Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Πεζοπορία σε μονοπάτια, αστρορειβασία και άλλες δραστηριότητες που κρύβει ο θαυμαστός κόσμος του βουνού

Πεζοπορία σε μονοπάτια, αστρορειβασία και άλλες δραστηριότητες που κρύβει ο θαυμαστός κόσμος του βουνού

0
pagkosmia-imera-vounou

Με τριήμερες εκδηλώσεις τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Βουνών (11/12) η ΟΡ.ΛΕ.ΞΑΝ.

Την Παγκόσμια Ημέρα Βουνών (11η Δεκεμβρίου) τίμησε και φέτος με το δικό της, ξεχωριστό τρόπο η Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης, η οποία πραγματοποίησε τριήμερο εκδηλώσεων που αφορούσαν τον θαυμαστό κόσμο των βουνών, της πεζοπορίας, της αστρορειβασίας και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε ως προσκεκλημένος της ΟΡ.ΛΕ.ΞΑΝ. ο Φοίβος Τσαραβόπουλος, ένας άνθρωπος με σημαντικές γνώσεις και εμπειρία γύρω από τα ορεινά μονοπάτια πεζοπορίας, καθώς ο ίδιος τα τελευταία 5 χρόνια «οργώνει» την Ελλάδα σε αναζήτηση παλιών μονοπατιών και προχωρά στη χαρτογράφηση τους.

Θετικές εντυπώσεις από τους συμμετέχοντες για το τριήμερο εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή (11/12) με συνάντηση μελών της ΟΡ.ΛΕ.ΞΑΝ. και φίλων της πεζοπορίας/ορειβασίας στο Café Bar «Αέρας», όπου υπήρξε απευθείας σύνδεση μέσω Skype με τον Μιχάλη Στύλλα, διαχειριστή του καταφυγίου «Χρ. Κάκαλος» στον Όλυμπο. Ο φιλοξενούμενος μίλησε μέσω του διαδικτύου για τη δραστηριότητα του καταφυγίου, τα μονοπάτια που υπάρχουν στον Όλυμπο και διάφορα θέματα που αφορούν την ορεινή πεζοπορία.

Την επόμενη ημέρα (Σάββατο 12/12), στη συνάντηση που υπήρξε στο κτίριο του ΠΑΚΕΘΡΑ, ο καλεσμένος Φοίβος Τσαραβόπουλος μίλησε στο κοινό (περίπου 30 άτομα) και ανέπτυξε τη δουλειά του σχετικά με τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών, ενώ παρουσίασε ενδιαφέρουσες ιστορίες από την εμπειρία του με τη συγκεκριμένη ενασχόληση. Στη συνάντηση μάλιστα παρευρέθηκε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού ΑΜΘ κ. Μιχάλης Αμοιρίδης ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους σχετικά με πιθανή μεταφορά και δημιουργία ανάλογου δικτύου στην οροσειρά της Ροδόπης.

Στην 3η και τελευταία ημέρα εκδηλώσεων (Κυριακή 13/12) η δράση μεταφέρθηκε στο ύψωμα της Καλαμού και στην πίστα mountainbike (περιοχή Λιβάδι), όπου οι περίπου 60 συμμετέχοντες απόλαυσαν αρκετές ώρες αστροπαρατήρησης, με τη συμβολή του μέλους του συλλόγου φίλων αστρονομίας ΑΜΘ, Νίκου Δημουλά, ο οποίος με το τηλεσκόπιο που είχε εγκαταστήσει έδινε τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να παρατηρήσουν αστέρια, πλανήτες και ουράνια σώματα. Ο καθαρός ουρανός ευνόησε στην αστροπαρατήρηση κι έτσι άπαντες έμειναν κατενθουσιασμένοι και ικανοποιημένοι από το θέαμα, ενώ οι διοργανωτές είχαν μεριμνήσει και κερνούσαν ζεστό ρόφημα (σαλέπι) καθώς η θερμοκρασία τις απογευματινές/βραδινές ώρες της Κυριακής σε αυτό το υψόμετρο έπεφτε στους… 0 βαθμούς.

Β. Γεωργιάδης: «Ένα χαρτογραφημένο και σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών θα αποτελέσει κίνητρο για τουρίστες»

Για το τριήμερο εκδηλώσεων μίλησε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης, Βασίλης Γεωργιάδης ο οποίος τόνισε:

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θέλαμε μέσα από εκδηλώσεις που αφορούν τα βουνά και τις δραστηριότητες που παρέχουν αυτά, να τιμήσουμε την παγκόσμια ημέρα που είναι αφιερωμένη σε αυτά. Φέτος είχαμε εστιάσει περισσότερο τη θεματολογία μας στα ορεινά μονοπάτια, την καταγραφή, διάνοιξη και σήμανσή τους και το τι μπορεί να σημαίνει η διάνοιξη ενός μονοπατιού στην πόλη μας και την περιοχή μας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι συμμετέχοντες έμειναν με θετικές εντυπώσεις».

Σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας μονοπατιών στον ορεινό όγκο της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα μονοπάτια, την πεζοπορία, ορειβασία, ορεινή ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες του βουνού να συνεργαστούμε, μαζί φυσικά με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, για να δημιουργηθεί ένα χαρτογραφημένο και σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών που θα αποτελέσει κίνητρο για τουρίστες – κυρίως από το εξωτερικό – να επισκεφθούν τον τόπο μας και να δουν από κοντά τις ομορφιές του, κάτι που ασφαλώς θα έχει πολλά οφέλη στην περιοχή».

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Πρόκειται για την ημέρα που μας θυμίζει πως τα βουνά είναι σημαντικά για το περιβάλλον, αλλά και τον άνθρωπο, για αυτό και πρέπει να τα διατηρήσουμε, χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση. Το γεγονός ότι καλύπτουν το 1/5 της ξηράς παγκοσμίως και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού αποδεικνύει τη σημασία τους, με την αποψίλωση των δασών να τροποποιεί την οικολογική ισορροπία, να συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια γιορτή για όλους ο 10ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Ξάνθης (+ΦΩΤΟ)

Διεξάγεται στο κέντρο της πόλης. Στις 13.30 οι απονομές   Μια γιορτή για όλους, ένα α…