Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Εγκαινιάστηκαν οι 100 Μούσες και το 1 Μούσι του Νίκου Τερζή στην Ξάνθη

Εγκαινιάστηκαν οι 100 Μούσες και το 1 Μούσι του Νίκου Τερζή στην Ξάνθη

0

Μια ατομική έκθεση ζωγραφικής με αναφορά στο γυναικείο φύλο στον νέο χώρο της Balkan Art Gallery

Νίκος Τερζής: Ζει, διδάσκει και δημιουργεί στην Σουηδία, αλλά η Ελλάδα είναι πάντα στην καρδιά και στα έργα του

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου το «Ε» βρέθηκε στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής «100 Μούσες + 1 Μούσι» του Νίκου Τερζή. Στον νέο χώρο της Balkan Art Gallery του Αλέξανδρου Λαζαρίδη και της Έρσης Μεϊμαρίδου στην οδό Ιωακείμ Σγουρού 8 στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, σε μια όμορφη παλιά τριώροφη κατοικία, βρέθηκαν πολλοί Ξανθιώτες φιλότεχνοι για να θαυμάσουν τα έργα του Θρακιώτη ζωγράφου, να συνομιλήσουν μαζί του αλλά και μεταξύ τους, σε μια ζεστή και ανθρώπινη βραδιά τέχνης. Τις συζητήσεις συνόδευσαν ιδανικά τα γευστικά και αρωματικά κρασιά της οικογένειας Χούχου. Η Balkan Art Gallery, παρότι μετράει μόλις μερικές εβδομάδες παρουσίας στην Ξάνθη, έχει δώσει ήδη το στίγμα της με την δεύτερη αυτή έκθεση, μετά την πρόσφατη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Toni Milaqi με τίτλο «Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα». Όπως ανέφερε στο «Ε» ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Αλέξανδρος Λαζαρίδης: «Έχουμε ήδη ‘’κλείσει’’ όλο το 2016 με μια σειρά από καλλιτεχνικές εκθέσεις και χαιρόμαστε που η Ξάνθη αγκάλιασε άμεσα την νέα μας αυτή προσπάθεια στον χώρο». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 4 Μαρτίου και είναι επισκέψιμη από Τρίτη έως Σάββατο 17:30 – 20:30.

Ο Εβρίτης Νίκος Τερζής

Ο Νίκος Τερζής γεννήθηκε το 1961 στο Αμμόβουνο της Ορεστιάδας Έβρου. Σπούδασε στη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας ζωγραφική, χαρακτική και αφίσα (1981-1987). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του (Master) με άριστα και η διπλωματική του εργασία βραβεύτηκε ως καλύτερη του έτους απο το υπουργείο πολιτισμού της Πολωνίας . Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην τέχνη της αφίσας και στη ζωγραφική (1987-1990). Παράλληλα εργάστηκε στην ίδια σχολή ως βοηθός στα εργαστήρια των καθηγητών Teresa Pagowska ζωγραφική και Julian Palka αφίσα. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη, ενώ είναι μέλος της οργάνωσης Καλλιτεχνών Σουηδίας, της οργάνωσης Σουηδών εικονογράφων και μέλος του συλλόγου φίλων του Μουσείου Λιθογραφίας στην Στοκχόλμη. Aπό το 1994 έως το 2004 μέλος του ΔΣ της Πινακοθήκης Enkehuset στη Στοκχόλμη, όπου εργάστηκε ενεργά στη διοργάνωση και την παραγωγή εκθέσεων της γκαλερί. Aπό το 1998 έως το 2012 καλλιτεχνικός σύμβουλος στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Στοκχόλμης και από το 2009 μέχρι σήμερα μέλος του ΔΣ του Μουσείου λιθογραφίας Huddinge, Σουηδίας. Aπό το 2006 κ.ε. δραστηριοποιείται στον χώρο τέχνης FullerstaKonsthall και στην Λέσχη καλλιτεχνών Huddinge, όπου είναι και αντιπρόεδρος. Από το 2001 διδάσκει ζωγραφική σαν Επισκέπτης καθηγητής στο Lunnevads folkhögskola Linköping και στη σχολή χαρακτικής της Στοκχόλμης, ενώ έχει πραγματοποιήσει Workshops στη σχολή καλών τεχνών Canakkale Τουρκίας, στη σχολή καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Λιθογραφίας στην Στοκχόλμη. Βραβευμένος και με πολλές διακρίσεις σε διεθνείς Μπιενάλε κοινωνικο-πολιτικής αφίσας και μινιατούρας.

Ν. Τερζής: «Η γυναίκα είναι πηγή έμπνευσης όχι μόνο με το σώμα της»

Διαβάζοντας ένα τόσο ‘’βαρύ’’ βιογραφικό ενός πανεπιστημιακού καλλιτέχνη, περιμένεις να συναντήσεις κάποιον απόμακρο δημιουργό. Απεναντίας, ο Νίκος Τερζής σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με το χαμόγελο και την αμεσότητά του. Μιλήσαμε μαζί του για τις μούσες του, για την γυναίκα στην τέχνη και στην ζωή του, για το… ‘’μούσι’’ και την κρίση στην Ελλάδα, όπως την βιώνει στην μακρινή Σουηδία. «Ο τίτλος είναι σημαντικός για πολύ κόσμο και έτσι έπρεπε να επιλέξω κάτι που να αντιπροσωπεύει αυτή την δουλειά μου», μας λέει ο ίδιος, περιστοιχισμένος από τους πολλούς επισκέπτες της έκθεσής του. Ο Νίκος, όπως θέλει να τον αποκαλούν, εξηγεί ότι: «Οι 100 μούσες είναι οι εκατό πίνακες που εκτίθενται εδώ, με κύριο θέμα την γυναίκα. Κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το δικό μου μούσι, αλλά και το ‘’μούσι’’ (το ψέμμα) που ενυπάρχει στην τέχνη, κατέληξα στον τίτλο αυτό». Μια φράση που χρόνια βασανίζει το μυαλό του καλλιτέχνη είναι το «έργο εκτελέστηκε». Όπως σημείωσε: «Παντού και πάντα σε όλο τον κόσμο ‘’εκτελέστηκαν και εκτελούνται έργα’’. Κάποιοι εκτελούν έργο χτίζοντας Παρθενώνες, ζωγραφίζοντας Γκουέρνικες, και κάποιοι ανατινάζοντας π.χ. γλυπτά του Βούδα και καταστρέφοντας πολιτιστικές κληρονομιές. Κάποιοι άλλοι ζωγραφίζουν Τζοκόντες προς τιμήν της γυναίκας και άλλοι εκτελούν αυτή την ίδια. Πιστεύω ότι η γυναίκα εμπνέει όχι μόνο με το σώμα της, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ψυχικού της κόσμου, γι’ αυτό και θεωρώ ότι ισχύει η φράση πως ‘’πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα βρίσκεται μια δυναμική γυναίκα’’».

«Η κρίση στην Ελλάδα πάει πολλά χρόνια πίσω και ήταν ο κύριος λόγος που έφυγα στο εξωτερικό»

Επισκέπτεται κάθε χρόνο, τουλάχιστον μία φορά, την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αμμόβουνο Ορεστιάδας, και φροντίζει να διατηρεί δεσμούς με την Ελλάδα και τους εγχώριους καλλιτέχνες. Στην Ξάνθη βρέθηκε ξανά το 2011 σε μια ομαδική έκθεση με τον χαράκτη-ζωγράφο Μανώλη Γιανναδάκη και τον γλύπτη-ζωγράφο Γιώργο Τσακίρη στο χώρο «ΟΡΦΕΩΣ 20», μια συνεργασία που είχε προκύψει αποκλειστικά για το κοινό της Ξάνθης, μετά την προτροπή του Αλέξανδρου Λαζαρίδη. Παρότι βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό, ο Νίκος Τερζής νοιάζεται για την Ελλάδα και την εδώ κοινωνική και πολιτική κατάσταση. «Η κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα πάει πολλά χρόνια πίσω. Τα στοιχεία αυτά του επαρχιωτισμού, του αυταρχισμού και του προσωπικού συμφέροντος τα έζησα νωρίς και με οδήγησαν εν μέρει στην απόφαση να ζήσω στο εξωτερικό», ομολογεί. «Έχω κάνει πολλά έργα που αφορούν την Ελλάδα της κρίσης, κυρίως αφίσες, και κάποια στιγμή θα τα συγκεντρώσω για να εκτεθούν. Ο καλλιτέχνης πρέπει να εναντιωθεί σε αυτό που βιώνει ο κόσμος, οφείλει να είναι απέναντι. Οι κρίσεις φέρνουν μια πνευματική ευφορία, που κάποια στιγμή εκδηλώνεται και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της κρίσης θα φέρουν μια διαφορετική αλλαγή και στην Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H video performance «Παραλλαγές Θανάτου» στο necubi στην Καβάλα

Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στις 20:00 Η DIY θεατρική ομάδα του Adverb Zine, που εξελίχθηκε σ…