Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αποχαιρετώντας τους πελαργούς: Ξεκίνησε η μετανάστευση προς τα νότια

Αποχαιρετώντας τους πελαργούς: Ξεκίνησε η μετανάστευση προς τα νότια

0
epemvasi pelargos

Έκκληση από τον Φορέα Διαχείρισης Νέστου για οικονομική βοήθεια προς τους «τελευταίους ταξιδιώτες» του εθνικού πάρκου ΑΜ-Θ

Προσπάθεια δημιουργίας χώρου επανένταξης για λευκούς πελαργούς και ερωδιούς από την «Δράση για την Άγρια Ζωή»

Νωρίς έκαναν φέτος την εμφάνισή τους οι λευκοί πελαργοί, που άρχισαν να καταφθάνουν στην Ξάνθη από τις αρχές Μαρτίου. Στις φωλιές που τους ετοιμάζει κάθε χρόνο η ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας, ήρθαν για να ζήσουν το καλοκαίρι τους μαζί μας γεννώντας τα μικρά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε η κα Αναστασία Μιχαηλίδου, υπεύθυνη του προγράμματος Παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού που υλοποιεί ο Φορέας, το 2014 στις περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας είχαμε 243 αναπαραγόμενα ζευγάρια και 676 νεοσσούς σε συνολικά 108 οικισμούς. Τις περισσότερες φωλιές πελαργών τις έχει η Ξάνθη με 198 φωλιές, ακολουθεί η Καβάλα με 59 και η Ροδόπη με 49. Στο νομό μας οι πελαργοί προτιμούν τα Βαφέικα, τα Μάγγανα, το Μυρωδάτο και την Γενισέα, και σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δακτυλιώσεις που γίνονται κάθε χρόνο, οι ‘’δικοί μας’’ πελαργοί ακολουθούν την διαδρομή Αφρική – Μικρά Ασία – Βόσπορος, ενώ της Νότιας Ελλάδας έρχονται από το Γιβραλτάρ.

Έκκληση για συνδρομή στην δημιουργία χώρου επανένταξης

Ο Φορέας Διαχείρισης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού που υλοποιεί από το 2012, αλλά και της συνεργασίας του από το 2011 με το Σωματείο Περίθαλψης «Δράση για την Άγρια Ζωή», έκανε έκκληση προς την τοπική κοινωνία για την οικονομική συνδρομή της στην κατασκευή ενός χώρου επανένταξης Λευκών Πελαργών και Ερωδιών στις νέες εγκαταστάσεις του Σωματείου Περίθαλψης κοντά στον Γαλλικό ποταμό στη Θεσσαλονίκη. Το «Ε» επικοινώνησε με την ορνιθολόγο, Πηνελόπη Καραγιάννη, εθελόντρια της «Δράσης» για να ενημερωθεί για την προσπάθεια που καταβάλλεται. Όπως μας πληροφόρησε η κα Καραγιάννη, κάθε χρόνο δεκάδες πληγωμένοι πελαργοί, ερωδιοί και παρυδάτια πουλιά από όλη την Β. Ελλάδα μεταφέρονται στην «Δράση για την Άγρια Ζωή». Για να μπορέσουν τα ζώα να επανενταχθούν ομαλά στο περιβάλλον και να επιβιώσουν, απαιτούνται ειδικοί χώροι επανένταξης. «Ένα τέτοιο χώρο ξεκινήσαμε να φτιάξουμε φέτος στις νέες μας εγκαταστάσεις, κοντά στο Γαλλικό ποταμό. Προκειμένου όμως να ολοκληρωθεί έγκαιρα απαιτούνται επιπλέον υλικά και εργασίες, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 500 ευρώ. Παρότι το ποσό δεν είναι μεγάλο, αδυνατούμε να το καλύψουμε, καθώς τα τρέχοντα έξοδα για την φροντίδα των δεκάδων ζώων, που παραλαμβάνουμε καθημερινά, είναι πολλά. Έως τώρα φέτος έχουμε παραλάβει περί τα 1200 άγρια ζώα», ανέφερε η κα Καραγιάννη.

Αγώνας με τον χρόνο για να προλάβουν την μετανάστευση

Τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου να μπορέσουν τα πουλιά να επανενταχθούν επιτυχώς στο περιβάλλον τους και να επιβιώσουν, στενεύουν, καθώς η μετανάστευση των πουλιών για την Αφρική έχει ήδη ξεκινήσει και για τα εν λόγω είδη ολοκληρώνεται προς τα τέλη του Σεπτέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή του χώρου επανένταξης πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη. Το δύσκολο εγχείρημα της επανένταξης των παραπάνω ειδών αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί χειρισμό από άτομα με ειδικές γνώσεις, αλλά και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, που να προσομοιάζουν στο φυσικό περιβάλλον των ειδών, με απώτερο σκοπό την ομαλή και σταδιακή αποκατάστασή τους. «Έχουμε σχεδιάσει την δημιουργία μιας λιμνούλας στον εξωτερικό χώρο, που δημιουργείται, ώστε οι συνθήκες να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο περιβάλλον που ζουν», σημειώνει η κα Καραγιάννη, για να προσθέσει: «Τα περισσότερα πουλιά που φιλοξενούνται έχουν γεννηθεί φέτος, οπότε απαιτείται κοινωνικοποίηση και χώρος για τα πρώτα πετάγματα».

Ηλεκτροπληξία: ο συνηθέστερος λόγος τραυματισμού

Από τους 20 λευκούς πελαργούς που νοσηλεύονται αυτή την στιγμή στις εγκαταστάσεις της Δράσης οι 3 προέρχονται από την Ξάνθη. Ένας από τους συνηθέστερους λόγους τραυματισμού, αλλά και θανάτου των πελαργών, είναι η ηλεκτροπληξία από τα καλώδια του ηλεκτροφόρου δικτύου. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν τις φωλιές τους πάνω στους στύλους της ΔΕΗ. Πολλοί νεοσσοί, επίσης, πέφτουν από τις φωλιές τους επιχειρώντας τα πρώτα τους πετάγματα και τραυματίζονται. Όλα αυτά τα περιστατικά φροντίζουν οι εθελοντές της «Δράσης», έως ότου καταστούν υγιή και απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ποια είναι η Δράση

Η «Δράση για την Άγρια Ζωή» είναι μια ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με την περίθαλψη άγριων ζώων. Παραλαμβάνουν άρρωστα, εξαντλημένα ή τραυματισμένα άγρια ζώα που βρίσκουν συμπολίτες μας στην Βόρεια Ελλάδα και αφού τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες, αν χρειαστεί, τα στέλνουν στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα, που είναι το παλιότερο και πιο έμπειρο κέντρο περίθαλψης στην Ελλάδα. Τα 40 περίπου μέλη είναι εθελοντές και ασχολούνται με την περίθαλψη εδώ και 20 περίπου χρόνια. Συμμετέχει όποιος ή όποια θέλει να προσφέρει στη άγρια ζωή αυτού του τόπου, καθώς δεν απαιτούνται κτηνιατρικές γνώσεις, παρά μόνο μεράκι, υπευθυνότητα και σεβασμός στα ζώα. Τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλά και το μόνο οικονομικό στήριγμα είναι οι συνδρομές. Η δουλειά είναι καθημερινή και συχνά κοπιαστική, όπως μας είπε η κα Καραγιάννη. Ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος, καθώς τα περισσότερα ζώα είναι νεοσσοί και νεογνά, τα οποία θέλουν συχνή και ιδιαίτερη φροντίδα, προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά και να μπορέσουν να επανενταχθούν επιτυχώς στη φύση.

Τρόποι συμμετοχής στην ολοκλήρωση του χώρου επανένταξης

Επειδή η μετανάστευση έχει ξεκινήσει και η ανάγκη δημιουργίας του χώρου επανένταξης είναι άμεση, τα μέλη της «Δράσης» δημιούργησαν μια διαδικτυακή καμπάνια συλλογής χρημάτων στον σύνδεσμο: https://www.indiegogo.com/projects/help-them-go-back-into-the-wild–2#/story. Έχουν ήδη αρχίσει οι συνεισφορές, που ξεκινούν από 5 ευρώ, καθώς, όπως λέει η κα Καραγιάννη: «η βοήθεια καθενός από εμάς, όσο μικρή και να ’ναι, θα βοηθήσει να ολοκληρωθεί ο χώρος επανένταξης και τα πουλιά να ξεκινήσουν το υπέροχο ταξίδι τους για την Αφρική». Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς: Αρ.Λογαριασμού: 5211049919564

ΙΒΑΝ: GR55 0172 2110 0052 1104 9919 564

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Ακολουθίες του Δωδεκαημέρου στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας

Το ωρολόγιο πρόγραμμα έως τα Θεοφάνια Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Δωδεκαημέρ…