Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έκκληση των Επιμελητηρίων να «συμμαζευτεί το κράτος»

Έκκληση των Επιμελητηρίων να «συμμαζευτεί το κράτος»

0
epimelitiria-karvali

Μάρκος Δέμπας: «Στην Ελλάδα έχουμε συγκεντρώσει όλον τον πληθυσμό του δημόσιου κράτους στην Αθήνα»

Νέα έκκληση για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και για την αναγνώριση της σπουδαιότητας του θεσμού των επιμελητηρίων απηύθυναν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων ολόκληρης της χώρας, κατά την διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στον εκθεσιακό χώρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη. Στην συνέλευση, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών», από πλευράς της κυβέρνησης, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κώστας Μίχαλος.

Παραβρέθηκαν επίσης η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι βουλευτές Καβάλας ΗλίαςΙωαννίδης και Νίκος Παναγιωτό πουλος και ο βουλευτής Δράμας και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης. Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν τα Επιμελητήρια μέσα από αυτή την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, ήταν το ότι θέλουν μία συμφωνία, αλλά όχι μία συμφωνία η οποία πάλι δεν θα αγγίζει, δεν θα ενοχλεί τις δα-πάνες του ελληνικού κράτους, αλλά θα «πειράζει» και πάλι τα έσοδα με αύξηση της φορολόγησης, με έκτακτες εισφορές, με αύξηση του ΦΠΑ, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια με την αύξηση του ΦΠΑ σε όλους τους πολίτες. «Υπάρχουν παραδείγματα αντίστοιχων χωρών με τον ίδιο πληθυσμό των 9 και 10 εκατομμυρίων κατοίκων, να έχουν ένα κράτος πολύ πιο συμμαζεμένο, από το δικό μας. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, έχουμε συγκεντρώσει όλον τον πληθυσμό του δημόσιου κράτους στην Αθήνα. Είναι ευνόητο λοιπόν, εμείς εδώ στην Καβάλα ή στη Δράμα να αισθανόμαστε ελλείψεις. Το βλέπουμε και στο δικό μας Επιμελητήριο, το οποίο, ενώ πριν από 10 χρόνια είχε 13 υπαλλήλους, σήμερα έχει 3. Παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, συνεχίζει να λειτουργεί, αφού από την πλευρά μας προχωρήσαμε σε μία δική μας εσωτερική αναδιοργάνωση, με μεγάλες προσπάθειες. Από την άλλη, το Επιμελητήριο Αθηνών μπορεί να έχει 60 και 70 άτομα. Εννοείται βέβαια ότι έχει και πολύ περισσότερους επιχειρηματίες», όπως λέει.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο κ. Δέμπας αναφέρει ότι, η υπηρεσία της Πολεοδομίας στην Καβάλα λειτουργεί με 1 ή 2 άτομα, την ώρα που σε έναν άλλο νομό στην ίδια υπηρεσία με πολύ λιγότερο όγκο δουλειάς, απασχολούνται 7 άτομα, επειδή έτυχε εκεί κάποιος πολιτικός να διορίσει περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους για ίδιον όφελος» «Δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο αξιολογούνται οι καταστάσεις ανά νομό, ανά περιοχή, ώστε να διαπιστώσουμε πού υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις. Στα τελωνεία για παράδειγμα, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε κτηνιάτρους. Ενώ θέλουμε να κάνουμε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, δεν μπορούμε να τα πιστοποιήσουμε ώστε να φύγουν από τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Από την άλλη, το μήνυμα που ξαναπερνάει η νέα κυβέρνηση είναι: πάμε να φορολογήσαμε και να εισπράξουμε. Όχι πάμε να συμμαζέψουμε το κράτος μας. Εάν επομένως εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας με την έννοια ότι δεν θα χρειάζεται τόσο μεγάλη γραφειοκρατία στην έκδοσης κάποιας άδειας, τότε, σαφώς και δεν θα είναι αναγκαίος τόσο μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων», δηλώνει ο κ. Δέμπας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα τρία στεγαστικά προγράμματα που ξεκινούν το 2025 ύψους 2,56 δισ.ευρώ

Προβλέπουν είτε την ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας, είτε την αγορά νέας Τρία στεγαστικά …