Από τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι μετεγγραφές φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Σε ισχύ η νέα ρύθμιση νόμου με το πλαφόν μεταφοράς θέσεων να καθορίζεται στο 15% του συνόλου των θέσεων κάθε σχολής
Από τις 10 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η διαδικασία ηλεκτρονικών προεγγραφών των επιτυχόντων σε τμήματα και σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, η οποία διήρκεσε μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Φέτος, για πρώτη φορά, τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής προεγγραφής, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, και της αποστολής των δικαιολογητικών εγγραφής των επιτυχόντων, χωρίς να απαιτείται η μετάβασή τους στα τμήματα επιτυχίας. Έτσι, οι επιτυχόντες απαλλάχθηκαν από το κόστος της μετακίνησής τους, με αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της διαδικασίας. Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου (ταχυδρομική σφραγίδα), οι προεγγραφέντες επιτυχόντες όφειλαν να αποστείλουν στην γραμματεία του τμήματος που πέτυχαν με ταχυμεταφορά (courier) ή αυτοπροσώπως την συγκεκριμένη αίτηση προεγγραφής και τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Τέλος, η γραμματεία του τμήματος ή σχολής, για την ολοκλήρωση της εγγραφής, ελέγχει και αντιπαραβάλλει τα δικαιολογητικά που απέστειλαν οι εισαγόμενοι με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων και με τον πίνακα των εισαγομένων που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση. Στην ίδια προθεσμία ολοκληρώθηκε και η εγγραφή των εισαγομένων στις θέσεις εισακτέων πέραν του καθορισθέντος αριθμού εισακτέων, με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Ξεκινά η διαδικασία μετεγγραφών μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών
Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των μετεγγραφών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από το Υπουργείο Παιδείας. Η κα Ιωακειμίδου, από την γραμματεία του της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, μας ενημέρωσε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης δηλώσεων των μετεγγραφών από το Υπουργείο, αλλά αναμένεται τις επόμενες μέρες, με την κατάσταση φέτος να διαγράφεται πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι και την μεγάλη μετακίνηση φοιτητών που παρατηρήθηκε. Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος η πλατφόρμα των μετεγγραφών άνοιξε στις 9 Οκτωβρίου και έκλεισε στις 17 Οκτωβρίου. Το πιθανότερο είναι και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος οι αιτήσεις των μετεγγραφών να γίνουν στις αρχές Οκτωβρίου. Επίσης, η κα Μπουραζάνη από το γραφείο Μέριμνας του ΔΠΘ μας πληροφόρησε ότι έχουν ξεκινήσει οι υποβολές αιτήσεων για τις φοιτητικές εστίες, που υποβάλλονται στις γραμματείες του κάθε Τμήματος και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο.
Οι αλλαγές που έφερε η νέα νομοθετική ρύθμιση
Φέτος για τις μετεγγραφές θα εφαρμοστεί η ρύθμιση του νόμου, που προβλέπει μεταφορά θέσεων σε ποσοστό 15%, ενώ η κατάληψη των θέσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί με βάση το άθροισμα μοριοδοτούμενων κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Όπως μας ενημέρωσαν επίσης από την γραμματεία του Πολυτεχνείου του ΔΠΘ, παρότι μέχρι τώρα η αναφορά των ΑΕΙ και ΤΕΙ προς το υπουργείο Παιδείας για τις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών αποστελλόταν μέχρι την 1η Μαρτίου, λόγω της νέας ρύθμισης δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου ώστε να υπολογίσουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι. Χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής δίνεται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.
Τι ορίζεται για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016
Σύμφωνα με την νέα νομοθετική ρύθμιση, δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν. Επίσης, μετεγγραφή δεν είναι δυνατή από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένα μεγαλύτερο ποσοστό.
Η μοριοδότηση βάσει των οικονομικών δεδομένων ορίζεται ως εξής: Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ δίνοντας 5 μόρια, 4 μόρια για ποσό από 3.001 έως 6.000 ευρώ, 3 μόρια για ποσό 6.001 έως 9.000 ευρώ. 3 μόρια λαμβάνει επίσης ο δικαιούχος αν είναι ορφανός και από τους δύο γονείς, 2 μόρια αν είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας, ενώ 1 μόριο αν είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας. Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών κάποιου αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μια σειρά ακόμη από περιπτώσεις μοριοδοτούν την δυνατότητα μετεγγραφής, ενώ δικαίωμα δεν έχουν οι φοιτητές, στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη ή φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους.