Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μεγάλη προσέλευση στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ξάνθη

Μεγάλη προσέλευση στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ξάνθη

0
mantaina-sxoleio

Παρά τα πολλά προβλήματα και την έλλειψη προσωπικού έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ενήλικων μαθητών με απτά αποτελέσματα

Ήδη φοιτούν 176 ενήλικοι μαθητές από 18 έως 60 ετών στα 4 σχολεία της Ξάνθης, ενώ στο νεοσύστατο σχολείο της Μάνταινας υπήρξαν 76 αιτήσεις

Το καλοκαίρι παρουσιάσαμε το αίτημα των κατοίκων του Κενταύρου, οι οποίοι μάζεψαν υπογραφές αιτούμενοι την δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο χωριό, κάτι που έγινε δεκτό από το υπουργείο Παιδείας. Αυτή την στιγμή στην Ξάνθη λειτουργούν τέσσερα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε Ξάνθη, Μύκη, Μάνταινα και Κένταυρο, τα οποία αριθμούν φέτος 176 μαθητές από 18 έως 60 ετών. Μόνο στο νεοσύστατο σχολείο του Κενταύρου δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα μαθήματα για τους 36 μαθητές από τους συνολικά 76 που δήλωσαν ενδιαφέρον, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

Τι είναι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου. Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Το πρόγραμμα των ΣΔΕ ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2000, με τη λειτουργία του πρώτου στο Περιστέρι, και στηρίχτηκε σε τρεις βασικές αρχές:

1. Ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσαρμόζεται στις ικανότητες και στις ανάγκες των εκπαιδευομένων εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργό συμμετοχή τους

2. Υποστήριξή τους σε όλους τους τομείς όπου αντιμετωπίζουν δυσκολίες

3. Εκπαιδευτικό προσωπικό και συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα των καθηκόντων τα οποία αναλαμβάνουν

Ευέλικτο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και το επίπεδο των μαθητών

Ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων των ΣΔΕ συνεχίζει στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Γενικό Λύκειο) και μερικοί έχουν προχωρήσει και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η εμπειρία τους από τη συνέχιση των σπουδών τους στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και οι επιδόσεις τους, μαρτυρούν ότι αυτό που κέρδισαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ότι έχουν μάθει πώς να μαθαίνουν. Για την ιδιαιτερότητα του σχολείου μίλησε στο «Ε» ο διευθυντής κ. Φάνης Χατζημιχαήλ, ο οποίος σημείωσε: «Προσανατολισμένοι στις ανάγκες των μαθητών, βλέπουμε τι ξέρει και τον βοηθούμε να ανέβει πιο ψηλά. Είναι ένα πρωτοποριακό και ευέλικτο σύστημα που αποδίδει άριστα». Τα μαθήματα που γίνονται είναι ο Πληροφορικός Γραμματισμός, τα Αγγλικά, η Ελληνική Γλώσσα, ο Μαθηματικός Γραμματισμός, το Περιβάλλον και οι Φυσικές Επιστήμες. Βιβλία δεν υπάρχουν. Το τι θα διδαχθεί το τμήμα, καθορίζεται από τους καθηγητές ανάλογα με την ανάγκες των μαθητών.

Στόχοι και φιλοσοφία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Οι κύριοι στόχοι των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας είναι οι εξής:

1. να ολοκληρώσουν οι ενήλικες την υποχρεωτική εκπαίδευση

2. να συνδεθούν με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης

3. να αποκτήσουν σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες

4. να ενισχύσουν την προσωπικότητά τους ανακτώντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους

5. να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ή να βελτιώσουν τη θέση τους στον χώρο της δουλειάς τους

Το πρόγραμμα σπουδών είναι ευέλικτο και ανοικτό επιτρέποντας να επαναπροσδιορίζονται συνεχώς οι στόχοι και να τροποποιείται το περιεχόμενο ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες των εκπαιδευομένων. Οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι καινοτόμες και στηρίζονται στον διαφορετικό τρόπο που προσλαμβάνουν τη γνώση οι ενήλικες καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Οι συγκεκριμένες αυτές μέθοδοι επιτρέπουν τη βιωματική προσέγγιση της γνώσης, την ομαδοσυνεργατική μάθηση και τις διαθεματικές προσεγγίσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζημιχαήλ: «Στο Σχολείο αυτό οι εκπαιδευόμενοι δεν αποκτούν μόνο γνώσεις αλλά και κοινωνικές δεξιότητες όπως αυτές της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της επίλυσης προβλημάτων κλπ. Επίσης υποστηρίζονται στη μαθησιακή τους πορεία από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του ΣΔΕ, έναν καινοτόμο θεσμό που περιλαμβάνει έναν σύμβουλο ψυχολόγο και έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας για κάθε Σχολείο».

Λαϊκή απαίτηση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στον Κένταυρο, αναμένει καθηγητές

Η λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Κένταυρο ήταν μία απαίτηση του κόσμου, που είχε μαζέψει περίπου 80 υπογραφές για τον σκοπό αυτό. Το ενδιαφέρον αυτό αποτυπώθηκε άμεσα, αφού οι αιτήσεις για παρακολούθηση των μαθημάτων έφτασαν τις 76, με το νεοσύστατο σχολείο να μπορεί σε πρώτη φάση να εγγράψει στην πρώτη τάξη μόνο 36 εξ αυτών. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του σχολείου, με τον κ. Χατζημιχαήλ να μας μεταφέρει ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες αναμένεται να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Ο ίδιος μάλιστα δεν έκρυψε την πικρία του, απορώντας για την παραμέληση αυτή από πλευράς της πολιτείας. «Τα αποτελέσματα είναι απτά και η ωφέλεια μεγάλη, γι’ αυτό και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των υποψήφιων μαθητών. Παρόλα αυτά, είμαστε μόνο επτά μόνιμοι καθηγητές στον νομό, που προσπαθούμε με υπερωρίες να καλύψουμε κάθε μέρα και σε άλλο σχολείο τις ανάγκες, με όλους τους συναδέλφους να υπερβάλλουν εαυτούς», δήλωσε ο ίδιος. Αναλυτικά αυτή την στιγμή φοιτούν στα 4 σχολεία της Ξάνθης:

Ξάνθη

35 στην πρώτη τάξη

30 στην δεύτερη τάξη

Μύκη

20 στην πρώτη τάξη

16 στην δεύτερη τάξη

Μάνταινα

12 στην πρώτη τάξη

27 στην δεύτερη τάξη

Κένταυρος

Από τους 76 υποψήφιους έγιναν δεκτοί οι 36 για την πρώτη τάξη

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…