Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Νέα πρωτοβουλία με τα «Πράσινα Σημεία» από τον δήμο Ξάνθης

Νέα πρωτοβουλία με τα «Πράσινα Σημεία» από τον δήμο Ξάνθης

0
prasina simeia

Δημιουργούνται χώροι για την απόρριψη ογκωδών αντικειμένων σε διάφορα σημεία της πόλης

Επικοινωνία με την υπηρεσία καθαριότητας στο κέντρο της πόλης ζητά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Φερντούν

Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται οι περισσότερες μετακομίσεις, ανακαινίσεις, βαψίματα και ‘’φρεσκαρίσματα’’ σε σπίτια και καταστήματα. Πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να ξεφορτωθούν φθαρμένα αντικείμενα, να αντικαταστήσουν παλιά με νεώτερα. Όλα αυτά που πετάμε, όμως, δεν καταλήγουν πάντα απευθείας στους κάδους απορριμμάτων. Πολύ συχνά αντικρίζουμε σκουπίδια να βρίσκονται διασκορπισμένα γύρω από τους χώρους απόθεσης των απορριμμάτων, είτε αυτοί είναι υπόγειοι, είτε πρόκειται για μεταλλικούς ή πλαστικούς κάδους. Εκτός από την ‘’ευαισθησία’’ που επιδεικνύουν κάποιοι, οι οποίοι δεν θέλουν να έρθουν σε επαφή με τους κάδους και γι’ αυτό αφήνουν τα σκουπίδια τους στην περιοχή γύρω από αυτούς, υπάρχουν και αυτοί που δυσκολεύονται λόγω όγκου. Το θέαμα γύρω από τους κάδους περιλαμβάνει πολλές φορές βαλίτσες, πολυθρόνες, στρώματα, κιβώτια, μπαούλα, έπιπλα, ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές, που κείτονται πάνω σε πεζοδρόμια, εμποδίζοντας την διέλευση των πεζών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την σωματική τους ακεραιότητα, όταν βρίσκονται σε μέρη με λιγοστό φωτισμό.

«Πράσινα Σημεία» σε περιοχές γύρω από την πόλη

Ο δήμος Ξάνθης εισάγει μια νέα πρωτοβουλία στις υπηρεσίες καθαριότητας που προσφέρει στους δημότες του με τη δημιουργία «Πράσινων Σημείων». Μια πρωτοπόρα, καινοτόμα και έξυπνη ιδέα, περιβαλλοντικά συμφέρουσα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την οργανωμένη ανακύκλωση. Το «Πράσινο Σημείο» είναι ένας χώρος όπου τοποθετείται ένα container τύπου ‘’open top’’, στο οποίο κάθε πολίτης μπορεί να μεταφέρει και να εναποθέτει διάφορα ογκώδη υλικά, όπως: έπιπλα, μεταλλικά αντικείμενα, στρώματα ή χαλιά, ένα χαλασμένο ποδήλατο, σκληρά πλαστικά που δεν είναι συσκευασίες, είδη υγιεινής κλπ, προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Αυτά είναι ορισμένα από τα είδη που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στα συγκεκριμένα «Πράσινα Σημεία», τα οποία δεν συλλέγονται από τα υφιστάμενα συμβατικά συστήματα συλλογής απορριμμάτων. Το «Ε» επικοινώνησε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Φερντούν Χασάνογλου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί πέντε από τους συγκεκριμένους κάδους-container, με σκοπό να αποφεύγεται η συγκέντρωση μεγάλων σε όγκο απορριμμάτων γύρω από κάδους, όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Τα «Πράσινα Σημεία» βρίσκονται:

Πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού Σταυρούπολης, όπου θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Σταυρούπολης και Κομνηνών.

Στη διασταύρωση του Καρυόφυτου, επί της εθνικής οδού, όπου θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Δαφνώνα, Καρυόφυτου, Νεοχωρίου και Πασχαλιάς.

Στο Πετροχώρι, στα όρια του οικισμού στην ευθεία πάνω από την πλατεία.

Στο Εύμοιρο, στα όρια του οικισμού και στην συμβολή του με τον νέο οικισμό των Ποντίων.

Στα Κιμμέρια, επί της επαρχιακής οδού στην έξοδο από τον οικισμό προς την Λευκόπετρα.

Επικοινωνία με την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου μέσα στην πόλη

Επειδή, όπως σημειώσαμε ανωτέρω, το φαινόμενο των ογκωδών αντικειμένων στους χώρους συγκέντρωσης απορριμμάτων παρατηρείται έντονο και εντός του αστικού ιστού της Ξάνθης, ρωτήσαμε τον κ. Φερντούν τι προβλέπεται για το πρόβλημα αυτό. Αρχικά, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον βαθμό ευκολίας με τον οποίο οι συμπολίτες μας φωτογραφίζουν παρόμοια περιστατικά και τα προωθούν στο διαδίκτυο κατηγορώντας την υπηρεσία καθαριότητας, λησμονώντας όμως, όπως είπε, ότι τα φαινόμενα αυτά δημιουργούνται από άλλους συνδημότες μας. «Το θέμα είναι να προλαμβάνουμε τέτοιες καταστάσεις, όχι απλά να κατηγορούμε τον δήμο». Για τον λόγο αυτό, υπενθύμισε και παρότρυνε όλους τους Ξανθιώτες, όταν βρεθούν σε παρόμοια ανάγκη να πετάξουν ένα ογκώδες αντικείμενο, να επικοινωνούν με την υπηρεσία καθαριότητας. «Τους καλοκαιρινούς μήνες που το φαινόμενο είναι συχνό βγαίνει καθημερινά το ανοιχτό φορτηγό του δήμου για να περισυλλέγει τέτοια αντικείμενα. Είναι όμως προτιμότερο οι συμπολίτες μας να επικοινωνούν με την υπηρεσία στο τηλέφωνο 25410-22687 και να ενημερώνουν για το σημείο που βρίσκονται και το τι πρόκειται να πετάξουν. Σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό του δήμου βοήθησε ακόμη και στην μεταφορά, όταν υπήρχε δυσκολία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …