτικούς σκοπούς όπως ίδρυση ΙΕΚ καιΤμημάτων εκμάθησης με γνωστικό αντικείμενο την ενέργεια. Â
Από 500.000 ευρώ οι δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου – 50.000 ευρώ ο δήμο Ξάνθης
Σ’ ότι αφορά τους δήμους του νομού μας: Στον δήμο Αβδήρων αναλογούν περί τα 500.000 ευρώ δεδομένου ότι θα έχει 18 χιλ. του αγωγού και το ύψος των αντισταθμιστικών έχει οριστεί σε 25.000 ευρώ το χιλιόμετρο. Λίγο περισσότερα ο δήμος Τοπείρου ενώ ο δήμος Ξάνθη που έχει μόνο 2 – 3 χιλιόμετρα λίγο περισσότερα από 50.000 ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος παίρνουν οι δήμοι Καβάλας και Αλεξανδρούπολης περί τα 1.300.000 ευρώ καθώς έχουν πάνω από 50 χιλιόμετρα αγωγό. Σημειώνεται ότι αντιδράσεις για την διέλευση του αγωγού έχουν εκφράσει δύο δήμοι στην περιφέρεια μας, ο δήμος Δοξάτου και ο δήμος Παγγαίου. Ο δήμαρχος Δοξάτου που έχει 18 χιλιόμετρα αγωγό εξέφρασε την αντίθεσή του στην συνεδρίαση της ΠΕΔ τόσο για τον αγωγό επικαλούμενος τις «υψηλές καλλιέργειες» του δήμου του που δεν αποζημιώνονται επαρκώς από τον ΤΑΡ αλλά και για το ύψος των αντισταθμιστικών έργων.
Οι δήμαρχοι φοβούνται μη βρουν τον μπελά τους με τον Επίτροπο για τις δαπάνες στους πρόσφυγες
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την συνεδρίαση της ΠΕΔ ήταν το προσφυγικό. Εκεί ακούστηκαν γκρίνιες από τους δημάρχους υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση είναι απούσα και έχει ρίξει το μπαλάκι στους δήμους που καλούνται να επωμιστούν επιπλέον και οικονομικά βάρη. Μάλιστα εκφράστηκε ο φόβος μήπως …βρουν και τον μπελά τους στον Επίτροπο καθώς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν δαπάνες και για αυτό είπαν πως θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να ρυθμίσει νομικά το θέμα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Μάλιστα ο δήμαρχος Παγγαίου ανέφερε στην συνεδρίαση της ΠΕΔ ότι είναι τόση η αδιαφορία της κυβέρνησης ώστε ζητήθηκε η Παλαιά Λέσχη των Αξιωματικών που έχει την υποδομή για την παρασκευή φαγητού για τους προσφυγές και αρνήθηκε να την παραχωρήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας. Την επόμενη Παρασκευή η ΠΕΔ – ΑΜΘ θα συνεδριάσει στην Δράμα για να εξετάσει και πάλι το προσφυγικό και να συντονίσουν τις δράσεις της αλληλεγγύης στους δήμους Καβάλας και Δράμας που φιλοξενούν πρόσφυγες.