Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σκιαγραφήθηκαν τα μεγάλα προτάγματα της Θράκης

Σκιαγραφήθηκαν τα μεγάλα προτάγματα της Θράκης

0
sinedrio-thrakon1

Οδικός χάρτης διεκδικήσεων για το μέλλον της Θράκης στο 10o Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών

Ένα συνέδριο «ζωντανό και διαφορετικό από τα άλλα» ήταν σύμφωνα με τους διοργανωτές του το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στις Φέρες Στο ψήφισμα του Συνεδρίου αναφέρονται οι βασικοί άξονες διεκδίκησης για το μέλλον της Θράκης, με πρωταρχική την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για τη σύσταση μίας διυπουργικής επιτροπής που θα αναλάβει τη σύνταξη και υλοποίηση ενός σύγχρονου σχεδίου -προγράμματος για την ανάπτυξη της Θράκης.

Όπως αναφέρουν στον απολογισμό τους οι διοργανωτές του συνεδρίου, το φετινό Συνέδριο θρακών ανταποκρίθηκε στην αποστολή του για τη χάραξη μιας διαφορετικής πορείας ικανής να αναδείξει τις προοπτικές ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της οικονομίας της Θράκης, γεγονός που αποδεικνύεται από τις εισηγήσεις των εξεχουσών προσωπικοτήτων που αποδέχτηκαν την πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής να συμμετάσχουν στο Συνέδριο και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου τιμώντας το παρελθόν, την ιστορία και τις προσωπικότητες της Θράκης ο κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, ανέπτυξε την πορεία και το όραμα του μεγάλου Θράκα επιστήμονα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Αμέσως μετά. ο κ. Λαμπάκης απέδωσε τιμητική πλακέτα στο μαθητή του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, Ορέστη Τσαταλμπασίδη για τη διάκρισή του στη 19η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων. Στη συνέχεια ο Επίκουρος Καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ Ηλίας Πετρόπουλος, έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας σκ. Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος, προτείνοντας παράλληλα τη δημιουργία Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Ερευνών με έδρα το Δήμο Αλεξανδρούπολης. κύρια αποστολή του οποίου θα είναι η ανάδειξη και προαγωγή της Ιστορίας και των αρχαιοτήτων της Θράκης μέσα από εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα σε συνεργασία τόσο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όσο και με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου οι εισηγητές αναφέρθηκαν στο παρόν και μέλλον της Θράκης καταθέτοντας τις προτάσεις τους και αναλύοντας ης προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Συγκεκριμένα ο κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Κοινωνιολόγος και Συγγραφέας, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των σχέσεων με τις γείτονες χώρες και την ανάδειξη της θρακικής γαστρονομίας. Ο κ. Γεώργιος Κρεμλής Προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε τη γεωπολιτική θέση της Θράκης και δη της Αλεξανδρούπολης επισημαίνοντας ότι με τη σωστή αξιοποίηση του λιμανιού και την ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού, η Αλεξανδρούπολη μπορεί να μετατραπεί σε αξιόλογο ενεργειακό κόμβο και διαμετακομιστικό κέντρο συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Την ίδια ημέρα το παρόν στο Συνέδριο έδωσε ο Πρόεδρος της πολιτικής παράταξης Το Ποτάμι, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη γεωπολιτική σημασία της Θράκης και στην ανάγκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια.

Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή ενώ ο κ. Νίκος Παπαθανασίου, Πρόεδρος TEE Θράκης, ανέλυσε τη συμβολή των υποδομών στην ανάπτυξη της Θράκης. Ο κ. Σπυρίδων Κουτρούμπας, Καθηγητής -Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δοσολογίας του Δ.Π.Θ, ανέλυσε τους στόχους και τις προοπτικές της σύνδεσης της Πανεπιστημιακής έρευνας με την πρωτογενή παραγωγή προτείνοντας πρωτοπόρες και καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας. Τέλος ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας & Θράκης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, εστιάζοντας στο μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης της Θράκης αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης στενών δεσμών με τις γείτονες χώρες καθώς μόνο με την κοινή συνεργασία μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή και να αναπτυχθούν εμπορικές τουριστικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες ενώ ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Νίκος Γκότσης, κατέθεσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση για την ανάδειξη του Δέλτα του Έβρου ως μοχλού ανάπτυξης για τον τουρισμό της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας των εισηγήσεων, εκπρόσωποι συλλόγων και ενώσεων είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους μεταξύ αυτών και οι Ενώσεις που στο παρελθόν είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου με την τέλεση Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες και την ανάγνωση του ψηφίσματος.

Ψήφισμα 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών

Το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών υιοθετεί και προτείνει ως άξονες και θέματα διεκδίκησης και υλοποίησης τα κάτωθι σημεία που δεν είναι μεγαλεπήβολα και ανέφικτα αλλά υλοποιήσιμα και μετρήσιμα.

Η κύρια ευθύνη για την κατάκτηση αυτών των στόχων, που είναι η έναρξη ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Θράκη ανήκει στην πολιτεία η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει τη Θράκη ως εφαλτήριο και πυλώνα για την νέα αναγεννητική πορεία της χώρας.

1. Άμεσα με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη σύνταξη και υλοποίηση ενός σύγχρονου σχεδίου -προγράμματος για την ανάπτυξη της Θράκης.

2. Θεσμοθέτηση τακτικών «συνάξεων» των θεσμικών εκπροσώπων της Θράκης με στόχο την επικαιροποίηση των προβλημάτων – αιτημάτων μας και τη δημιουργία δικτύου Θρακών προσωπικοτήτων που ζουν έξω από τη Θράκη και φίλων -υποστηρικτών του τόπου μας.

3. Η γεωπολιτική θέση της Θράκης δεν ευνοεί έργα και πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή, όπως το γκρέμισμα του «φράχτη του Έβρου» και η δημιουργία HOT SPOT.

4. Ανάδειξη του ρόλου και των δυνατοτήτων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων ως σημαντικού αναπτυξιακού πόλου της Θράκης και σύνδεση του με την Εγνατία οδό και τη ΒΙΠΕ.

5. Αναμόρφωση και λειτουργία των ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ της Θράκης και επίλυση του προβλήματος καταβολής της υποχρέωσης από την πολιτεία της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας 12% των επιχειρήσεων της περιοχής.

6. Επαγρύπνηση για την απειλή από την σχεδιαζόμενη ΕΟΖ μέσω των φορολογικών ζωνών που σχεδιάζει η κυβέρνηση και της πίεσης για τη λειτουργία των χρυσωρυχείων και τροποποίηση του μεταλλευτικού κώδικα ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν ουσιαστικό λόγο στην δημιουργία επενδύσεων.

7. Άμεση αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της Θράκης όπως του ζεόλιθου, του πρωτογενούς τομέα και της γεωθερμίας

8. Οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος των πλημμυρικών καταστροφικών φαινομένων με αντιπλημμυρικά έργα και ισχυρά αναχώματα, για να γίνει ο Έβρος πηγή πλούτου για τους κατοίκους της περιοχής.

9. Ενίσχυση των πρωτοβουλιών διασυνοριακής συνεργασίας με την Τουρκία με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και των κακών πολιτικών.

10. Πρωτοβουλίες και έργα για την ανάδειξη και ανάπτυξη της Σαμοθράκης, ενός νησιού με μεγάλη αξία για τη χώρα και τεράστιες δυνατότητες με σύνδεση ενός τόξου που θα αφορά την Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη- Ίμβρο-Τσανάκαλε και Αίνο.

11. Παροχή κινήτρων για δημόσιους υπαλλήλους για τη δημογραφική ενίσχυση της Θράκης.

12. Οριστική λύση της επιδότησης ενοικίου στους παλιννοστούντες ομογενείς που ζουν στη Θράκη ως και την επαναχορήγηση της σύνταξης στους δικαιούχους καθόσον υπαιτιότητα της πολιτείας πτωχοποιήθηκε σε επικίνδυνο βαθμό επιβίωσης πληθυσμιακά από τμήμα της Θράκης.

13. Επέκταση του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου μέχρι και το Ορμένιο για την θεμελίωση του ανταγωνιστικού κομίστρου ενός τόξου που θα αφορά την Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη -Ίμβρο -Τσανάκαλε -Αίνο.

14. Άνοιγμα της σχολής των δοκίμων αστυφυλάκων Ξάνθης.

15. Ενίσχυση από το κεντρικό κράτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με δεδομένο ότι προσθέτει κοινωνική πολιτιστική και οικονομική αξία στις τοπικές κοινωνίες της Θράκης

16. Παρέμβαση της Πολιτείας επιτέλους στο ΔΕΛΤΑ του ‘Εβρου, προκειμένου διατηρώντας την αρχιτεκτονική του τοπίου να δοθεί λύση στα προβλήματα των κατ’ ουσίαν προστατών των εκεί συνόρων μας ήτοι αλιέων, κτηνοτρόφων κ.λ.π.

Κική Ηπειρώτου – Γνώμη
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Ακολουθίες του Δωδεκαημέρου στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας

Το ωρολόγιο πρόγραμμα έως τα Θεοφάνια Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Δωδεκαημέρ…