Αυτό είναι το σχέδιο για το Ασφαλιστικό που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους δανειστές
Στους νέους συνταξιούχους και τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων μεταφέρει τα βάρη της προσαρμογής του ασφαλιστικού συστήματος το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις συντάξεις που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους αρχηγούς των κομμάτων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στην πρόταση των 170 σελίδων περιλαμβάνονται:
– Η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ
– Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν από δώ και στο εξής. Για τους παλιούς συνταξιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη της «προσωπικής διαφοράς» έτσι ώστε να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό.
– Η προσαρμογή των συντάξεων μέσω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης θα γίνει με την τροποποίηση του νόμου 3863 και την άμεση εφαρμογή των προβλέψεων του.
– Η μείωση του πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις στα 2.300 ευρώ το μήνα (από 2.773 ευρώ σήμερα) και του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.000 ευρώ το μήνα (από 3.680 ευρώ σήμερα)Â Â
– Η μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.
Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια, 1,16%, από 24 έως 27, 1,29%, από 27 έως 30, 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.
Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο επανυπολογισμός του συνόλου των συντάξεων σε ατομική βάση όπως περιέγραφε ο κ. Κατρούγκαλος θεωρείται αδύνατος.
Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, οι οποίες παραμένει άγνωστο αν θα γίνουν ή όχι αποδεκτές από την τρόικα, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει αμείωτες τις κύριες συντάξεις μεταφέροντας το βάρος σε όσους βγουν στη σύνταξη από δω και πέρα.
Κλειστές οι πόρτες της συναίνεσης από την αντιπολίτευση
Σαφή θέση κατά οποιασδήποτε μείωσης των συντάξεων, ή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών είχε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης, μετά την ενημέρωσή του από τον Γ. Κατρούγκαλο. «Η ΝΔ αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα διατυπώσει ξεκάθαρα τις απόψεις της», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «από την πρώτη ενημέρωση που είχε, το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση στις νέες συντάξεις», ενώ δεν άφησε περιθώρια ούτε για μελλοντική συνεννόηση. «Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει είναι μία συναίνεση στο λάθος», είπε, διευκρινίζοντας ότι «η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου».
Με ένα διπλό «όχι», τόσο σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη μείωση των συντάξεων, όσο και σε αύξηση των εισφορών -που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας- όπως χαρακτηριστικά είπε, «υποδέχθηκε» η Φώφη Γεννηματά την πρόταση του Γ. Κατρουγκαλου, στη συνάντησή τους. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία πάντως επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του τελικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή, πρότεινε τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Με μία ανάρτηση στο Facebook, απάντησε ο Στ. Θεοδωράκης στην «πρόκληση» του υπουργού Εργασίας σημειώνοντας ότι «οι συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους». Ο επικεφαλής του Ποταμιού ο οποίος βρισκόταν εκτός Αθηνών και έστειλε στη συνάντηση τον εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Αμυρά, στη δήλωσή του ξεκαθάρισε την αρνητική του θέση στην κυβερνητική πρόταση. «Καμία συζήτηση, καμία αλλαγή, καμία διόρθωση δεν μπορεί να γίνει επί των προτάσεών τους. Το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης. Στα θεάματα και στις παράτες να μην μας υπολογίζουν», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.
«Διαφωνώ, αλλά επιφυλάσσομαι να το μελετήσω πριν απαντήσω», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο ο Β. Λεβέντης. Ως βασική διαφωνία ανέφερε την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο οροφή συντάξεων, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να αγγίξει τους βολεμένους που υπάρχουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη ΝΔ και παίρνουν διπλές και τριπλές συντάξεις».
Την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.