Λιγοστοί επισκέπτονται τους προεκλογικούς ξύλινους οικίσκους των κομμάτων, χωρίς ενδιαφέρον για κάποια προγραμματική ενημέρωση
Απαξίωση της εκλογικής αναμέτρησης από τους πολίτες, αλλά και πρωτοφανής απουσία των ξένων ΜΜΕ
Μπορεί να βρισκόμαστε στις τελευταίες ώρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου, αλλά λίγα είναι αυτά που θυμίζουν προεκλογική περίοδο. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό τους αγώνα εδώ και μέρες, με τις τελευταίες επαφές να αναμένονται αύριο, στην τελική ευθεία πριν την κάλπη. Το μειωμένο ενδιαφέρον του κόσμου αποτυπώνεται και στις ελάχιστες επισκέψεις που έχουν οι ξύλινοι οικίσκοι των κομμάτων που έχουν στηθεί γύρω από τις δύο πλατείες της πόλης. Λίγοι αυτοί που προσέρχονται να πάρουν ψηφοδέλτια και ακόμη λιγότεροι αυτοί που σταματούν για να ρωτήσουν και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και τις θέσεις του κάθε κόμματος. Εξάλλου, με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε μία χρονιά, δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες διαφοροποιήσεις στην στάση και τις θέσεις των πολιτικών ομάδων.
Βεβαιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, χαμηλό προφίλ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Στο ‘’στρατόπεδο’’ του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης επικρατεί αισιοδοξία και μια ασφάλεια για το εκλογικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Η αλλαγή πλεύσης και η αθέτηση πολλών προεκλογικών υποσχέσεων του Ιανουαρίου δεν φαίνεται να κλονίζει τα στελέχη του κόμματος. Από την άλλη, το ‘’αντίπαλον δέος’’, που ακούει στο όνομα Νέα Δημοκρατία, φαίνεται να κρατά χαμηλότερο προφίλ, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο μέσω επαφών και συναντήσεων. Στον οικίσκο των ΑΝΕΛ ακούει κανείς για κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις που θέλουν και πάλι το κόμμα εκτός Βουλής, αλλά με βέβαιη την πεποίθηση ότι θα πετύχουν και πάλι μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα τραπεζάκια των νεώτερων κομμάτων που δεν έχουν πολύχρονη παρουσία σε εκλογικές αναμετρήσεις, όπως είναι το ΠΟΤΑΜΙ και το ΕΠΑΜ, υπάρχει μια σχετική κινητικότητα με πλούσιο έντυπο υλικό προς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων. Ένας από τους κύριους ‘’φόβους’’ πάντως σε όλες τις παρατάξεις είναι η αποχή, αφού φαίνεται ότι για άλλη μία φορά πολλοί δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, σε μια περιοχή με παραδοσιακά μεγάλη αποχή, αφού έχουν πάψει να πιστεύουν ότι η ψήφος τους κρίνει κάτι.
Ακόμη και τα ξένα ΜΜΕ γύρισαν την πλάτη στις εκλογές
Στους προεκλογικούς δρόμους της χώρας δεν συναντά κανείς ξένους ανταποκριτές να τρέχουν ανάστατοι με ένα μπλοκάκι ή ένα μαγνητοφωνάκι ανά χείρας και μυριάδες απορίες στο βλέμμα, όπως γινόταν μέχρι και το Δημοψήφισμα. Όσο και αν οι Έλληνες δημοσιογράφοι τις ονομάζουμε «κρίσιμες», οι ξένοι συνάδελφοι και τα ειδησεογραφικά τους πρακτορεία δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη. Προφανώς, με την συμφωνία υπογεγραμμένη και τα περιθώρια στενά για διαφορετικές πολιτικές κινήσεις από όποιον εκλεγεί, μειώνεται και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Με την Ευρώπη να κινείται στον ρυθμό του προσφυγικού, τα ξένα μέσα προτιμούν την δεδομένη στιγμή να στείλουν κάποιον δημοσιογράφο στη Λέσβο ή την Κω, παρά στην Αθήνα. Πολιτικοί αναλυτές που δέχονταν δεκάδες αιτήματα για συνέντευξη την παραμονή του δημοψηφίσματος, τώρα τα μετρούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τα ελληνικά πρωτοσέλιδα φαίνεται να έχουν κουράσει του ευρωπαίους αναγνώστες, που είναι αλήθεια ότι έχουν ασχοληθεί αρκετά με την χώρα μας.