Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Ο Άγγλος που ανέβηκε στη Ροδόπη και τερμάτισε πρώτος

Ο Άγγλος που ανέβηκε στη Ροδόπη και τερμάτισε πρώτος

0
charlie-sharpe

Συνέντευξη με τον Βρετανό δρομέα Τσάρλι Σαρπ που αναδείχθηκε νικητής στον φετινό υπερ-μαραθώνιο βουνού «ROUT»

«Η διαδρομή ήταν πανέμορφη και παράλληλα μία πρόκληση για τους δρομείς»

Ο υπερ-μαραθώνιος «Rodopi Advendurun/ROUT 2015» πέρασε εδώ και μερικά 24ωρα στην ιστορία, με τη φετινή διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου να χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο επιτυχημένες στην 7ετή παρουσία του θεσμού για διάφορους λόγους. Εκτός από το οργανωτικό κομμάτι όπου όλα κύλησαν ομαλά, διάφορα στατιστικά στοιχεία αποτέλεσαν ρεκόρ, καθώς οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο (περισσότερες από 250), με τους διοργανωτές να αναγκάζονται να δώσουν έγκριση στις 160 που είναι και το ανώτατο όριο για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Παράλληλα από τους 160 δρομείς που στάθηκαν στην εκκίνηση στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου, οι 111 ολοκλήρωσαν με επιτυχία την προσπάθεια – αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ – ενώ ο μεγάλος νικητής Τσάρλι Σαρπ (Charlie Sharpe) τερμάτισε σε 23 ώρες και 5 λεπτά, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αγώνα (το προηγούμενο κατείχε από το 2013 ο Νικόλαος Πετρόπουλος με 23ω.49λ.).

«Απερίγραπτα τα συναισθήματα κατά τη διαδρομή του ROUT»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον 26χρονο Βρετανό δρομέα ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξη μίλησε για τον αγώνα και το ρεκόρ που σημείωσε, αλλά και την εμπειρία του στη διαδρομή των 164χλμ. μέσα από τα μονοπάτια και τις πλαγιές της οροσειράς της Ροδόπης. Αναλυτικά η συνέντευξη:

«Ε»: Είχες ξαναέρθει στην Ελλάδα πριν την πρόσφατη συμμετοχή σου στον αγώνα Rodopi Advendrurun/ROUΤ;

C.S.: «Όχι αυτή ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Ελλάδα και μου άρεσε πολύ το ταξίδι, τόσο λόγω του αγώνα και όσων συνάντησα εκεί όσο και από τα υπόλοιπα μέρη που είδα στην περιοχή της Ξάνθης. Θα ήθελα όμως να ξαναέρθω τόσο στην περιοχή σας αλλά και να δω άλλα μέρη της Ελλάδας».

«Ε»: Πότε ξεκίνησες να τρέχεις σε υπερ-μαραθώνιους;

C.S.: «Για πρώτη φορά έτρεξα σε αγώνα “ultra” το 2010 και από τότε έχω τρέξει σε περίπου 200 αγώνες διαφόρων αποστάσεων. Οι αγώνες που προτιμώ είναι των 100 μιλίων (σ.σ. 164 χλμ. όπως και ο ROUT) και όσο περισσότερα βουνά και λόφους έχουν τόσο περισσότερο μου αρέσουν».

«Ε»: Επομένως σου άρεσε η διαδρομή του αγώνα ROUT στην οροσειρά της Ροδόπης.

C.S.: «Ναι απόλαυσα πολύ τη μορφολογία του εδάφους με τα πολλά ανηφορικά και κατηφορικά κομμάτια και εντυπωσιάστηκα από τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής απ’ όπου περνούσε η διαδρομή η οποία ήταν μία πρόκληση ακόμη και για έμπειρους δρομείς. Η διαδρομή είχε πολύ καλή σηματοδότηση και ήταν σχεδόν αδύνατο να χάσει κάποιος το δρόμο και περνούσε από τοπία εξαιρετικής ομορφιάς. Κάποιες στιγμές κατά τη διάρκεια της προσπάθειας είχε τόση ησυχία, χωρίς κανέναν ήχο ούτε καν ακουγόταν ο άνεμος και ένιωθες ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος επάνω στη γη, ενώ τις βραδινές ώρες επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι εκτός από το φως των αστεριών και τα συναισθήματα ήταν απερίγραπτα. Με την ευκαιρία να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην ομάδα που οργάνωσε τον αγώνα, έκαναν πολύ καλή δουλειά και όλα ήταν τέλεια. Επίσης στο σημείο συνάντησης (Δασικό Χωριό) υπήρχε μία πολύ φιλική και θετική ατμόσφαιρα».

«Ε»: Το περίμενες ότι θα τερματίσεις 1ος καταρρίπτοντας μάλιστα το ρεκόρ αγώνα;

C.S.: «Υπολόγιζα ότι θα ολοκληρώσω τη διαδρομή σε περίπου 24 ώρες. Ασφαλώς σε τέτοιες διοργανώσεις δεν βλέπω ανταγωνιστικά τον αγώνα αλλά επικεντρώνω την προσοχή μου στη διαδρομή και το ρυθμό τρεξίματος, ώστε να ολοκληρώσω με επιτυχία την προσπάθεια και να απολαύσω τη συμμετοχή. Όταν έφτασα στο 130ο χλμ. της διαδρομής και ήμουν ακόμη 1ος συνειδητοποίησα ότι μπορώ να τερματίσω στην πρώτη θέση και μπορούσα να κάνω κάτω από 24 ώρες, γεγονός που μου έδωσε κουράγιο και έβαλα τα δυνατά μου για να τερματίσω σε χρόνο κάτω από 23 ώρες, κάτι που τελικά δεν κατάφερα όμως για 5 λεπτά!. Πάντως με το χρόνο που έκανα σε μία τέτοια απαιτητική διαδρομή δεν θα με ένοιαζε σε όποια θέση κι αν τερμάτιζα».

«Ε»: Θα βάλεις στο πρόγραμμα σου τη συμμετοχή και στον ROUT της επόμενης χρονιάς (Οκτώβριος 2016);

C.S.: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη για την επόμενη χρονιά, εκτός από τη συμμετοχή σε έναν αγώνα στην Αγγλία απόστασης 300χλμ. που έχω προγραμματίσει για τα τέλη του επόμενου Σεπτεμβρίου. Οπότε το να πάρω λίγες ημέρες αργότερα μέρος στον αγώνα της Ροδόπης δεν είναι καλή ιδέα… Πάντως καθώς έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από τη διοργάνωση του ROUT θα προσπαθήσω να ξαναέρθω κάποια στιγμή στο μέλλον, τόσο στην Ξάνθη όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας!».

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Τάι Τσι & Τσι γκονγκ την Κυριακή

Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αγριάνη Την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11.00 το Κέντρο…