Κόσμος πάει κι έρχεται από την στοά Λαλαζήση και μόνο ο δήμος δεν καθαρίζει
Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται ότι ο δήμος αδιαφορεί – «Θα παρέμβουμε», λέει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας
Μια εικόνα της Ξάνθης του 1880 – η Στοά Λάλα Ζήση – επιμένει να αντιστέκεται στο χρόνο και στην εγκατάλειψη και να δίνει το παρών στο παρόν της πόλης, συνδέοντας το πολύβουο κέντρο της με το παρελθόν της όπως αυτό αποτυπώνεται σε μια απόμακρη φωτογραφία εποχής κιτρινισμένη από το χρόνο!. Και θα’ χαν όλα πάρει μια ειδυλλιακή μορφή αν στην εικόνα δεν παρεμβάλλεται μια όχι και τόσο ειδυλλιακή πραγματικότητα που τη «λερώνει» από τα πολλά σκουπίδια που υπάρχουν πεταμένα τριγύρω και την εμφανή εγκατάλειψη όλου του χώρου.
Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται ότι ο δήμος αδιαφορεί
Η στοά χρησιμοποιείται και σήμερα παρότι μεγάλο μέρος της έχει καταληφθεί από το μεγάλο εμπορικό κέντρο που χτίστηκε εκεί τη δεκαετία του 1990 και ο γερο- πλάτανος είχε κοπεί κατά την αργία της Πρωτομαγιάς παρά τις διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών – όπως μας λένε οι απόγονοι αυτών. Συνδέει την οδό Δαγκλή με την οδό Μ. Καραολή και πολύς κόσμος την διασχίζει καθημερινά περπατώντας στις μεγάλες πλάκες του παλιού καλντεριμιού του εμπορικού κέντρου που όταν χτίστηκε από τους Ζαγοροχωριανούς μαστόρους από την Λάιστα που ήταν παππούδες του κ. Λαλαζήση που είναι και ιδιοκτήτης μεριδίου στη στοά, περιελάμβανε 23 καταστήματα και 2 φούρνους, δηλαδή ήταν ένα εμπορικό κέντρο της Ξάνθης. Τώρα η εμπορική δραστηριότητα στην στοά περιορίζεται σ’ ένα καφενείο και ένα φωτεινό ζαχαροπλαστείο το chocolat που είναι η ανακαινισμένη και διάδοχη κατάσταση του παλιού με τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού που αγόραζε όλη η Ξάνθη. Δυο νέα παιδιά η Θεοδωρίδου Ελένη και ο Βαγγέλη Πλης έχουν ανακαινίσει το ζαχαροπλαστείο και προσπαθούν να αφήσουν την δική τους σφραγίδα. Όμως δεν είναι διόλου ευχαριστημένοι από την συμπεριφορά του δήμου ο οποίος: «κωφεύει» στις απανωτές επικλήσεις τους να στείλει συνεργείο να καθαρίσει το χώρο επικαλούμενος ότι είναι ιδιωτικός: «Από πότε ο δρόμος είναι ιδιωτικός; Απ’ εδώ καθημερνά περνούν εκατοντάδες πολίτες, έρχονται σχολεία. Ο χώρος είναι επισκέψιμος, Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε όμως χρειάζεται και η παρέμβαση του δήμου., λέει η κα Θεοδωρίδου. «Είναι ντροπή να έχουμε ένα τέτοιο χώρο στο κέντρο της πόλης και να έχει τόσα σκουπίδια. Μας λένε ότι είναι ιδιόκτητος χώρος. Μα ο δρόμος είναι κοινόχρηστος δεν είναι ιδιωτικός και επιπλέον εκεί υπάρχουν 3 μαγαζιά που πληρώνουν δημοτικά τέλη και καθαριότητα δεν έχουν» , διαμαρτύρεται ο κ. Λαλαζήσης.
«Θα παρέμβουμε», λέει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας
Το «Ε» απευθύνθηκε στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Φερντούν Χασάνογλου ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει αυτεπιστασία του χώρου και να στείλει συνεργείο καθαρισμού αναγνωρίζοντας την υποχρέωη του δήμου να φροντίζει για την καθαριότητα και να παρεμβαίνει για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Δήλωσε δε πως μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται για ανάλογες περιπτώσεις και στο προσωπικό του τηλέφωνο στην υπηρεσία στο: 25410 63738.