Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Αλληλεγγύη: Το όπλο των λαών»

«Αλληλεγγύη: Το όπλο των λαών»

0
prosfyges-allileggii

Ομάδα υποστήριξης στην Ξάνθη υπέρ των προσφύγων πολέμου – Συμμετοχή του Συλλόγου «Βάτραχοι» με μίσθωση φορτηγού για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Μια προσωπική «ανάγκη» που έγινε μια μεγάλη αγκαλιά για ανθρώπους άγνωστους, αλλά τόσο οικείους

Είναι δύσκολο να μην αισθάνεται κανείς συγκλονισμένος, τόσο από την κλίμακα, όσο και από την κτηνωδία της σύρραξης στη Συρία, τον μαζικό εκτοπισμό και τον βαθύ πόνο που έχει προκαλέσει σε αμέτρητους ανθρώπους. Δεν ήταν, όμως, μόνο μοίρα των άλλων να γίνονται πρόσφυγες στην Ελλάδα. Και οι Έλληνες έφτασαν κάποτε κυνηγημένοι στη Συρία, ζητώντας προστασία. Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύσαμε μια σπάνια φωτογραφία στην οποία διακρίνονται Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία να καταφεύγουν στο Χαλέπι, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Τότε, 17.000 εξαθλιωμένοι Έλληνες κατέφθασαν στις μεγάλες Συριακές πόλεις για να εγκατασταθούν πρόσκαιρα ή και μόνιμα. Ανάλογες σκηνές, αντεστραμμένες όμως, συμβαίνουν σήμερα στις πλατείες, τα λιμάνια και τα νησιά της Ελλάδας. Η Ιστορία δοκιμάζει τον ανθρωπισμό των Ελλήνων.

Η μεγαλύτερη τραγωδία του 21ου αιώνα

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει περιγράψει την σύρραξη στη Συρία ως «τη μεγάλη τραγωδία αυτού του αιώνα, μια επονείδιστη ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσε πόνο και εκτοπισμό πληθυσμού χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία». Πριν μερικές εβδομάδες δημοσιεύτηκαν βίντεο που δείχνουν μεγάλο αριθμό πολιτών να σκοτώνονται στις πόλεις έξω από τη Δαμασκό και πιθανώς από χημικά όπλα. Ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία έχει φτάσει επισήμως τα 2 εκατομμύρια. Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο από αυτούς είναι παιδιά, και πολλά απ’ αυτά κάτω των 11 ετών. Αλλά όπως με όλες τις στατιστικές, έτσι και αυτά τα νούμερα μας δείχνουν μόνο ένα κομμάτι της πραγματικής εικόνας. Πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται η ιστορία ενός ανθρώπου που έχει υποστεί μία απερίγραπτη απώλεια. Όλοι τους θέλουν να μπορέσουν να ξαναρχίσουν τις ζωές τους, και όλο και περισσότεροι απ’ αυτούς θεωρούν πλέον ότι ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουν είναι σε μια άλλη, ασφαλή χώρα. Παρά τον πόνο και τα βάσανα που έχουν υποφέρει αυτοί οι άνθρωποι στη Συρία, η ζωή τους ως πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μια προσωπική ανάγκη που έγινε μεγάλη ‘’αγκαλιά’’

Παρά τα όσα λέγονται από επίσημα χείλη και τις ακραίες τοποθετήσεις κάποιων ανθρώπων, που δεν τιμούν με την στάση τους όχι το πολυδιαφημισμένο «αθάνατο ελληνικό πνεύμα», αλλά την ανθρώπινη φύση, υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις. Δεν ακυρώνονται, ασφαλώς, όσες προσπάθειες καταβάλλονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προσφύγων. Αυτό, όμως, που έχει μεγαλύτερη σημασία, όχι τόσο από πλευράς υλικού μεγέθους, αλλά κυρίως προσωπικής διάθεσης και προαίρεσης, είναι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, που στις μέρες μας αποκτούν επιπρόσθετη σημειολογική αξία. Μια τέτοια προσπάθεια ξεκίνησε και στην Ξάνθη. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και αναμονή ανταπόδοσης. Απλά γιατί αυτό επέτασσε η καρδιά, που δεν αντέχει να αντικρίζει άπραγη τόσο πόνο και τόση δυστυχία συσσωρευμένη. Η κα Θωμαή Βελίκου (παρότι δεν ήθελε να αναφερθεί το όνομά της) ξεκίνησε πριν λίγο καιρό να ψάχνει τρόπο να βοηθήσει έμπρακτα. Αφού δεν βρήκε κάποια σχετική ομάδα σε Ξάνθη και Καβάλα, ήρθε σε επαφή με μια ομάδα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε στο Κιλκίς. Δύο κοπέλες ξεκίνησαν και εκεί αυτό που ένιωθαν ως χρέος, δημιουργώντας μία αποθήκη και μαγειρεύοντας σε αυλές και μπαλκόνια, μεταβαίνουν καθημερινά στον διασυνοριακό σταθμό Ειδομένης.

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στο 1ο Σύστημα Προσκόπων

«Όταν ξεκίνησα την προσπάθεια είχα στο πλευρό μου την οικογένεια και τους φίλους μου, συλλέγοντας τα πρώτα είδη που δίνονταν στο σπίτι μου», λέει η κα Βελίκου στο «Ε». Γρήγορα η προσπάθεια έγινε γνωστή και βρήκε υποστηρικτές. Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ξάνθης παραχώρησε την αίθουσα όπου στεγάζεται στην οδό Χατζησταύρου 8 και πλέον η συλλογή και ο διαχωρισμός των ειδών που προσφέρονται γίνεται άνετα και από πολλούς ανθρώπους. Αρωγοί στην προσπάθεια ήρθαν αμέσως μετά το τέλος των Γιορτών Παλιάς Πόλης και οι «Βάτραχοι». Ο δραστήριος και κοινωνικά ευαίσθητος πολιτιστικός Σύλλογος ανέλαβε να συνδράμει στην συλλογή των ειδών, αλλά και να μισθώσει φορτηγό για την μεταφορά των προσφερόμενων στο Κιλκίς. Τα είδη που χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας είναι ενδεικτικά: Βρεφικές κρέμες σε γυάλινα βαζάκια, ατομικούς χυμούς, βρεφικές πάνες, γάλατα εβαπορέ σε μικρή συσκευασία, κρουασάν, φρυγανιές, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, μακαρόνια, ρύζι, ντοματοχυμούς, ξυραφάκια, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτιά υγείας, πλαστικά πιρούνια και κουτάλια, λάδι. Επειδή η πρόγνωση του καιρού προβλέπει βροχοπτώσεις την επόμενη εβδομάδα, θα χρειαστούν μεγάλες μαύρες πλαστικές σακούλες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως αδιάβροχα ή ακόμη και αδιάβροχα μπουφάν για τους εθελοντές. Δεν γίνεται συλλογή ρούχων, γιατί έχει ήδη συγκεντρωθεί στο Κιλκίς ικανή ποσότητα, παρά μόνον παιδικές κάλτσες και παιδικές κουβέρτες. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητά πληροφορίες στο τηλ. 6957627472 και να διαθέτει ό,τι μπορεί στον χώρο επί της οδού Χατζησταύρου 8 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και ώρες 19:00 έως 21:00. Η συλλογή ειδών θα διαρκέσει μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…