Προγράμματα ευρωπαϊκής κινητικότητας για εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση νέων
Σημαντικό ‘bonus’ στο βιογραφικό ακόμα και η σύντομη παραμονή σε ευρωπαϊκή χώρα
Η «Νεολαία σε Κίνηση», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της απασχόλησης των νέων μέσω της κινητικότητας, βρίσκεται στην Ξάνθη από χθες και θα παραμείνει μέχρι σήμερα, στήνοντας ειδικά διαμορφωμένα σπιτάκια ενημέρωσης στην Κεντρική Πλατεία.
Αυτά τα περίπτερα θα αποτελέσουν πηγές άντλησης πληροφοριών για τους νέους, σχετικά με τις δυνατότητες εκπαίδευσης ή επαγγελματικής τους κατάρτισης στο εξωτερικό, τις οποίες παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα μπορέσουν να έρθουν και σε επαφή και να συζητήσουν με άλλους νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτές. Οι επισκέπτες θα παρευρεθούν στις παρουσιάσεις διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα EURES, το πρόγραμμα ERASMUS+ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία και το πρόγραμμα ERASMUS για νέους επιχειρηματίες. Επίσης, ο ΕΟΠΠΕΠ θα παρουσιάσει τη διαδικτυακή διαδραστική πύλη «Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Εφήβων» και την πύλη «Δια Βίου Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας ενηλίκων», καθώς και τις υπηρεσίες Euroguidance και τα έγγραφα Europass, για όλους, όσοι ενδιαφέρονται να μετακινηθούν στην Ευρώπη για σπουδές ή εργασία.
«Τα προγράμματα κινητικότητας στην Ευρώπη δεν προωθούν τη μετανάστευση νέων»
Το «Ε», σε επίσκεψη του στο χώρο της εκδήλωσης, συνομίλησε με τον Αναπληρωτή Επικεφαλής, Αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Περουλάκη Άρη, ο οποίος μας ενημέρωσε πως αντίστοιχες εκδηλώσεις γίνονται συνήθως δύο φορές το χρόνο, μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο, περίοδοι όπου οι νέοι βρίσκονται στα σχολεία και τις σχολές τους, με φετινή επιλογή την πόλη της Ξάνθης, δίνοντας σταδιακά βαρύτητα και σε μικρότερες πόλεις με ζωντανό και δραστήριο νεανικό πληθυσμό.
Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Περουλάκης, πρόκειται για προγράμματα κινητικότητας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία επιτρέπουν στη νεολαία να κινηθεί στην Ευρώπη στα πλαίσια της εκπαίδευσης, της πρακτικής άσκησης, της κινητικότητας των επιχειρηματιών, ακόμα και της εθελοντικής εργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αντιπαραβάλλοντας την άποψη πολλών, οι οποίοι κατηγορούν τη δράση τους, σε καμιά περίπτωση αυτά τα προγράμματα δεν προάγουν τη μετανάστευση των νέων, αντίθετα αποτελούν σημαντικό προσόν στην απαιτητική αγορά εργασίας. Μάλιστα, μοιραζόμενος μία από τις προσωπικές εμπειρίες του, μας είπε πως κάποτε τον πλησίασε ένας νέος, λέγοντάς του πως διαθέτει οχτώ πτυχία και ο ίδιος τον συμβούλεψε πως δε χρειάζονται οχτώ πτυχία, αλλά μια εξάμηνη τουλάχιστον διαμονή σε ευρωπαϊκή χώρα, η οποία προσδίδει επιπλέον πόντους στο βιογραφικό και θέτει κάποιον σε σοβαρή υποψηφιότητα για τις επιθυμητές εργασιακές θέσεις.
‘Erasmus+’: Ένα πρόγραμμα για όλους τους νέους
Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), μας κατατόπισε σχετικά με ένα από τα προγράμματα, το ‘Erasmus+΄, του οποίου η δράση εκτείνεται από το 2014 έως το 2020 και αφορά την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη μη τυπική μάθηση νέων και το μαζικό αθλητισμό. Από αυτό το πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν εκπαιδευτικοί, φοιτητές, ΜΚΟ, επιμελητήρια, ΚΕΚ και γενικότερα οποιοδήποτε πρόσωπο με νομική υπόσταση και ενισχύει σημαντικά τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οργανώσεων νεολαίας, καθώς και μεταξύ εκπαιδευτικού και εργασιακού χώρου.
Â
Χ.Π.