Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε κλοιό των αγροτών της Θράκης ο Αποστόλου

Σε κλοιό των αγροτών της Θράκης ο Αποστόλου

0
komotini-agrotes

Σοβαρά επεισόδια στην Κομοτηνή – Συμπλοκές μετά ΜΑΤ, ξύλο και χημικά! Υπό ομηρία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όλη μέρα χθες

Στο «μπλόκο» της Κομοτηνής και οι αγρότες της Ξάνθης – Σήμερα θα παραταχθούν με τα τρακτέρ τους στην γέφυρα του Νέστου

Ημέρα …ξεσηκωμού η χθεσινή για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε πανελλαδική κλίμακα με τους αγρότες της περιφέρειάς μας να πρωτοστατούν και να ηχούν την σάλπιγγα του «πολέμου»! Πρώτος αποδέκτης των συνεπειών της κινητοποίησης ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις πόλεις της ΑΜΘ συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών πόρων Χ. Κασίμη. Το πρόγραμμα του υπουργού που περιελάμβανε επίσκεψη και στην Ξάνθη στις 2 το μεσημέρι με συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και κεντρική εκδήλωση το απόγευμα στην Καβάλα ανατράπηκε από τους αγρότες στην Κομοτηνή οι οποίοι τον κράτησαν εγκλωβισμένο σχεδόν ολόκληρη την μέρα στο κτήριο της Π.Ε. Ροδόπης ενώ προηγήθηκαν και σοβαρά επεισόδια με συμπλοκές με τα ΜΑΤ νωρίς το πρωί στην Κομοτηνή.

Υπό ομηρία ο υπουργός στην Κομοτηνή όλη μέρα χθες – Έπεσε ξύλο και χημικά

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι αγρότες που ήταν συγκεντρωμένοι από τις 10 το πρωί στο κτήριο της Περιφέρειας ΑΜΘ περιμένοντας τον υπουργό καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα θα είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Παυλίδη και τον αντιπεριφειάρχη Ροδόπης κ. Μέτιο πληροφορήθηκαν ότι ο υπουργός πήγε απευθείας στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας και είδε εκεί τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη. Κινήθηκαν λοιπόν προς το κτήριο της παλιάς νομαρχίας και ζητούσαν να εισέλθουν μέσα για να μιλήσουν στον υπουργό. Ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία. Αυτό τους εξαγρίωσε και ζητούσαν επιτακτικά να βγει ο υπουργός και να τους μιλήσει. Η άρνηση του υπουργού στο αίτημα τους ήταν η αφορμή για να αρχίσουν τα επεισόδια. Επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτήριο όμως οι αστυνομικοί τους απώθησαν. Το κλίμα μύριζε μπαρούτι κάποιοι πετούσαν αβγά, καφέδες και κάποιοι καπνογόνα. Τότε ανέλαβε δράση μια διμοιρία των ΜΑΤ. Αυτό πυροδότησε περισσότερο το κλίμα και πάλι προσπάθησαν να μπουν μέσα. Έγιναν συμπλοκές με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, έπεσε ξυλο και χημικά από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» ένας αγρότης τραυματίστηκε από χημικό που του προκάλεσε έγκαυμα την πλάτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο , ενώ χτυπήθηκε από αγρότες κι ένας αστυνομικός των ΜΑΤ. Τα επεισόδια διήρκησαν περίπου μισή ώρα και οι αγρότες έ έσπασαν την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών μέσα στο κτήριο. Τελικά αντιπροσωπεία των αγροτών συνάντησε τον υπουργό μετά τη δήλωση που έκανε: «Θα τους περιμένω όση ώρα χρειαστεί να έρθουν να κουβεντιάσουμε», ενώ για τα επεισόδια είπε: ««Η βία και τα ΜΑΤ δεν είναι στην κουλτούρα μας» και με εντολή του υπουργού απαγορεύτηκε η δημοσιογραφική κάλυψη της συνάντησης αγροτών και υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες ζήτησαν από τον υπουργό να τους δεχθεί όλους και επιπλέον να δεσμευτεί η κυβέρνηση να αποσύρει τα φορολογικά μέτρα που τους θίγουν και να μην περάσει τα αιματηρά μέτρα του προβλέπει το προσχέδιο του Ασφαλιστικού. Ο κ. Αποστόλου είπε πως δεν μπορεί να γίνει αυτό μετά από εκείνη τη στιγμή παραμένει εγκλωβισμένος μέσα στο κτήριο. Οι αγρότες έως τη στιγμή που γράφονταν το ρεπορτάζ παρέμειναν έξω από το κτήριο, άναψαν φωτιές για να ζεσταθούν και δήλωσαν πως θα παραμείνουν εκεί όλη τη νύχτα. Επίσης ο υπουργός και τα στελέχη του όπως και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και Ξάνθης παρέμειναν στο εσωτερικό του κτηρίου χωρίς να αποφασίζουν την αποχώρησή τους γιατί το κλίμα ήταν έκρυθμο.

Στο «μπλόκο της Κομοτηνής και οι αγρότες της Ξάνθης

xanthi agrotes16Στις 1 το μεσημέρι περίπου 100 αγρότες της Ξάνθης περίμεναν τον υπουργό έξω από το κτήριο της Π. Ε. Ξάνθης σύμφωνα με την απόφασή τους στην σύσκεψη που είχαν το βράδυ της Τρίτης με την συμμετοχή περίπου 250 αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού. Μαζί τους οι πρόεδροι αγροτών και κτηνοτρόφων, Δαλάτσης και Λουκμακιάς αντίστοιχα που είπαν στο «Ε» πως το ποτήρι ξεχείλισε και πως οι αγρότες της Ξάνθης θα συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις επειδή είναι ζήτημα ζωήςή θανάτου γι αυτούς αν η κυβέρνηση δεν πάρει πείσω το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης ήταν επίσης εκεί και συνομιλούσε με τους αγρότες ενώ παρών ήταν και ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γκίκας. Τα πνεύματα ήταν ήρεμα όμως ήταν εμφανές ένα κύμα οργής που υπέβοσκε και εκφράζονταν με καυστικά σχόλια εις βάρος του υπουργού, Κάποιοι μάλιστα είχαν εφοδιαστεί με καφέ και άλλοι με γιαούρτια που είχαν σκοπό να τα πετάξουν στον υπουργό. Σε κάποια στιγμή σε επικοινωνία που είχε ο κ. Λουκμακιάς με τους αγρότες της Κομοτηνής και αφού πληροφορήθηκε για τα επεισόδια και τον εγκλωβισμό του υπουργού ενημέρωσε του παρευρισκόμενους και πρότεινε να μεταβούν στην Κομοτηνή για να στηρίξουν τους συναδέλφους τους. Έτσι κι έγινε. Οι αγρότες της Ξάνθης παρέμειναν κι αυτοί μαζί με τους Κομοτηναίους, τους Εβρίτες και τους Καβαλιώτες που ήρθαν λίγο αργότερα έξω από το κτήριο της Π.Ε. Ροδόπης.

Οι αγρότες της Ξάνθης με τα τρακτέρ στον Νέστο σήμερα

Να σημειώσουμε ότι στην κινητοποίηση της Κομοτηνής όσο και της Ξάνθης δεν συμμετείχαν μουσουλμάνοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Επίσης σύμφωνα με την απόφαση των αγροτών της Ξάνθης οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα παραταχθούν με τα τρακτέρ του στον Νέστο ενώ την ίδια στιγμή οι αγρότες της Χρυσούπολης θα κλείσουν το κόμβο της Εγνατίας.

*Οι φωτογραφίες από την Κομοτηνή από την εφημερίδα «Χρόνος».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…