Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανησυχία από τα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης

Ανησυχία από τα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης

0
gripi

Μέχρι χθες οι νεκροί έφτασαν τους 44 στην χώρα, ενώ περισσότεροι από 100 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Η παγκόσμια ελληνική πατέντα «Κρητικό ‘Ιαμα» προσφέρει απτά αποτελέσματα σύμφωνα με τους γιατρούς

Τα απανωτά θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης Η1Ν1 στην Ελλάδα το 2016 προκαλούν ανησυχία στον πληθυσμό της χώρας, καθώς ξυπνούν μνήμες του 2011 με τους 152 νεκρούς. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χάνουν την μάχη από επιπλοκές της γρίπης και οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι πλέον δυσεύρετα, απασχόλησαν την σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Μέχρι και χθες, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, οι νεκροί από τη γρίπη έφθασαν τους 44, αρκετοί από τους οποίους ήταν ηλικίας κάτω των 60 ετών. Επίσης, τουλάχιστον 107 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κλινικά συμπτώματα της νέας γρίπης Α

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς κελσίου) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετούς. Τονίζεται ότι ασθενείς που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μεταξύ των κύριων συμπτωμάτων της νέας γρίπης Η1Ν1 είναι ο πολύ υψηλός πυρετός -άνω των 38,5 βαθμών κελσίου- ο οποίος επιμένει ακόμη και με παυσίπονα – αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και εμπίπτουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να εμβολιαστούν έστω και τώρα, διότι η γρίπη θα διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο, σημειώνουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανάσης Γιαννόπουλος, τα εμβόλια υπάρχουν και αποζημιώνονται πλήρως μέσω των ταμείων.

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Στη σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, η οποία συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού αλλά και την μη προστασία των ευπαθών οπαδών στις επιπλοκές της γρίπης. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος ανέφερε ότι η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα, εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%. Διευκρινίστηκε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.

Ελλείψεις σε κρεβάτια αλλά και σε προσωπικό

Με δεδομένο ότι το στέλεχος της γρίπης που ενδημεί φέτος στη χώρα μας είναι πιο επιθετικό και ευθύνεται για αρκετές από τις επιπλοκές των ασθενών, αλλά και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις ελλείψεις που καταγράφονται σε κρεβάτια ΜΕΘ και πρότειναν την χρήση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ. Κάτι που έχει εκτιμηθεί επανειλημμένα από το υπουργείο Υγείας, είναι ότι ανεξάρτητα από το κύμα της γρίπης χρειάζονται 200 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και κυρίως νοσηλευτών.

Το «Κρητικό ‘Ιαμα» βοηθά σημαντικά κατά της γρίπης

Στα ράφια των φαρμακείων βρίσκεται από τον Νοέμβριο του 2015 το «Κρητικό Ίαμα», μια παγκόσμια ελληνική πατέντα για την αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο ιατρός, διδάκτωρ Παθολογίας, Βασίλης Παπαδόπουλος, υπάρχουν άμεσα και απτά αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από τον ιό της γρίπης, καθώς το σκεύασμα ενισχύει το ανοσοποιητικό. Η ιδέα ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, όταν επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης έδειχναν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης. Μέσα από πολυετείς δοκιμές, η έρευνα ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από τρία αρωματικά βότανα, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που λειτουργεί συνεργικά. Το προϊόν προσφέρει φυσική ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού, με κλινικές μελέτες να αποδεικνύουν ότι μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα, και τελικά το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη να έχουν μικρότερες επιπτώσεις στον οργανισμό.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη γιορτάζει το Δ’ Σώμα Στρατού στην Ξάνθη

Πλούσιο πρόγραμμα με ομιλίες, μουσική και παραδοσιακούς χορούς στο Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθη…