70.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει αίτηση για να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel
Σαν τάση καταγράφεται και στην Ξάνθη – Μεγάλο πλήγμα για την περιοχή μας –Ξανθιώτες ανοίγουν λογαριασμούς όψεως σε τράπεζες της Βουλγαρίας
Ανησυχητικές διαστάσεις εκλαμβάνει η μετανάστευση επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας στην γειτονική Βουλγαρία. Ως φαινόμενο βέβαια, ήταν γνωστό στην περιοχή μας όμως έχει γιγαντωθεί το τελευταίο εξάμηνο ιδιαίτερα δε μετά την δέσμευση κεφαλαίων και τα capital controls. Πριν μέρες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ Κορκίδης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για 60.000 επιχειρήσεις που έχουν μεταναστεύσει και άλλες που πρόκειται να το επιχειρήσουν μετά την αύξηση του ΦΠΑ και την φορολογία.
Φυγή επιχειρήσεων και εκροή καταθέσεων σε τράπεζες της Βουλγαρίας
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει σε ρεπορτάζ του και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το οποίο κάνει λόγο για:Â Â «Μαζική φυγή επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος παρατηρείται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των capital controls». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό μέχρι τώρα, περίπου 70.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει αίτηση για να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία. «Κάθε εβδομάδα, παρά τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, περίπου 14.000 ευρώ μεταφέρονται σε τράπεζες της Βουλγαρίας. Κάτι που κάνουν όχι μόνο οι απλοί πολίτες που ανοίγουν λογαριασμούς στο όνομά τους, αλλά και εταιρείες, οι οποίες είτε ανοίγουν υποκαταστήματα στη χώρα είτε μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό. Στο ρεπορτάζ δίνονται μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία όπως για παράδειγμά ότι ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που αποφασίζουν να κάνουν έδρα τους τη Βουλγαρία έχει φτάσει στις 11.500, μια σημαντική αύξηση (2.000) σε σχέση με πέρυσι και πως από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην χώρα μας 4-4,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στη Βουλγαρία.
Η Βουλγαρία μετατρέπεται σε «Ελντοράντο» για τη χώρα μας – Τι προσφέρει
Τέσσερα είναι τα μεγαλύτερα ατού της Βουλγαρίας που την καθιστούν ελκυστική σε επενδύσεις. Η χαμηλή φορολογία που κυμαίνεται στο 10% όταν η χώρα μας είχε 26% και με τα νέα μέτρα θα αυξηθεί σε 29% ενώ η προκαταβολή φόρου αυξάνεται από 55% σε 100% και το χαμηλό εργατικό κόστος καθώς οι μισθοί και τα μεροκάματα παραμένουν πιο χαμηλά απ’ αυτά των ελλήνων (ακόμη). Επίσης μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχει γραφειοκρατία και αυτό διευκολύνει την επιχειρηματικότητα όταν στη χώρα μας η γραφειοκρατία «ζει και βασιλεύει». Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια εβδομάδα, ένας Έλληνας επιχειρηματίας μπορεί να ανοίξει την επιχείρηση του στη Βουλγαρία δίχως άλλα προσκόμματα, όταν στην χώρα μας θέλει χρόνο και αν… Τέλος ότι είναι μια παρθένα αγορά και μια οικονομία αναπτυσσόμενη. Σ’ ότι αφορά όμως τους Έλληνες να τοποθετούν τα χρήματά τους στη Βουλγαρία αυτό που τους κινητοποιεί είναι ο φόβος της δραχμής! Είναι γνωστό ότι τους μήνες που η κρίση στην Ελλάδα έπιασε το ανώτατο επίπεδό της, έφυγαν πολλά χρήματα από την Ελλάδα, περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ραγδαία επιδείνωση στις επιχειρήσεις από τον Φεβρουάριο
Στα καθ’ ημάς , συγκεκριμένα στοιχεία επιχειρήσεων που μετέφεραν την έδρα τους τελευταίους μήνες στην Βουλγαρία ή έκλεισαν για να ανοίξουν στην Βουλγαρία δεν έχει συγκεντρώσει το Επιμελητήριο Ξάνθης καθώς και ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης ωστόσο είναι βεβαιωμένη και είναι ενδεικτικό αυτό που λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης: «Η Βουλγαρική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πάρει κανένα μέτρο για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας της, φροντίζει γι αυτό η ελληνική κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε», για να καταδείξει πόσο αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της χώρας μας, προσθέτοντας παράλληλα: «Από τον Φεβρουάριο και μετά έχουμε ραγδαία επιδείνωση του επιχειρηματικού και του οικονομικού κλίματος. Δεν ξέρω πόσοι μετανάστευσαν σίγουρα όμως όλοι το σκέφτονται και αυτό θα φανεί σε λίγο διάστημα. Μια επιχείρηση με τέτοια φορολογία και τέτοιο οικονομικό περιβάλλον δεν μπορεί να λειτουργήσει ή θα κλείσει ή θα φύγει…».
Δεν ανοίγουν λογαριασμούς στην Ελβετία αλλά στην …Βουλγαρία
Την πληροφορία πως πολλοί Ξανθιώτες επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει λογαριασμούς όψεως στην Βουλγαρία και ότι επίσης πολλοί σκέπτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στην γείτονα χώρα, καταθέτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Αθανάσιος Πατσατζής. Επίσης όσοι πρόλαβαν και έβγαλαν λεφτά πριν τα capitai control μπαίνουν στην διαδικασία να τα μεταφέρουν στην Βουλγαρία παρότι αυτό είναι παράνομο είτε για να τα ασφαλίσουν περισσότερο από το… σεντούκι είτε για την περίπτωση του κουρέματος καταθέσεων και επιστροφή στη δραχμή : «Σαν τάση υπάρχει… Είναι σίγουρο ότι όλοι το σκέφτονται παρότι δεν εκδηλώνονται. Το οικονομικό περιβάλλον έχει αρνητικό πρόσημο. Οι δεσμεύσεις κεφαλαίων, το πρόβλημα με τους εκτελωνισμούς δημιούργησαν ασφυξία στις επιχειρήσεις και στο εμπόριο. Υπάρχει ακόμη ο φόβος μήπως πάμε σε εθνικό νόμισμα. Αυτά όλα οδηγούν σε αναζήτηση ενός πιο σταθερού φορολογικού και οικονομικού περιβάλλοντος και μοιραία μετανάστευση των επιχειρήσεων. Αν συμβεί αυτό σε μεγάλο βαθμό θα είναι μεγάλο πλήγμα για την περιοχή μας και θα δημιουργήσει και άλλη ανεργία».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr