Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 6.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην Ξάνθη!

6.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην Ξάνθη!

0
kokkina-daneia

«Παγωμένη» η διαδικασία πλειστηριασμών από αρχές του έτους

Έχουν αλλάξει χέρια πολλά καταστήματα στα 5 χρόνια

«Εφιάλτης» για 6.000 νοικοκυριά στην Ξάνθη! Κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνεια που πήραν για να τα αγοράσουν! Η τύχη των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που σε πανελλαδική κλίμακα ανέρχονται σε 200.000 οικογένειες θα κριθεί στις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να σημειώσουμε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, το οποίο σημειωτέον θέλει χαμηλότερο όριο «προστασίας» της πρώτης κατοικίας από «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ενώ επιθυμεί διακαώς την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων με την είσοδο νέων επενδυτών.

Προστατευμένα από πλειστηριασμούς μέχρι τέλος του 2015

«Παγωμένη» ήταν και παραμένει η διαδικασία πλειστηριασμών από την 1η του Γενάρη του 1015. Όπως μας εξηγεί η συμβολαιογράφος κα Κωνσταντίνα Νταϊλιάνη έχουν πάρει αναστολή όλοι οι πλειστηριασμοί από τις αρχές του έτους και κάθε μήνα ανανεώνεται η αναστολή της διαδικασίας με σχετική ΚΥΑ. Ιδιαίτερα δε μετά τα capital controls και κατόπιν προεδρικής διάταξης έχει απαγορευτεί ακόμη και η κοινοποίηση Διαταγής πληρωμής από τους Δικαστικούς Επιμελητές που αποτελεί μια προδιαδικασία της εκτέλεσης πλειστηριασμού. Εκτιμάται δε ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του έτους κι έτσι τουλάχιστον μέχρι τότε τα νοικοκυριά θα είναι προστατευμένα.

Πολλά καταστήματα άλλαξαν χέρια μέσα σε 5 χρόνια

Και μπορεί μεν επί ένα σχεδόν χρόνο να μην γίνονται πλειστηριασμοί σε σπίτια ή καταστήματα ωστόσο δεν ήταν αυτή η εικόνα τα τελευταία 5 χρόνια! Σύμφωνα με την κα Νταϊλιάνη πολλά καταστήματα και ακίνητα στην Ξάνθη έχουν αλλάξει χέρια και τα περισσότερα πήγαν στις τράπεζες και ιδίως σ’ αυτές που είχαν δώσει πολλά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.   Δικαστικός Επιμελητής με 30χρονη εμπειρία χαρακτηρίζει «πολύ δύσκολη την κατάσταση» πριν το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και εκτιμά πως θα υπάρξει έξαρσή τους μόλις αρθούν τα μέτρα προστασίας. Εκτιμά δε πως αν δεν ληφθούν μετά προστασία της πρώτης κατοικίας πολλοί θα χάσουν τα σπίτια τους καθώς είναι 5.500 – 6000 τα κόκκινα δάνεια στην Ξάνθη!

Δεν είναι μπαταξήδες απλά έπεσαν έξω στον προγραμματισμό τους

Σύμφωνα με τον Δικαστικό Επιμελητή το προφίλ του δανειολήπτη με «κόκκινο» δάνειο δεν είναι αυτό του «μπαταξή». Δεν είναι ο τύπος που δεν θέλει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του αλλά αυτός που …ξανοίχτηκε με δάνεια και με μεγάλες δόσεις και όταν ήρθε η κρίση και έγιναν οι περικοπές μισθών δεν μπορεί να τις καλύψει. Υπάρχει περίπτωση στην Ξάνθη με ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων που είχαν μηνιαία δόση 2.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια ενώ είχαν μισθό 5.000 ευρώ οι δυο τους και όταν έγιναν οι περικοπές βρέθηκαν να μην μπορούν να πληρώσουν μια τόσο υψηλή δόση! Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση!

Και χωρίς σπίτι και χρεωμένος…

Σε έναν ενδεχόμενο πλειστηριασμό, ο πλειοδότης θα δώσει ελάχιστα για να το αποκτήσει επειδή έχουν πέσει οι τιμές και έτσι ο άνθρωπος που χάνει το σπίτι του βρίσκεται ακόμα χρεωμένος! Επίσης, θα κινδυνεύει και η υπόλοιπη περιουσία των εγγυητών και θα ζήσουμε εικόνες Ισπανίας. Επίσης οι τράπεζες θα μαζεύουν σπίτια και καταστήματα καθώς έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη και η κτηματαγορά έχει νεκρωθεί. Άτομα του χώρου εκτιμούν πως θα εφαρμοστεί ένα μοντέλο τύπου leasing από τις τράπεζες. Δηλαδή θα τους παίρνουν τα σπίτια αλλά δεν θα τους κάνουν έξωση αλλά θα τους τα νοικιάζουν! Κι έτσι ο δανειολήπτης που έχει ήδη πληρώσει τα μαλλιοκέφαλα τους στις δόσεις για το σπιτάκι του και το χάνει και πληρώνει ενοίκιο για να μένει σ’ αυτό που πλήρωσε για να αποκτήσει. Πρόκειται για το μοντέλο της υφαρπαγής της ιδιοκτησίας που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ευρώπη κυρίως στην Γερμανία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…