Σχόλια 07/07/15

0
politikoi-arxigoi
Το δημοψήφισμα έφερε Varoufetix! Βέβαια ο Γιάνης είχε πει ότι θα φύγει με ΝΑΙ, αλλά τελικά έφυγε με το ΟΧΙ…


Δύο παραιτήσεις
Ξάφνιασαν και οι δύο παραιτήσεις. Τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Γιάννη Βαρουφάκη. Και του μεν Σαμαρά έγινε από ευθιξία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά και της πίεσης που άσκησαν στελέχη της Ν.Δ. με αίτημα την αποχώρησή του.
Τελικά ο Σαμαράς παραιτήθηκε και προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ επιλέχθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Τώρα ως προς την παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι την παραίτησή του ζήτησε ο πρωθυπουργός για διάφορους λόγους, ένας δε βασικός για τις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής οι οποίες ήταν εμπρηστικές. Πιθανότεροι νέοι υπουργοί Οικονομικών φέρονται οι Σταθάκης ή Τσακαλώτος.
Γ.Δ.


Αίτημα: Να τα βρούνε!
Ο λαός μίλησε μέσω της ψήφου του στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ψήφισε με συντριπτικό ποσοστό ΟΧΙ στέλνοντας παράλληλα ένα μεγάλο μήνυμα, ότι απαιτεί από τις πολιτικές δυνάμεις να καθήσουν γύρω από ένα τραπέζι και να τα βρούνε. Να τα βρούνε για το καλό της δοκιμαζόμενης πατρίδας. Όπως έκαναν εδώ και καιρό οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί, οι Κύπριοι.
Μόνον εμείς δεν είχαμε το θάρρος να τα βρούμε. Όλοι μαζί, να προσπαθήσουμε από κοινού για την πατρίδα. Χρόνια τώρα δεν το έκαναν τα κόμματα. Το καθένα το δικό του βιολί. Και βέβαια τώρα, εκεί που έφθασαν τα πράγματα, είναι αδήριτη ανάγκη να τα βρουν μεταξύ τους και ενωμένοι να πάνε στην Ευρώπη, με μια γραμμή, μια άποψη για να σωθεί η παρτίδα, να βρει η χώρα αποδοχή και βηματισμό προς την έξοδο της κρίσης, την ανάπτυξη, τις αλλαγές.
-Είθε να το δούμε αυτό.
Γ.Δ.


Χωρίς ψηφοδέλτια έξω
Είναι η πρώτη φορά που από το 1974 και μετά, έγινε ψηφοφορία χωρίς να υπάρχουν ψηφοδέλτια έξω από τα εκλογικά κέντρα. Έτσι αποφεύχθηκε η εξαγορά ή πίεση προς συγκεκριμένη σταυροδοσία. Ψηφοδέλτια δεν υπήρχαν έξω, στα χέρια τρίτων ή παρατάξεων και κομμάτων για να μοιραστούν με σκοπιμότητα.
Την Κυριακή οι ψηφοφόροι ψήφισαν με δική τους ευθύνη και επιλογή. Κι όσοι δεν γνώριζαν ανάγνωση, ενημερώθηκαν από τους οικείους τους πριν πάνε να ψηφίσουν. Και αρκετοί αγράμματοι δεν πήγαν καν να ψηφίσουν.
Το ίδιο λοιπόν θα πρέπει να γίνει και στις υπόλοιπες εκλογές, είτε εθνικές είτε δημοτικές. Για να καταπολεμηθεί επομένως το φαινόμενο της εξαγοράς των ψήφων, φαινόμενο γνωστό και παθογενές κυρίως στην περιοχή μας, ως αρχή, θα πρέπει να καταργηθεί η κυκλοφορία ψηφοδελτίων εκτός των εκλογικών τμημάτων.
Γ.Δ.


Παρελθόν ο Βαρουφάκης
Ο υπουργός Οικονομικών, που απασχόλησε την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα για πολλούς και διάφορους λόγους, αποτελεί παρελθόν για την ελληνική Κυβέρνηση. Ο κ. Βαρουφάκης επέλεξε να τηρήσει μια ιδιότυπη στάση το βράδυ της Κυριακής, που από την μια αύξησε τον τρόμο στο πρωθυπουργικό επιτελείο, από την άλλη, όμως, έδωσε την αφορμή για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Η δήλωση – διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό μετά το δημοψήφισμα και πριν καν βγει να μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρήθηκε ότι επιχειρεί να προκαταλάβει τον πρωθυπουργό και να θέσει το πλαίσιο των επόμενων βημάτων στη διαπραγμάτευση. Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των εταίρων θεωρήθηκε, επίσης, ότι ναρκοθετεί την προσπάθεια της επόμενης ημέρας και δεν βοηθάει στην αναζήτηση ταχείας λύσης στο ελληνικό πρόβλημα. Η δε αναφορά του για έκδοση παράλληλου νομίσματος, τα περίφημα IoU, έπεσε σαν βόμβα παντού. Ο Τσίπρας φοβήθηκε, προφανώς, ότι όλοι στο εξωτερικό θα εκλάβουν τη δήλωση ως ένδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Ο αρχικός περιορισμός Βαρουφάκη στις επαφές με τους δανειστές βρήκε την κατάλληλη στιγμή για οριστική λύση στο πρόβλημα, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τον διαδέχεται. Ο πρώην υπουργός απέδωσε την απομάκρυνση σε απαίτηση των δανειστών. Αν τώρα, με 61% ΟΧΙ δεν μπόρεσε να κρατήσει τον υπουργό του ο κ. Τσίπρας, είναι αμφίβολο ότι πάει ‘’δυνατός’’ για νέα διαπραγμάτευση.
Χ.Δ.


Κορυφώθηκαν οι διαφωνίες στα social media
Η κορύφωση της έντασης, της διαφωνίας και του φανατισμού παρατηρήθηκε χθες, από το πρωί έως και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ‘’διαγραφή φίλων’’, οι βρισιές, οι αντιδικίες με εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς ήταν οι πρωταγωνιστές στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για πρώτη φορά σε αναμέτρηση, από τότε που μπήκαν τα κοινωνικά δίκτυα στη ζωή μας, παρατηρείται τόσο ανοιχτή συζήτηση για την ψήφο του καθενός. Υποστηρικτές του ΝΑΙ και του ΟΧΙ μιλούσαν, έγραφαν για το τι θα ψηφίσουν, επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψής τους και συνήθως κατηγορώντας τους υποστηρικτές της αντίθετης άποψης. Κατακλύστηκε το twitter από ειρωνικά σχόλια προς τους υποστηρικτές του ΝΑΙ, μετά τα πρώτα αποτελέσματα που τοποθετούσαν το ΟΧΙ αρκετά μπροστά. Ξένοι ανταποκριτές και ξένα δίκτυα «τιτίβιζαν» ασταμάτητα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με τον ανταποκριτή του BBC να έχει «ανεβάσει» φωτογραφία από πανηγυρισμούς στο Σύνταγμα με το καυστικό σχόλιο: «μουσικές και γλέντια, θα το απολαύσουν, για μία νύχτα τουλάχιστον». Άλλοι χρήστες μετρούσαν τις ώρες για το πότε λήγει το 48ωρο της συμφωνίας με τους εταίρους, που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρά τις όποιες εκκλήσεις, πάντως, από πολιτικούς και μη για την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας, η κατάσταση πήρε μια μορφή οπαδισμού, ένα δίπολο που παραπέμπει σε αθλητικές αναμετρήσεις ‘’αιωνίων’’ αντιπάλων ή στην πολιτική πόλωση της περιόδου ’80-’90.
Χ.Δ.


Η Ξάνθη του ΟΧΙ
Έβδομη στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας αναδείχθηκε η Ξάνθη στο δημοψήφισμα της Κυριακής, καταγράφοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 67,89% υπέρ του ΟΧΙ, αρκετά πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (61,31%). Ακόμη πιο πάνω βρέθηκε ο Δήμος Μύκης, όπου, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, έχει σημειωθεί το υψηλότερο ποσοστό από οποιονδήποτε άλλο δήμο στην χώρα. Με ποσοστό υπέρ του ΟΧΙ στο 78,44%, ο ορεινός δήμος της Ξάνθης έδειξε για άλλη μια φορά την σαφή τοποθέτησή του, που σε κάποιες δημοτικές ενότητες, όπως αυτή των Σατρών, έφθασε στο 87,31%. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό, ότι από τα 216 εκλογικά τμήματα της Ξάνθης μόνο 3 ήταν αυτά που το «ΝΑΙ» υπερίσχυσε και αυτό πάλι με οριακή διαφορά. Η ‘’μικρή’’ νίκη του «ΝΑΙ» σημειώθηκε σε εκλογικά τμήματα της Πασχαλιάς, του Πολυσίτου και στα Βαφέικα. Από τα ελάχιστα ‘’παρατράγουδα’’ που σημειώθηκαν, και αυτά μετά το τέλος της διαδικασίας, ήταν τα πολλά «Άκυρα» που ‘’έβγαλε’’ η κάλπη σε δύο εκλογικά τμήματα. Στα Φίλια του δήμου Αβδήρων με 114 «Άκυρα» και στην Σμίνθη του δήμου Μύκης με 136. Μάλιστα, η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση για τα αποτελέσματα στα Φίλια, καθώς λέγεται ότι δεν προσμετρήθηκαν στο «ΟΧΙ» ψηφοδέλτια που δεν είχαν σταυρό, αλλά άλλο σύμβολο, που έδειχνε όμως ξεκάθαρα την προτίμηση των ψηφοφόρων.
Χ.Δ.


Ηχηρό ΟΧΙ – Μήνυμα αντίστασης αλλά και στήριξης στην κυβέρνηση
Ο λαός μίλησε με την πιο άμεση μορφή της Δημοκρατίας, το Δημοψήφισμα. Είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ, ένα ΟΧΙ με πολλές αναγνώσεις. ΟΧΙ στο κείμενο της συμφωνίας της 25ης Ιουλίου όπως το έθεσε η κυβέρνηση όμως ΟΧΙ σε ρήξη με τους δανειστές αλλά στήριξη της κυβέρνησης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας. Είπε επίσης ένα ηχηρό ΟΧΙ στο παλαιοκομματικό σύστημα και τους εκπροσώπους του οι οποίοι και επιστρατεύτηκαν σύσσωμοι σε μια προσπάθεια να «περισώσουν» την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας υιοθετώντας επί της ουσίας το διακύβευμα των δανειστών που εξ αρχής το έθεταν σε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ. Πρόκειται για το πιο ηχηρό ΟΧΙ που κλείνει την μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Η κυβέρνηση έπεισε με την επιχειρηματολογία της και ο λαός έδειξε ότι την εμπιστεύεται. Αδιαμφισβήτητα όμως πρόκειται και για μια προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που αναδεικνύεται σε ηγέτη της νέας εποχής. Το ΟΧΙ αυτό έχει ακόμη μια ανάγνωση. Πρόκειται για ένα ΟΧΙ στο φόβο και στην τρομοκρατία που άσκησαν τα ξένα και εγχώρια ΜΜΕ μέχρι την τελευταία στιγμή με αποκορύφωμα τις κλειστές τράπεζες. Για πρώτη φορά ο λαός βίωσε αυτό το φαινόμενο καθώς οι δανειστές αρνήθηκαν μια ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα. Ήταν ένα ακόμη μέσο πίεσης και παρέμβασης με τον πιο ηχηρό τρόπο από τους ευρωπαίους δανειστές μας πέρα από τις δηλώσεις τους που σε πολλές περιπτώσεις ήταν απαξιωτικές και αντιδημοκρατικές αγγίζοντας τα όρια της απρέπειας . Όμως τελικά αυτό είχε αντίθετο αποτέλεσμα και ο ελληνικός λαός παρέδωσε στην Ευρώπη ένα ακόμη μάθημα δημοκρατίας απέναντι στην τρομοκρατία των δανειστών και των υποστηριχτών τους οίκαδε!
Μ.Ξ.


«Χρεοκόπησαν» ΜΜΕ και δημοσκοπικές εταιρείες στην συνείδηση του κόσμου
Το Δημοψήφισμα και η διαχείριση όλων των θεμάτων γύρω απ’ αυτό έγινε αιτία να πέσουν πολλές μάσκες που αφορούν τόσο τις δημοσκοπικές εταιρείες όσο και τα περισσότερα κεντρικά ΜΜΕ της χώρας μας . Και τα δυο που λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία ηττήθηκαν κατά κράτος! Οι μεν δημοσκοπικές εταιρείες δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα και εκτέθηκαν, ενισχύοντας την αναξιοπιστία τους, τα δε ΜΜΕ με το απίστευτο μένος που επέδειξαν επιχειρώντας μια άνευ προηγουμένου πλύση εγκεφάλου που μόνο αντικειμενική ενημέρωση δεν το λες αυτό, δεν μπόρεσαν τελικά να χειραγωγήσουν την ψήφο του κόσμου. Χρεοκόπησαν αμφότεροι… στην συνείδηση των ελλήνων και αυτό τους αφαιρεί δύναμη και κύρος.
Μ.Ξ.


Ο πιο ενωτικός
Ήταν σαφές ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για ήπιους τόνους και ενωτικό μήνυμα σε όλους του τους υπουργούς μετά το αποτέλεσμα της κάλπης του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος ήταν ο πιο ενωτικός από όλους. Στην ομιλία του ευχαρίστησε τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και είπε χαρακτηριστικά ότι από δω και πέρα είμαστε όλοι ένα: «Και χρέος μας είναι να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε αυτή τη κρίση και να ξανασηκώσουμε ψηλά την Ελλάδα. Διαφυλάττοντας ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα, αποκαθιστώντας τη κοινωνική συνοχή αλλά και την οικονομική σταθερότητα».
Με αυτό το σκεπτικό ζήτησε και τη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, αν και πρέπει να πούμε ότι τον διευκόλυνε ιδιαίτερα ο Αντώνης Σαμαράς που παραιτήθηκε λίγο νωρίτερα και φυσικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος που δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του ΠτΔ.
Ε.Δ.


Το διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του
Οι Έλληνες δεν είπαν όχι στο ευρώ, είπαν όχι στην εξαθλιωτική λιτότητα, όχι στην αλύγιστη στάση των δανειστών, όχι σε ό,τι εκπροσωπεί τον παλαιό πολιτικό σκηνικό.
Ο Τσίπρας έχει πλέον στα χέρια του ό,τι ακριβώς ζητούσε. Ισχυρή λαϊκή εντολή, το λαό μαζί του για να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη με όρους λιγότερο επώδυνους και με καλύτερη προοπτική για τη χώρα.
Όλοι οι σώφρονες πολίτες ξέρουν ότι μέτρα θα υπάρξουν, αλλά το ζητούμενο είναι να τηρήσουν το μέτρο και να έχουν ημερομηνία λήξης για να μπορέσει η χώρα μας να αποκτήσει ξανά αισιοδοξία.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Η κλιματική κρίση απειλεί τη Μεσόγειο Η Βαλένθια της Ισπανίας βιώνει μία από τις μεγαλύτερ…