Δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή
Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Αυτοδιοίκησης ο νέος Καλλικράτης και ο νέος εκλογικός νόμος σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Κουρουμπλή. Τις σχετικές αυτές δηλώσεις στα δύο παραπάνω σοβαρά θέματα έκανε ο κ. υπουργός στην Εφημερίδα «Πατρίς» Πύργου.
Έχετε ανακοινώσει ότι επίκειται αλλαγή τού εκλογικού νόμου. Μπορείτε να προσδιορίσετε τις βασικές του αρχές;
«Καταρχάς, θεωρώ αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε ένα ζήτημα που προάγει την καλύτερη λαϊκή αντιπροσώπευση και την καταπολέμηση των προϋποθέσεων διαφθοράς τις οποίες ενέχει το τεράστιο μέγεθος εκλογικών περιφερειών, με πρόταγμα την Β’ Αθηνών η οποία έχει εκ του μεγέθους της καταστεί ένα μεγάλο εκτροφείο διαφθοράς. Θα περιορίσουμε το σημερινό μπόνους των 50 εδρών τόσο όσο να μην αποθαρρύνουμε και τις λογικές συνεργασιών και συνεπώς, συνασπισμών. Αρκεί, βέβαια, να δηλώνονται ως συνασπισμοί, πριν από την προκήρυξη εκλογών. Στο τραπέζι μπαίνει και το ποσοστό εισόδου στη Βουλή του 3%. Συζητάμε, επίσης, την εκλογή από τη βάση των υποψηφίων βουλευτών.»
Πότε θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για βελτιώσεις στον «Καλλικράτη». Θα περιοριστείτε σε θεσμικές αλλαγές ή θα υπάρξουν και αλλαγές στα όρια των δήμων;
Σας δίνω λοιπόν μία είδηση. Kαταθέσαμε στη Βουλή μια διάταξη στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου για το Παράλληλο Πρόγραμμα, που προβλέπει τη σύσταση της επιτροπής για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”. Μιλάμε για μία ριζική παρέμβαση, η οποία αφορά την πραγματική αποκέντρωση, με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση. Θα πρέπει, αν θέλουμε να κάνουμε αποκέντρωση, να περάσουμε και πόρους και, δεύτερον, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία, να χτυπηθούν τα φαινόμενα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων που πραγματικά πνίγουν κάθε προσπάθεια αναπτυξιακή. Αν θέλουμε να πάμε πραγματικά σε μία αποκέντρωση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με ένα επιτελικό κράτος και με την αυτοδιοίκηση να έχει το ρόλο που μπορεί να έχει, νομίζω ότι πρέπει να έχουμε το κουράγιο να μην υποκύψουμε στον πειρασμό του διαχειριστικού μεγέθους της κεντρικής εξουσίας. Όσον αφορά το χωροταξικό δεν είναι στις προτεραιότητές μας διότι, αν ανοίξουμε το χωροταξικό, κάηκε η όλη υπόθεση η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και ουσία μέχρι τώρα. Πρέπει όμως να βρούμε τρόπους, γιατί, ξέρετε, ένα από τα ζητήματα τα οποία εγώ θέτω είναι ότι η χώρα αναπτύσσεται με πολύ μεγάλες αποκλίσεις και μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες».