Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα Αρχαία Άβδηρα κρύβουν ακόμη μυστικά αιώνων

Τα Αρχαία Άβδηρα κρύβουν ακόμη μυστικά αιώνων

0
avdira eurimata

Συνεχίζονται οι έρευνες με νέα πενταετή συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης με κορυφαίους καθηγητές από Ελλάδα και εξωτερικό

Δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος εκδηλώσεις για την πανσέληνο του Αυγούστου ελλείψει… φυλάκων

Ξεκίνησε την Δευτέρα 17 Αυγούστου το πρόγραμμα επιφανειακής έρευνας στον βόρειο περίβολο της αρχαίας πόλης των Αβδήρων. Η πρώτη φάση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε εβδομάδες. Το «Ε» επικοινώνησε με την διευθύντρια του προγράμματος, Προϊσταμένη της ΛΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με έδρα την Ξάνθη, αρχαιολόγο Κωνσταντίνα Καλλιντζή. Όπως μας ενημέρωσε η κα Καλλιντζή, έχει ξεκινήσει μια πενταετής συνεργασία της Εφορείας με καθηγητές της Ελλάδας και του εξωτερικού, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στον βόρειο περίβολο της αρχαίας πόλης και σε τμήμα των νεκροταφείων της, όπου θα γίνει εντατικό περπάτημα, καταγραφή και περισυλλογή των αρχαιοτήτων. Από τα πέντε έτη της νέας συνεργασίας, τα τρία πρώτα θα αφορούν την έρευνα, ενώ στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνει καταγραφή και κατανομή του υλικού, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα. «Η επιστημονική αυτή εργασία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε θέματα τοπογραφίας, ιστορίας των ανθρώπινων εγκαταστάσεων στην περιοχή και πολλά άλλα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κα Καλλιντζή.

Διεθνείς συνεργασίες για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής

Το πρόγραμμα διευθύνει η κα Καλλιντζή και συμμετέχουν σε αυτό όλοι οι αρχαιολόγοι της Εφορείας: οι κυρίες Μαρία Χρυσάφη, Κυριακή Χατζηπροκοπίου και Δέσποινα Σκουλαρίκη, καθώς και οι εργατοτεχνίτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων: κ. Κιοσσές, Ξανθόπουλος και Τουμπάρης, με πρωτοστάτη στην επιτόπια έρευνα τον κ. Θεόδωρο Γεωργιάδη, που γνωρίζει την περιοχή όσο κανείς άλλος. Από πλευράς εξωτερικών συνεργατών συμμετέχουν στο πρόγραμμα 10 φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που κάνουν την πρακτική τους, με επικεφαλής την καθηγήτριά τους, Ευρυδίκη Κεφαλίδου, ειδική σε θέματα αρχαϊκής και κλασικής κεραμικής. Την ομάδα πλαισιώνουν, επίσης: ο αρχαιολόγος Μερκούρης Γεωργιάδης, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Νόττινγχαμ Αγγλίας, ο ιστορικός, Επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννης Ξυδόπουλος και πολλοί άλλοι συνεργάτες, μεταξύ των οποίων και ένας Ισπανός ερευνητής, που εξειδικεύεται σε θέματα ηλεκτρονικής καταγραφής και αποτύπωσης. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας διαμένουν στον ξενώνα της Εφορείας, στο αρχοντικό Παμουκτσόγλου στα Άβδηρα.

Περισυλλογή αντικειμένων για χρονολόγηση των διάφορων οικισμών

Η κα Καλλιντζή τόνισε ότι, οι Αβδηρίτες ιδιοκτήτες των αγρών, εντός των οποίων θα πραγματοποιηθεί η έρευνα, με πολύ χαρά και προθυμία έδωσαν την άδεια διέλευσης από την ιδιοκτησία τους, ενώ παρέχεται βοήθεια και από τον δήμο Αβδήρων. Η περιοχή που θα καλύψουν οι ερευνητικοί περίπατοι εκτείνεται περίπου σε 1,5 χιλιόμετρο πλάτος και 5 χιλιόμετρα μήκος. Σύμφωνα με την κα Καλλιντζή: «Φιλοδοξούμε να βρεθούν αντικείμενα από την νεολιθική εποχή μέχρι την σύγχρονη, ώστε να υπάρξουν αρκετά στοιχεία για την πληρέστερη εικόνα των οικισμών που υπήρχαν στην περιοχή σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και εν γένει της ανθρώπινης παρουσίας στον χώρο». Με δεδομένη την δυσκολία της έρευνας λόγω της βλάστησης, η κα Καλλιντζή εξέφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα της επιφανειακής έρευνας να εκπλήξουν και τους ίδιους τους αρχαιολόγους. Την επόμενη χρονιά η έρευνα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Λευκόπετρας, ενώ σε δύο χρόνια στην περιοχή των Κομνηνών.

Χωρίς εκδηλώσεις το φετινό καλοκαίρι στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, γιορτάζει το Σάββατο, 29 Αυγούστου, την αυγουστιάτικη πανσέληνο και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, αυτή την φορά σε περισσότερους από 140 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Από τον Έβρο έως την Κρήτη και από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να βρεθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία με την λάμψη της αυγουστιάτικης πανσελήνου και να συμμετέχουν σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών αλλά και παραστάσεις θεάτρου σκιών. Κάθε χρόνο προστίθενται στον κατάλογο όλο και περισσότεροι χώροι και μνημεία, καθώς η συμμετοχή του κοινού είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Δυστυχώς, η Ξάνθη φέτος απουσιάζει από τον κατάλογο, καθώς δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Για το θέμα αυτό η προϊσταμένη της Εφορείας, κα Καλλιντζή, δήλωσε με λύπη ότι χάθηκε όλη η θερινή περίοδος λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. «Ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι επισκέψιμος από τον Νοέμβριο του 2014, αφού δεν υπάρχουν φύλακες για να λειτουργήσουν οι χώροι. Κάθε καλοκαίρι ετοιμάζαμε μια σειρά δράσεων για τους επισκέπτες και παραθεριστές, κάτι που δεν μπόρεσε να γίνει φέτος το καλοκαίρι. Αναμένουμε κάποιους εποχικούς φύλακες, αλλά θα τους έχουμε από το φθινόπωρο, όταν δεν υπάρχει τόση επισκεψιμότητα», δήλωσε η κα Καλλιντζή.

Οι εκδηλώσεις για την πανσέληνο του Αυγούστου στην ΑΜ-Θ

Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα λειτουργήσουν οι κάτωθι αρχαιολογικοί χώροι: Αρχαιολογικός Χώρος (θέατρο) Φιλίππων Μουσική εκδήλωση με τη χορωδία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε συνδιοργάνωση με την ΠΕ Καβάλας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ Via Egnatia 2015. Αρχαιολογικός Χώρος (Αρχαία Αγορά) Θάσου Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00. Αύλειος χώρος Μουσείου Θάσου Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00. Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας Θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο «Μουσική Πανσέληνος» με το μουσικό σχήμα Σαφράν και έντεχνη μουσική με παραδοσιακά μουσικά όργανα. To μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 20:00 έως 01:00. Αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης Δράμας Μουσική εκδήλωση έντεχνης λαϊκής μουσικής με το συγκρότημα ‘’Harry Potter’’. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως 01:00. Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Πλατανιάς Δράμας Θα πραγματοποιηθεί αστροφυσική παρατήρηση της πανσελήνου που διοργανώνεται από την Ένωση Ερασιτεχνών Αστρονομίας ‘ΠΗΓΑΣΟΣ’ (και υπεύθυνο τον αστροφυσικό κ. Δογραμματσίδη Μιχάλη). Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως 01:00. Βυζαντινό Κάστρο Διδυμοτείχου Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00 Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης δήμου Αλεξανδρούπολης Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00 Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…