Επιστολή απέστειλε στον αν. υπουργό ΠΡΟΠΟ και τις τοπικές αρχές, τονίζοντας ότι η περιοχή λόγω των αποστάσεων είναι ανοχύρωτη, κυρίως το καλοκαίρι
Ανέκαθεν εξυπηρετείται από την Π.Υ. Ξάνθης η περιοχή. Δε λειτούργησε ποτέ κλιμάκιο στο δήμο Μύκης. Είχε τεθεί πρόταση για δημιουργία εθελοντικού κλιμακίου
Με επιστολή του προς τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τους βουλευτές Ξάνθης, τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, το δήμαρχο Μύκης και τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ιρφάν Χατζηγκενέ παραπονείται για την έλλειψη πυροσβεστικού κλιμακίου στον ορεινό όγκο της Ξάνθης και ζητά να υπάρξει παρουσία της Πυροσβεστικής στο δήμο Μύκης.
Με αφορμή την πυρκαγιά που σημειώθηκε σε διώροφη κατοικία του οικισμού Κενταύρου επαναφέρει το αίτημα, σημειώνοντας ότι: «η παντελής έλλειψη πυροσβεστικού κλιμακίου στην ορεινή περιοχή του Δήμου Μύκης καθιστά την περιοχή ανοχύρωτη θέτοντας σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες τους. Το πρόβλημα εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκαν από πυρκαγιές σημαντικές απώλειες στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής με αποτέλεσμα να χρειαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις εναέρια επέμβαση για την κατάσβεση».
Όπως προσθέτει: «συνήθως οι ανάγκες της περιοχής καλύπτονται από τους πυροσβεστικούς σταθμούς Ξάνθης και Σταυρούπολης. Όπως γνωρίζετε, λόγω της μεγάλης απόστασης, απαιτείται χρόνος για να φθάσει το όχημα της Πυροσβεστικής από τα σημεία αυτά στους οικισμούς. Οι κάτοικοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην αλληλοβοήθεια και στην αλληλεγγύη μεταξύ τους, καθώς σε κάθε παρόμοιο περιστατικό προσφέρουν άμεσα τη βοήθειά τους με κίνδυνο της ζωής τους».
Στην επιστολή του διατυπώνει το αίτημα να δημιουργηθεί κάποιος πυροσβεστικός σταθμός στην περιοχή του Δήμου Μύκης και να επανδρωθεί με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ περιλαμβάνει και την παράκληση, «έστω και με τη μορφή προσωρινής λύσης, να εξετάσετε την περίπτωση της 24ωρης στάθμευσης οχήματος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Σμίνθη, έδρα του Δήμου Μύκης, ή σε άλλο κεντρικό οικισμό του Δήμου, με σκοπό την άμεση και έγκαιρη παρέμβαση ακόμα και στους απομακρυσμένους οικισμούς¨.
Παντού αποψιλώνουν και στο δήμο Μύκης ζητούν νέο κλιμάκιο!
Στην περιοχή του δήμου Μύκης, πράγματι σημειώθηκαν κάποιες πυρκαγιές σε σπίτια και δασικές εκτάσεις, για τις οποίες έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα της περιοχής. Στο δήμο Μύκης ουδέποτε υπήρχε κλιμάκιο ή σταθμός της Πυροσβεστικής, ενώ και ο σταθμός της Σταυρούπολης δεν είναι κατάλληλα επανδρωμένος για να επιληφθεί της περιοχής. Ωστόσο, η δημιουργία κλιμακίου συνοδεύεται από υψηλό λειτουργικό κόστος για τις πιστώσεις, τη στέγαση και τη στελέχωση και μέχρι σήμερα κρίθηκε από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής και το αρμόδιο υπουργείο ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Αντιθέτως, είδαμε ανά την Ελλάδα εκτεταμένες περιπτώσεις αποψίλωσης υπηρεσιών που περιλάμβαναν και κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Πάντως, στην περίπτωση του δήμου Μύκης είχε τεθεί πριν από ένα χρόνο περίπου πρόταση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης για τη δημιουργία εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου, που θα μπορεί να λειτουργεί σε συνεργασία με το δήμο αποκλειστικά με εθελοντές από την περιοχή, οι οποίοι θα λάμβαναν τη σχετική εκπαίδευση και ενδεχομένως κάποιο εξοπλισμό. Ωστόσο, από τότε δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη αναφορικά με την πρόταση αυτή.
Ε.Δ.