Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Πυροτέχνημα» τα εκλογικά σενάρια

«Πυροτέχνημα» τα εκλογικά σενάρια

0
tsipras-kammenos-ekloges

«Άναψαν φωτιά» οι δηλώσεις Καμμένου – Αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών και Οικουμενικής στον ΣΥΡΙΖΑ

Αρνητικά όλα τα κόμματα – Τι λένε στο «Ε» οι τοπικοί κομματικοί τους εκπρόσωποι

Σενάρια εκλογών διακινούνται από τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα Πάνο Καμμένο, ο οποίος μέσω συνέντευξής του σε κυριακάτικη εφημερίδα δήλωσε ότι «αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις (των δανειστών), που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τον ελληνικό λαό, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι το λόγο». Η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα πολιτικά κόμματα. Πιθανότατα λοιπόν να είναι ένα ακόμη «πυροτέχνημα» του κ. Καμμένου που περισσότερο απευθύνεται στους δανειστές υπό την μορφή «απειλής» ώστε να χαλαρώσουν τη στάση τους ωστόσο προκαλεί αίσθηση δεδομένου ότι ο κ. Καμμένος είναι κυβερνητικός εταίρος. Την ίδια στιγμή ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δηλώνει πως: «Η κατάσταση της χώρας είναι σαν να βγαίνει από πόλεμο και έχει ανάγκη από μεγάλη ανασυγκρότηση, οικονομική, κοινωνική, θεσμική αυτές οι ανασυγκροτήσεις δεν γίνονται από ένα κόμμα αλλά απαιτούν συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων», πυροδοτώντας σενάρια Οικουμενικής.

Στην «κόψη του ξυραφιού» η κυβέρνηση

Παρότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εκλογών ή Οικουμενικής ωστόσο δεν αίρεται η πιθανότητα αν εξετάσει κανείς ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. Κι αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ δύσκολη και «στην κόψη του ξυραφιού», με τους δανειστές να πιέζουν, τον πολιτικό χρόνο να χάνεται στην επιμήκυνση της αξιολόγησης, να καθυστερούν μεταρρυθμίσεις, το χρηματιστήριο στο ναδίρ, τα τρακτέρ και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους στους δρόμους και με μια «ισχνή» πλειοψηφία 153 για να ψηφιστούν νομοσχέδια όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό! Υπ’ αυτή την οπτική η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο και απ’ την μια επιχειρεί να «πιέσει» του δανειστές (δηλώσεις Καμμένου) – ζητούμενο βεβαίως παραμένει το κατά πόσο λαμβάνουν υπ’ όψιν τέτοιες «απειλές» καθώς οι εκλογές αποτελούν «απειλή» για την χώρα και την οικονομία της τη δεδομένη στιγμή και όχι για τους δανειστές – κι απ την άλλη τείνει χείρα βοηθείας (δηλώσεις Δραγασάκη) στα συγγενή πολιτικά κόμματα για να υπερβεί τον «κάβο» τη ψηφοφορίας στην Βουλή. Σε κάθε περίπτωση η εκλογολογία κάνει κακό καθώς δημιουργεί πολιτική αποσταθεροποίηση, ενώ το σενάριο της Οικουμενικής απαιτεί συνεννόηση και ευρύτερες συναινέσεις που δεν διαφαίνονται επί του προκειμένου.

Πως αξιολογούν οι τοπικοί κομματικοί εκπρόσωποι τα σενάρια εκλογών και Οικουμενικής;

Η αυτονόητη απάντηση είναι: Υπό το πρίσμα του κάθε κόμματος!

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Γ. Χατζηθεοδώρου: «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εκλογών ούτε Οικουμενικής. Η κυβέρνηση είναι πρόσφατα εκλεγμένη, είναι ισχυρή και παρά τις αντιξοότητες συνεχίζει το έργο της. Η άποψη του κ. Καμμένου είναι προσωπική», τονίζει ο κ. Χατζηθεοδώρου ενώ για το φλέγον θέμα των αγροτών και αν συνιστούν «απειλή» για την κυβέρνηση οι κλιμακούμενες κινητοποιήσεις τους επισημαίνει: «Αυτά τα φαινόμενα με τους αγρότες τα έχουμε ξαναδεί. Και βέβαια δεν απειλούν την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για την επανάσταση αγροτών στο …Κιλελέρ! Είναι οι μεγαλοαγρότες που θέλουν αφορολόγητο ατομικό στα 12.000, δηλαδή 48.000 για μια 4μελή οικογένεια… Είναι εκτός τόπου και χρόνου… Η επίθεση στην κυβέρνηση δεν θα πιάσει τόπο…»

Τι λένε στους ΑΝΕΛ Ξάνθης, για τις δηλώσεις Καμμένου περί εκλογών: Δ. Δούζης: «Ο πρόεδρός μας έστειλε ένα μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι αν επιμείνουν στις πιέσεις τους τότε θα είναι σαν να σύρουν τη χώρα σε εκλογές. Δεν εξετάζεται τέτοιο θέμα απλά είναι ένα μέσο πίεσης για τους εταίρους, να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να μην φέρουν την κυβέρνηση σε αδιέξοδο».

ΝΟΔΕ Ξάνθης, Γ. Ιγνατιάδης: «Είναι κυβέρνηση ας λύσουν τα προβλήματα. Η χώρα δεν αντέχει άλλες εκλογές. Έχουν κάνει 3 σ’ ένα χρόνο. Η ΝΔ δεν το συζητάει καν… Πάντα υπήρχαν προβλήματα όπως και τώρα. Αν είναι ανίκανοι να το κάνουν ας το πουν…»

ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Ξάνθης, Χ. Αμανατίδης:« Είμαστε ξεκάθαρα κατά των εκλογών. Δεν αντέχει η οικονομία της χώρας άλλες εκλογές και επιπλέον θα την πάει πίσω σε σχέση με τις δεσμεύσεις της γεγονός που θα τη θέσει και πάλι σε κίνδυνο. Η παράταξη μας θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από τα μνημόνια και θα ξεπεράσουμε την κρίση».

Ποτάμι Ξάνθης, Α. Σαββίδης: «Είναι πάγια θέση μας ότι εκλογές στην παρούσα φάση δεν ωφελούν κανένα και επιπλέον κάνουν κακό στον τόπο. Η παρούσα βουλή μπορεί να κυβέρνηση και πρέπει να πάρει ευθύνες και να μην καταφύγει σε τερτίπια για να τις μεταθέσει. Το Ποτάμι είναι ανοιχτό σε οτιδήποτε θα βάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και δεσμευτήκαμε ότι θα ψηφίσουμε κάθε νομοσχέδιο που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Είμαστε επίσης ανοιχτοί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κόμματων και όχι μια Οικουμενική που αποτελεί – κατά την άποψή μας – μια αναστολή χρόνου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε κι άλλο χρόνο… Χάσαμε ήδη πολύ»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…