Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Δήμου Ξάνθης

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Δήμου Ξάνθης

0

Οσμή σκανδάλων αναδύεται από τη ΔΕΥΑΞ που αναδεικνύουν παθογένεια σ’ όλο το φάσμα της λειτουργίας της Δημοτικής αρχής και την καθιστούν υπόλογη απέναντι στους δημότες, επισείουν δε και παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Αυτή την παθογένεια του όλου συστήματος ανέδειξε και στοιχειοθέτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη τύπου – την Τετάρτη 9 Ιουλίου στις 7μ.μ. στο «Στέκι Πολιτών για την Αλλαγή» – κάνοντας χρήση του θεσμικά κατοχυρωμένου ελεγκτικού ρόλου της αντιπολίτευσης, υποσημειώνοντας μάλιστα ότι αυτές οι αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου!
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας
Τι το αποδεικνύει αυτό; Πρόχειροι διαγωνισμοί για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών με φωτογραφικές προδιαγραφές που αναθέτονται σχεδόν ευθέως και σκανδαλωδώς με διάφορα τερτίπια στον ίδιο κατ’ επανάληψη προμηθευτή που έχει ανακηρυχθεί …δημοτικός προμηθευτής, αποκλείοντας άλλους επαγγελματίες με μικρότερες προσφορές, την στιγμή που η ΔΕΥΑΞ βάζει χέρι χαράτσι 20 ευρώ αδιακρίτως στους καταναλωτές προκειμένου να πληρώσει την ίδια συμμετοχή στα έργα που πρόκειται να ξεκινήσει. Αγορά υλικών πάλι από τον ίδιο προμηθευτή (λαμπτήρων 1 λεπτού!) που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ποτέ! Ιδιότυπη ασυλία σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που νοικιάζουν δημοτικά ακίνητα και δημιουργούν έτσι πολλά ερωτηματικά, οφειλές προς τον Δήμο που δεν εισπράττονται και επί πλέον ένα δήμος που δείχνει ένα αναξιόπιστο πρόσωπο στον δημότη που ενώ του απαλλοτριώνει έκταση δεν την πληρώνει! Και μέσα απ’ όλα αυτά να καταρρέει η εικόνα του «καλού δημάρχου» με τους «κακούς συνεργάτες» αφού η ευθύνη της επιλογής βαρύνει τον ίδιο. Αυτά συνοπτικά αποτελούν την κατακλείδα της συνέντευξης τύπου του κ. Πούλιου, που άφησαν εμβρόντητα τα τοπικά ΜΜΕ καθώς συνοδεύτηκαν με στοιχεία που πιστοποιούν των λόγων του το αληθές.
Βγάζει μάτι…η λάμπα!
Απόδειξη 1η: Στον «πρόχειρο διαγωνισμό» που ήλθε προς έγκριση στη Δημαρχιακή επιτροπή για την ετήσια προμήθεια σε ηλεκτρολογικό υλικό που ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση της αντιπολίτευσης: Προσφέρονταν λάμπες ισχύος 250 βάτ με 1 λεπτό! Λάμπα 150 βάτ 8 ευρώ: Λάμπα (το επόμενο μοντέλο) με 20 ευρώ! Αυτό – εξήγησε ο κ. Πούλιος – γίνεται γιατί ο διαγωνισμός προέβλεπε να υπάρχει μια γραμμή και ένα συγκεκριμένο ποσό από το οποίο έβγαινε ο μειοδότης «Κάποιοι λοιπόν ήξεραν ότι αυτές οι λάμπες ο δήμος δεν θα τις χρησιμοποιήσει ποτέ
και τις προσέφεραν στο δήμο 1 λεπτό! Ζητήσαμε στοιχεία για τα 4 προηγούμενα χρόνια και δεν μας έδωσαν». Μάλιστα ο κ. Πούλιος αστειευόμενος έκανε την πρόταση όταν βρεθεί στα δύσκολα ο δήμος να αγοράζει ή να πουλήσει τις λάμπες που έχει με 2 λεπτά και να έχει κέρδος 100%!
Αχ αυτά τα τερτίπια σας κ. Τσέπελη…
Συγκεκριμένα: Για τη ΔΕΥΑΞ
Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης μπήκαν από την πρώτη στιγμή οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την προμήθεια παγίων υλικών αναλωσίμων υλικών καθώς συμμετέχει με εκπρόσωπό της τον κ. Σάββα Μελισσόπουλο στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ. Ήτοι: προμήθειες μέχρι 45.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ γίνονται με διαδικασίες πρόχειρου διαγωνισμού. Όπως διευκρίνισε ο κ. Πούλιος αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διακηρύξεις και κατά συνέπεια… όποιος πήρε χαμπάρι πήρε!
Όπερ μεθερμηνευόμενον αν δεν επιληφθούν οι αρμόδιοι να ειδοποιήσουν τους προμηθευτές ενδιαφερόμενους δεν υφίσταται διαγωνισμός καν. Άλλο τερτίπι οι κατευθυνόμενες προδιαγραφές:Βάζουν δηλ. μια φωτογραφική προδιαγραφή και κατευθύνουν τον διαγωνισμό εκεί που θέλουν.
Συγκεκριμένα στο τελευταίο Δ.Σ. ΔΕΥΑΞ ήλθε το θέμα έγκρισης του πρόχειρου διαγωνισμού για την Προμήθεια καλωδίου Υ.Τ.ΝΥΥ 1Χ300 μέτρα. Στο πρόχειρο διαγωνισμό – μετά από έρευνα που έκαναν οι «Πολίτες για την Αλλαγή» πήραν μέρος τρεις επιχειρήσεις εκ των οποίων η μια είναι ο «εθνικός προμηθευτής» του δήμου, η άλλη ανύπαρκτη και στο όνομα συγγενικού προσώπου του προμηθευτή η τρίτη με άσχετο αντικείμενο. Η ΔΕΥΑΞ πρότεινε ενδεικτικό προϋπολογισμό 42 ευρώ το μέτρο και συνολική δαπάνη 12.600 ευρώ.
Οι προσφορές ήταν από την πρώτη εταιρεία (με τη σειρά που αναφέρονται) 42 ευρώ από τη δεύτερη 42,70 και από την τρίτη 42,40. Έτσι η ΔΕΥΑΞ αγόρασε το καλώδιο προς 42 ευρώ το μέτρο. Το σκάνδαλο όμως είναι ότι το ίδιο καλώδιο με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά τρεις άλλες εταιρείες της πόλης μας θα το πουλούσαν στο Δήμο με 26,6 ευρώ το μέτρο η μια, με25 ευρώ το μέτρο η δεύτερη και με 24,982 η τρίτη (οι προσφορές δόθηκαν μετά από έρευνα των «Πολιτών για την Αλλαγή».
Συνεπώς η ΔΕΥΑΞ το ίδιο υλικό το αγοράζει προς 70% ακριβότερα και το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί δείχνει τόσο… γαλαντόμα όταν την ίδια στιγμή βάζει χαράτσι 20 ευρώ με τετράμηνη εξόφληση αδιακρίτως στους συμπολίτες μας με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ίδια συμμετοχή για τα έργα της ΔΕΥΑΞ;
Πούλιος: «Όχι κ. Τσέπελη, Όχι κ. Στυλιανίδη. Είστε ο κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση της ΔΕΥΑΞ. Φτάνει το παραμύθι «Κάποιοι από τους συνεργάτες του καλού δημάρχου τον εκθέτουν» Εμείς λέμε είτε είναι γνώστης και συνεπώς συνένοχος είτε δεν ξέρει και είναι ανεπαρκής και ανίκανος!».
Ανα…ξιοποίηση δημοτικών ακινήτων
Ο κ. Πούλιος κατήγγειλε επίσης (χωρίς να δώσει στοιχεία λόγω προσωπικών δεδομένων) συγκεκριμένες επιχειρήσεις που νοικιάζουν δημοτικά ακίνητα και «απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας που γεννά πολλά ερωτηματικά».
Όπως: «Είναι σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή; Τ’ αφήνουμε γιατί ολιγωρούμε; Υπάρχει συγκεκριμένο αλισβερίσι με οσμή σκανδάλου;» σημειώνοντας ότι τα στοιχεία είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης.
Δημοτική αλλοτρίωση στις …απαλλοτριώσεις
Τέλος ο κ. Πούλιος αναφέρθηκε σ’ ένα θέμα που δείχνει την αναξιόπιστη και την …αλλοτριωμένη εικόνα του δήμου σε σχέση με τους δημότες του και για το συγκεκριμένο θέμα οι «Πολίτες για την Αλλαγή» έχουν κάνει ένσταση στην περιφέρεια
Αναλυτικότερα: Ο Δήμος έκανε απαλλοτρίωση μια έκταση συνδημότη προκειμένου να γίνει πεζόδρομος (Βόρεια πλευρά του τετραγώνου που είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος Δημοτικού Σχολείου μεταξύ των οδών Βλαχοπούλου – Στρατηγού Μακρυγιάννη – Σιγάλα). Ο Δήμος δεν πλήρωσε την απαλλοτρίωση. Ο ιδιώτης δικαιώθηκε δικαστικά άρα θα πρέπει να άρει την απαλλοτρίωση ο δήμος . Η πολεοδομία όμως εισηγείται ότι επειδή το θέμα αφορά σχολεία μπορεί το Δημοτικό συμβούλιο να πάρει καινούργια απόφαση και να διατηρήσει το καθεστώς απαλλοτρίωσης ώστε να γίνει ο πεζόδρομος και βεβαίως να την πληρώσει. Αυτό ο δήμος το αγνοεί και παίρνει απόφαση κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. να αρθεί η απαλλοτρίωση.
Πούλιος: «Όφειλε ο δήμος ν&#94

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…